Til alle der ute! Nå savner jeg litt diskusjon. Jeg savner å få høre ulike synspunkt rundt hva som egentlig skjer – i Stjørdal og på Værnes. For akkurat nå skremmer det meg at det er så stille.

Jeg har prøvd. Rundt kantinebordet og blant venner, uten å få annet enn lett risting på hodet. De har ikke fått det ordentlig med seg, de heller, tenker jeg. For har du lagt merke til nyhetene om at amerikanske militære styrker bygger seg opp i Stjørdal, kanskje? Ikke? Det er ikke så rart. Det er skrevet svært lite om, og debatten har vært nesten helt fraværende.

LES OGSÅ: Nytt luftvern kan styrke forsvaret, men svekke sikkerheten

Det gjør meg urolig at det debatteres så lite. Jeg ønsker å vite mer, og jeg ønsker å høre ulike synspunkt. Er jeg blant få som føler vi må ha en mening om dette?

Noen i kantina har fanget opp at NATO styrker sin tilstedeværelse. Min søken etter informasjon har fortalt meg at det ikke er en NATO-styrke som har inntatt Værnes.

Fakta er at oppbyggingen av amerikanske styrker på Stjørdal er resultat av en avtale den norske regjering har signerte med USA i oktober i fjor, og i hovedsak dreier det seg om at det amerikanske forsvaret trenger vintertrening. Norge kan by på rikelig med kaldt klima. Avstanden er heller ikke lang til Russland.

Russland ikke veldig fornøyd, ifølge Aftenposten. USA trapper nemlig opp styrkene sine i store deler av Europa, for å demme opp for en eventuell trussel fra Russland.

I Stjørdal skal 300 amerikanske marinekorpssoldater være stasjonert. Eller, de skal rullere som det kalles. To til tre ganger i året skal nemlig personell byttes. Er det grunn til å stille spørsmål ved om vår relasjon til Russland endres? Er det noen grunn til å bli engstelig?

Aftenposten stiller også spørsmål om det er grunn til å være redd. Deres svar er at det «trolig ikke er grunn til å være spesielt redd», selv om planene som de skriver førte til skarpe russiske reaksjoner med trussel om at Værnes ville bli et atomvåpenmål. Norske myndigheter mener tilstedeværelsen er udramatisk. Jeg kjenner at jeg ikke er beroliget. Blir du?

Forhåpentligvis er den russiske reaksjonen mest for å skape støy, og ikke en reel trussel. For som jeg leser, så er de store amerikanske militærlagrene langt viktigere. Jeg skulle nesten ønske at jeg ikke hadde funnet informasjon om at de amerikanske våpenlagrene i Stjørdal er verdt milliarder av kroner, og at de fire fjellhallene er store nok til å forsyne 1300 soldater i en måned.

Den militære tilstedeværelsen i Stjørdal er av så stor betydning at da lederen av Representantenes hus i USA, Paul Ryan, besøkte Europa for første gang i sin nye rolle, la han et tilnærmet hemmelig besøk til Stjørdal.

Det kan virke som om tilstedeværelsen skal bli større. I en liten notis i Adressa, for en knapp uke siden, går det fram at øverstkommanderende for marinekorpsets styrker i Europa, Niel E. Nelson, ser på Værnes som framtidig hovedbase for marinekorpsets øving i Europa, og at han går langt i å hevde at norske myndigheter er positive. Blir det feil å føle at vi mister vår suverenitet her?

For de av dere som engasjeres av hva vi bruker penger til. Naturlig nok medfører tilstedeværelsen av marinesoldater og militært utstyr i fjell store pengebeløp. Penger vi, Norge, er med på å betale.

Faktisk betaler vi halvparten av utgiftene. Bare i år regner forsvaret med ekstrautgifter på 40 millioner kroner for marinekorpset og 50 millioner kroner for vår del av våpenlagerutgiftene.

Mange tenker nok det samme som meg, nemlig at vi vet svært lite om denne saken. Kanskje for lite til å uttale seg. Vel, for å få mer informasjon må noen tørre å stille spørsmål, høyt. Takk til Snorre Valen som har stilt flere spørsmål, og dermed bidrar til oppmerksomhet og mer kunnskap. Kan noen flere være så snill å bidra til en reflektert debatt nå som vi går mot valg?

heidi.fossland@gmail.com