Oliver Stone advarer mot ny McCarthy-tid i USA. Da jeg spurte om han ikke var redd for å bli sett på som en PR-agent for Putin, ble han sint.

Tre ganger Oscar-vinner Oliver Stone (70) er på Starmus. Den amerikanske filmskaperen holdt onsdag foredrag med tittelen «Decoding Truth In Films» («Om sannhet i film»). Foran et velfylt Trondheim Spektrum sa han at de fleste spillefilmer ikke er sanne, men snarere til dels svært dramatiserte.

Stone bruker mye tid på research og dramatisering av sannhetene han finner. I foredraget brukte han eksempler fra egne filmer, for å snakke om sannhet og moral, i lys av utviklingen av atomvåpen og cyberkrig.

I dokumentarserien «The Untold History Of The United States« (2012), tar Stone i en episode for seg utviklingen av atombomben. På Nidarø snakket Stone om hvor politisert atomkappløpet var. De moralske spørsmålene rundt masseødeleggelsesvåpenet ble løftet fram av vitenskapsfolk snarere enn av politikere, hevder Stone. Han er kritisk til president Harry S. Trumans rolle, og løfter fram visepresident Henry A. Wallace som en underkjent amerikansk politiker.

Siste spillefilm fra Oliver Stone er «Snowden» (2016) om Edward Snowden. Der sier hovedpersonen et sted at den tredje verdenskrig alt er i gang og at den foregår på internett. Stone sier Snowdens avsløringer av hvordan USA overvåker også sine allierte er sjokkerende. Han er kritisk til beskyldninger om russisk cyberkrig mot USA. – Vi tror Russland er en fiende. At de vil angripe USA. Fra mitt perspektiv er det galskap, sa Stone. Han advarte mot en ny variant av den såkalte McCarthy-tidens jakt på amerikanere med Sovjet-sympatier på 1950-tallet.

Tett på: Oliver Stone har intervjuet Russlands president Vladimir Putin i 20 timer for tv-serien «The Putin Interviews».

Oliver Stones perspektiv på Russland generelt og president Vladimir Putin spesielt har skapt debatt i det siste. Diskusjonene vil neppe stilne når flere får se Stones siste verk, miniserien «The Putin Interviews», som sist uke hadde premiere i USA og et knippe europeiske land.

Forrige mandag var Stone gjest i «The Late Show With Stephen Colbert». Praten mellom Stone og Colbert fløt ikke lett, for å si det forsiktig. I en merkelig og beklemmende seanse lo publikum av Stone, fordi Colberts spørsmål og Stones svar fikk regissøren til å framstå som en ganske naiv forsvarer av president Putin.

Etter å ha sett de to første episodene av serien, er det lett å forstå hvorfor Stone igjen skaper kontrovers. Den russiske presidenten ser ut til å nyte intervjusituasjonen og vrir seg med humor og autoritet rundt spørsmål om alt fra amerikansk politikk til situasjonen for homofile i Russland. Han virker med få unntak bedre forberedt enn Stone, i serien hvor ca. 20 timer med intervju er redigert til fire timers film.

«I morgen blir det tøffe spørsmål», sier Stone til Putin et sted i filmen. Spørsmålet er om intervju med medievante profiler i vår tid er en godt egnet sjanger for å avsløre så mye annet enn selvbilde og iscenesettelse av det. Stones møte med Putin er interessant fordi det viser hvordan Putin ønsker å fremstå, samt hvordan Stone lar ham framstå.

Regissør i storm: Oliver Stone snakket om sannhet og film på Starmus. Selv har han blitt beskyldt for å skjønnmale Russlands president Vladimir Putin i sin nye film. Han likte ikke å få spørsmål om det i Trondheim onsdag.

På pressekonferansen etter Stones foredrag, stilte jeg derfor spørsmål om han ikke fryktet å bli sett på som en slags PR-agent for Putin etter hans nye serie. Spørsmålet falt ikke i god jord. Stone var alt amper fordi NRKs Stein Lorentzen stilte et spørsmål vedrørende strid om en scene i Putin-dokumentaren. – Are you gonna start with that blogging bullshit?, buldret Stone. Han ble ikke mildere av min antydning om at han framstår lite kritisk til Putin.

- Har du ingen respekt for mitt arbeid?, tordnet Stone. Etter å ha roet seg litt, sa han at han har laget filmen fordi amerikanere ikke har hørt Putin snakke som i filmen, samt at kamera ikke lyver. – Det er lettere å fange fluer med honning enn med eddik, sier han. Et forsvar for hans metode som også tidligere, i en lignende film om Fidel Castro møtte lignende kritikk.

En av de internasjonale journalistene spør om Stone kan tenke seg å jobbe med virtual reality-film. – Da ville jeg laget en film fra et bordell, sier han og gliser. – Det ville vært noe for meg. Det vil kanskje fornærme mange, sier han. Omtrent slik han sier det smilende til Putin, etter at presidenten sier han ikke har dårlige dager fordi han ikke er kvinne. I motsetning til Putin, legger Stone inn en replikk, etter sin kvinne-morsomhet. – Det var en spøk, sier regissøren, som på minst ett punkt tar feil. Jeg har respekt for hans arbeid.

Les også kommentaren «Kan vi tro på det vi ser?»