Styret for St. Olavs hospital har fattet et historisk vedtak om å finansiere et psykiatrisenter på Øya. Regionens politikere må nå stå på for at det skal lykkes denne gangen.

Det er neppe tilfeldig at sykehusstyret fikk bråhast med å bestemme seg om de ønsker et senter for psykisk helse i tilknytning til komplekset på Øya. Styret har med torsdagens hastevedtak også sagt ja til at senteret bør inngå i campus NTNU.

Les også: Vil selge pasienthotellet

Administrerende direktør Nils Kvernmo tror regjeringen ønsker å fatte en beslutning om campus, inkludert psykiatrisenter, før høstens stortingsvalg. Det var Helse- og omsorgsdepartementet som ønsket et raskt svar på om styret for St. Olavs vil finansiere et psykiatrisenter innenfor campusutbyggingen. Også Kunnskaps- og Finansdepartementet har sterke interesser i utviklingen av denne saken.

Og bakom byråkratene synger regjeringen med respektive partier. Psykiatrisenter og campus bør være vinnersaker for regjeringspartiene i Trøndelag. Regjeringen har allerede tatt sin prinsippbeslutning om at campus NTNU skal ligge rundt Gløshaugen. Nå trenger regjeringen en avklaring om finansiering av psykiatrisenteret. Det skal være et spleiselag mellom NTNU og St. Olavs hospital.

En bedre og mer positiv kampsak kan knapt noen stortingskandidat i Trøndelag ønske seg. Det er regionens to stoltheter, NTNU og det topp moderne sykehuset på Øya, det dreier seg om. Først den dagen pasienter til psykiatrien og somatikken får samme inngangsdør, har vi et fullverdig universitetssykehus.

Les også: Endelig håp for psykiatrisenter

Her kan forskning og undervisning drives i tett samarbeid. Symbolsk vil en integrering fortelle at psykiske lidelser ikke er mindreverdige. Samtidig vil landets største universitet bli komplett med en enhet for undervisning og forskning i psykisk helsei innenfor en samlet campus.

De som har ventet på et psykiatrisenter er blitt skuffet flere ganger. Under valgkampen i 2005 spilte de tre statsrådsemnene Trond Giske (Ap), Øystein Djupedal (SV) og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) høyt. De garanterte at senteret skulle komme i byggefase 2, hvis Ap og SV kom i regjering. Dit kom de, men senteret kokte bort i kålen. Full stopp ble det etter at daværende helseminister Sylvia Brustad (Ap) sa at det ikke ble noen fase 2 ved St. Olavs, hvis sykehuset ikke fikk orden på økonomien.

Les også: Giskeløfter også i 2013

Ved valget i 2009 ble løftene fra de rødgrønne gjentatt, uten at det kom noe konkret ut av det. St. Olavs hospital har i dag god kontroll på økonomien, selv om tillitsvalgte mener de er så hardt kjørt at det grenser til det uforsvarlige for både pasienter og ansatte. Nå har Høyre og Frp sittet ved makten i snart fire år, men de har heller ikke gjort noe for å få det hardt tiltrengte senteret ut av dødvanne. Mye kan tyde på at de har en plan om å få satt fart i prosessene igjen.

Med dagens regime får ikke helseforetakene øremerkede midler til å investere i nye bygg. Det skal mye til for at det blir en endring på dette. Helseforetakene må stille med så mye egenkapital de klarer, resten må de låne for å finansiere nye sykehusbygg. Kapitalkostnadene dekkes over det ordinære driftsbudsjettet. Det er defor ikke rart at de ansattes representanter i styret er bekrymret over å belaste en presset sykehusøkonomi enda mer.

Fra mor-foretaket Helse Midt-Norge er det intet å hente. St. Olavs må klare dette på egen hånd. Derfor vil styret selge unna pasienthotellet og et par andre eiendommer for å skaffe seg egenkapital, og satse på mer effektiv drift enn det dagens psykiatri med elleve adresser klarer.

Hva kan så rikspolitikerne gjøre utover å komme med luftig svada denne gangen også? De kan kjempe for at campus NTNU med et psykiatrisenter får gode rammevilkår gjennom statsbudsjettet. De kan også sørge for at en søknad om lån blir skjøvet frem i køen av mange andre søknader om investeringer til nye sykehusbygg.

Med torsdagens styrevedtak er det viktige første skrittet på veien mot et moderne tilbud til psykiatri- og ruspasienter tatt. Alle gode krefter må samle seg for å sikre at drømmen denne gangen går i oppfyllelse.

Trond Giske har lovt psykiatrisenter før. Nå kan han gjøre det igjen, sammen med partikollega Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag. Foto: Kristin Svorte
Geirmund Lykke er førstekandidat for KrF i Sør-Trøndelag. Vil han engasjere seg for psykiatrisenter på Øya? Foto: Vegard Eggen
Linda Hofstad Helleland (H) og Sivert Bjørnstad (Frp) bør engasjere seg for at St. Olavs hospital og campus NTNU blir realisert. Foto: privat