Killi Olsens kunsthus er en god nyhet for oss som trodde at Trondheim bare var fotball, bank og frisørsalonger.

En av våre mest profilerte samtidskunstnere skjenker byen en gave det lukter svidd av og som bidrar til å løfte Kunst-Trondheim og Midtbyen.

Enebarnet Kjell Erik Killi Olsen, født i Trondheim i det olympiske året 1952, har lenge ønsket å flytte hjem og gi en gave til hjembyen som betyr mye for ham. Med ujevne mellomrom har han derfor jaktet lokaler i Trondheim som kunne bli et samlested og arnested for kunst.

I Dora har han lagret og katalogisert 1000 av egne verker, og nå kan et utvalg av samlingen få et permanent hjem i Kjøpmannsgata. Killi Olsen understreker at dette ikke er tenkt som et mausoleum over ham.

LES KOMMENTAREN Det finnes to typer mødre

Det skal bli et inspirerende sted for publikum, etablerte kunstnere og stimulere unge kunstnere til å bli i Trondheim. Sagt med hans egne, glødende ord: «Hit kan byggstudentene fra Høyskolen komme, spise en tallerken lapskaus og oppleve kunst».

Til tross for at dette er en gave til Trondheim som han selv bekoster, har det ikke vært noen smal sak å finne en eiendom som egner seg til formålet. Noen sprudlende entusiasme fra kommunens kant har han heller ikke vært bortskjemt med. I 2011 var den formuende kunstneren på nippet til å kjøpe den gamle brannstasjonen i Søndre gate, som i dag er Kunsthall Trondheim og Litteraturhuset, men måtte til slutt gi opp fordi han ikke fikk noen samarbeidspartnere med på laget. Lokaler på Nyhavna har også vært aktuelt, men heller ikke der var det mulig å få i havn en avtale.

Når han nå er i mål med bygården i Kjøpmannsgata 36/38, er det et verdifullt tilskudd til byen. En levende virksomhet i sentrum er i seg selv et stort pluss for Midtbyen. For et par år siden sto den verneverdige kjøpmannsgården i fare for å bli revet, men et flertall i bystyret gikk likevel inn for å beholde gården. At den slitne bygården snart skal huse kunst av internasjonalt format, folk og kaffe, var det ingen som drømte om.

Med kulturkvartalet øverst i Søndre gate i den ene enden og Olavshallen i den andre, danner det kommende kunsthuset en «kulturløype» innenfor elveslyngen. I kjelleren til Sparebank1 SMN vis-à-vis kunsthallen er dessuten Killi Olsens skulpturgruppe «Salamandernatten» åpen for publikum.

Planene om å pusse opp Kjøpmannsgata med blant annet en bryggepromenade i tre, bidrar også til å gjøre denne delen av byen mer attraktiv. Kronen på kunstverket blir forhåpentligvis et nytt og stort kunstmuseum når Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum en gang blir slått sammen.

Mens vi venter kan vi prise oss lykkelige for at typer som Killi Olsen aldri gir opp, og fryde oss over en kunstgave som kan glede alle.

Gladnyhet: For et par år siden var det planer om å rive den gamle kjøpmannsgården i Kjøpmannsgata. Nå er den vernet og skal huse Kjell Erik Killi Olsens kunst og mer til. Foto: David Engmo