Er det mulig å forklare det digitale skiftet til en femåring?

- Hvorfor snakker man om det digitale skiftet som om det er noe nytt? Spør min mor. Hun jobber som lærer og mener det har startet for lenge siden.

- Vi ser omtrent ikke slåsskamper i friminuttene lenger. All mobbingen foregår på telefonene, er hennes subjektive observasjon rundt hvordan det har inntatt skolegården.

Vi trenger ikke å gå lenger enn til den mye omtalte og prisbelønte TV-serien «Skam» for å finne flere eksempler. I den grad man skulle trenge ytterligere én grunn til å ta seg en titt.

Det digitale livet til ungdommene utgjør en avgjørende del av historiene som utspiller seg. På samme måte som det er en viktig del av hverdagen og det sosiale livet til de aller fleste av oss.

Les også: Nektet å betale digitale løsepenger til hackere

I den sammenheng er det fristende å si at det var på tide da regjeringen i april opprettet et digitaliseringsutvalg. Det begynner å bli noen år siden Obama-kampanjen i 2009 rundet Twitter og sosiale medier ble avgjørende for enhver politiker. Og enda flere år siden offentlige IT-prosjekt ble anerkjent som pengesluk.

En rapport om suksess og fiasko i offentlige IKT-prosjekt fra 2015 slår fast at «Hva helt eller delvis feilslåtte IKT-prosjekter koster det offentlige er vanskelig å beregne, men er helt klart i milliardklassen.»

Det er kanskje like greit at vi ikke helt vet hvor mange skattekroner som har rent ut i det offentlige IT-havet.

- Vi er i starten på en omveltning som kommer til å merkes på alle plan i samfunnet, der vi trenger politikere som ser fremover og griper de digitale mulighetene, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen som ble utgitt i sakens anledning.

Utvalget er så viktig at det skal ledes av statsministeren selv. Regjeringen skal ha ros for at det er bedre sent enn aldri. Det blir spennende å følge utvalgets arbeid. Tiden er definitivt inne for å sette tematikken høyt på statsministerens agenda.

Les også denne Signert-kommentaren: Lykkelig uten DAB

Kanskje har hun rett i at vi bare er i starten på en omveltning? Selv om den digitale verden, altså maskiner som gjør ting basert på null og en, har vært en del av arbeidslivet til mange av oss i snart en mannsalder. Men nå snakker vi om det «digitale skiftet.» Hva betyr egentlig det? Slik at selv en femåring kan forstå det?

Mitt eget forsøk er at i framtiden kommer alt vi kjøper til å ha en liten datamaskin i seg, til og med klærne våre.

For å få flere forklaringer har jeg gitt denne pedagogiske nøtta til fire av de fremste ekspertene jeg kjenner. Førstemann fokuserte på konsekvensene for femåringens arbeidsliv.

- Bestefar jobbet i samme jobb i 50 år, mamma bytter jobb hvert femte år. Du kommer til å jobbe for flere arbeidsgivere samtidig, over hele verden. Du kan få de jobbene du vil, men da må du lære deg å sette deg inn i noe nytt hele tiden.

Andremann formulerte seg eksemplarisk kort som i en tweet.

- Datamaskiner har ikke øyne og ører. For at de skal kunne hjelpe oss må vi gjøre all informasjon digital.

Les også: Kast lærebøkene ut av skolen

Tredjemann stilte med en mer dyptgående forklaring.

- Jeg tenker på skiftet som to ting. Det ene er en konsekvens av det andre. All teknologi blir billigere og mer tilgjengelig for alle. Nå får vi kjøpt 3D-printere på Claes Ohlson og kan laste ned gratis programvare. Da får du færre ledd mellom den som lager noe og den som bruker det.

Her er det mulig femåringen falt av, men vi forsøker litt til.

- Det andre er at hva bedrifter driver med endrer seg mye raskere enn før. Verden er mer sammenkoblet. Lokale marked utviskes, og da får man uforutsigbare effekter når man prøver å avgrense ting til lokale marked som ikke har en iboende «lokal» karakter.

Opptatt av debatt? Les også: Sensasjonelt steinfunn i Meldal kan være med på å finne liv på andre planeter

Sistemann har en kortere og mer lettfattelig inngang:

- Jeg tror en femåring aldri kommer til å bry seg om det digitale skiftet.

- Hvorfor ikke?

- Før de kommer ut i arbeidslivet kommer det ikke til å være noe analogt igjen.

Her jeg sitter full av kjøtt og blod, analog som bare det, er jeg litt usikker på om sistemann har hundre prosent rett. Men nå som vi til og med har fått et regjeringsutvalg, kan tingenes tilstand tyde på at det er klokt å gjøre seg klar til å bli digitalisert.

Hør våre kommentatorer og gjest Marvin Wiseth snakke om britisk valg, politisk innspurt og kulturkrangel om t-skjorter

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter