Si meg hvor i Trondheim du bor, og jeg skal si deg hva du stemmer. Bor du på Lademoen, er du rød eller grønn.

Jeg har lært mer om Trondheim de siste dagene. Jeg har brukt noen timer på å gå gjennom valgresultatene i de ulike bydelene fra det forrige stortingsvalget i 2013.

Jeg har fått bekreftet gamle oppfatninger av hva slags folk som bor i Trondheims bydeler, men jeg har også fått overraskelser. En av dem er at Fremskrittspartiet har stor suksess på landet, ved Jonsvannet og på Byneset.

Under stortingsvalget i 2013 fikk Frp 21,5 prosent av stemmene i Bratsberg valgkrets. De gjorde det nesten like skarpt hos naboene på Solbakken og på Byneset. Nypvang på Leinstrand er også Frp-land. Der fikk partiet over 18 prosent av stemmene i 2013.

LES OGSÅ: Slik stemte bydelene i Trondheim i 2015

Under årets valgkamp har noen sagt at Senterpartiet prøver å være Frp på bygda. Det er kanskje en smart taktikk, for der Frp var store under forrige stortingsvalg, var også Sp større enn ellers i Trondheim kommune. Sp fikk over 15 prosent av stemmene på Rye og 14 prosent i Spongdal. Ett av mange små, lokale spenningsmoment natt til tirsdag blir om Sp klarer å nærme seg Frp på Bratsberg.

En annen overraskelse er at det slett ikke er Singsaker som er den mest borgerlige bydelen i Trondheim. Der fikk regjeringspartiene Høyre og Frp drøyt 37 prosent av stemmene i 2013. Ap, SV, MDG og Rødt fikk til sammen 47 prosent. SV alene fikk over 11 prosent i bydelen der mange har trodd at det bare bor solide høyrefolk.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Ap, SV og Rødt fikk over 50 prosent på Singsaker i 2009

I Trondheim er Nypvang, Bratsberg og Spongdal de valgkretsene der Høyre og Frp fikk størst oppslutning under forrige stortingsvalg. Samlet sett skåret de dårligere i tradisjonelle Høyre-områder som Singsaker og Blussuvoll.

Valgresultatene i ulike bydeler viser at både Trondheim og politikken har forandret seg mye de siste tiårene. Før var det enkelt sagt slik at arbeiderne stemte på Arbeiderpartiet og sjefene på Høyre. I dag er klassetilhørigheten like uklar som partitilhørigheten. Dessuten er bydelene endret.

Møllenberg var en gang en arbeiderbydel der fedrene arbeidet på TMV og stemte på Arbeiderpartiet. I dag er bydelen full av studenter med registrert bostedsadresse andre steder, og Ap og Høyre er omtrent like store.

På Lademoen er det annerledes. Bydelen skiller seg ut som den desidert mest radikale i Trondheim, i hvert fall hvis vi anser MDG som et radikalt parti. De grønne fikk 13 prosent av stemmene i 2013. Høyre (16,8 prosent) og SV (15) ble omtrent like store.

Under lokalvalget i 2015 ble resultatet enda mer radikalt. MDG fikk 20 prosent og ble nest største parti bak Ap. SV fikk knapt 14 prosent og ble større enn Høyre (12,4). De ikke-borgerlige partiene (inkludert MDG) fikk 70 prosent.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Svartlamoen var viktig da MDG ble grunnlagt

Tallene fra lokalvalget i 2015 har jeg ellers sett bort fra, for nå er det stortingsvalg, og trondhjemmerne stemmer annerledes i de ulike valgene. To partier skiller seg ut i så måte. I Trondheim gjør Frp det dårligere i lokalvalg enn i riksvalg, mens Ap gjør det atskillig bedre. Ap fikk rundt 52 prosent av stemmene både på Kolstad og Flatåsen under kommunevalget i 2015. Natt til tirsdag får vi nok se helt andre tall.

Uansett: Mandag får vi vite hva slags nabolag vi bor i.