Trondheim jublet for samene i januar. Hvor er engasjementet når de nå kjemper en viktigere kamp enn Alta-saken?

Et stillferdig drama utspiller seg nå i en gammel lagmannsrettssal i Trondheim. På den ene siden sitter representanter for samene på Fosen. På den andre sitter de som vil bygge Europas største vindkraftanlegg på land.

Det har vært fredelig i rettssalen de første dagene. Kanskje blir temperaturen større når advokatene skal holde sine prosedyrer i slutten av uka. Men skjønnsretten kommer ikke fram til en avgjørelse før på sensommeren. Da har anleggsarbeidet i Årfjord kommet langt, og det vil overraske mange om retten vil kreve at det må stoppes.

Storheia i Åfjord skal om noen år bli en gigantisk vindpark, som er ordet utbyggerne gjerne bruker. Park høres fint ut. Motstandere kaller det heller et vindkraftverk. Problemet er ikke bare at vindparken/kraftverket er et omfattende naturinngrep. Utbyggingen foregår der reinen beiter.

Uansett hva man mener om utbyggingen som får det til å risle penger over Åfjord, kan vi merke oss hva Geir Haugen, advokaten til Sør-gruppa i Fosen reinbeitedistrikt, sa til Adresseavisen da rettssaken startet: - Storheia-saken er en klart større sak enn Alta-saken.

Haugen vet hva han snakker om. Han har representert samene i en rekke saker helt siden 70-tallet. Under Alta-saken var han prosessfullmektig. Utbyggingen av Altavassdraget var en av de mest betente konfliktene i Norge i nyere tid. Samer og miljøvernere var så overbevist om at de hadde rett, at de mente det var riktig å ty til sivil ulydighet og lenket seg fast.

Økofilosofer, naturvernere og en hel generasjon radikal ungdom valfartet til Stilla i januar 1981. Å ha demonstrert der og kanskje blitt båret bort av politiet, var mye mer verdt enn en haug med seksere på vitnemålet fra videregående. Slik var det den gangen.

Siden Storheia er større enn Alta; hvorfor har ikke folk for lengst lenket seg fast for å stanse anleggsmaskinene? Hvorfor er det ikke hver dag fullt av folk som roper taktfaste protester i Erling Skakkes gate 60, der rettssaken foregår?

LES OGSÅ: Vindmøllene vil ødelegge fjellet mitt

Det var riktignok folksomt utenfor den gamle rettssalen torsdag morgen. Representanter for flere samiske organisasjoner fordømte utbyggingen og mente at denne saken skal de vinne. Varaordfører Hilde Opoku (MDG) og Lars Haltbrekken (SV) holdt flammende appeller. Opoku har tidligere sammenliknet Storheia med Standing Rock i USA, der urfolk og miljødemonstranter fikk satt en midlertidig stopper for et omstridt rørprosjekt. Haltbrekken sa at Storheia er et av de største inngrepene i trøndersk natur siden isen forsvant.

Maja Kristine Jåma, en ung og ivrig forkjemper for sørsamene på Fosen, tok til tårene da hun fortalte at vindkraftutbyggingen kan bety slutten for reindriftsnæringen som betyr så mye for henne.

«Baajh vaeride årrodh!», sto det på et banner bak dem som snakket. «La fjellene leve». Slik trakk samene en direkte parallell til Alta, der slagordet var «La elva leve».

Dagen før rettssaken startet, viste NRK1 de siste episodene i krimserien «Midnattssol». Den foregikk i området rundt Kiruna, der mystiske drap viste seg å ha forbindelser til det samiske miljøet. Det underliggende temaet var en skarp fordømmelse av storsamfunnets overgrep mot den samiske minoriteten gjennom flere hundre år.

Da Trondheim feiret hundreårsjubileet for samenes første landsmøte i byen, sto Erna Solberg på Torget og holdt en tale som var en tilsvarende fordømmelse av nordmenns overgrep mot den samiske befolkningen. Hun sa at fornorskningspolitikken var et svart kapittel i norsk historie og ba om unnskyldning.

Den festtalen er lite verdt nå når anleggsmaskinene kryper oppover mot Storheia. Utbyggerne i Åfjord med Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power i ryggen, kan prise seg lykkelig over at kampviljen ikke er like intens og utbredt i dag som den var i 1981.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Seks grunner til at vindparken bør legges på is

Protesterte: Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo (foran) var blant dem som protesterte mot vindkraftubyggingen. foran rettssalen i Erling Skakkes gate. Foto: jens petter søraa