Gamledager er plutselig blitt gøy. Det er fordi vi er blitt gamle.

En manns interesse over tid? 0–12 år: Dinosaurer og lignende. 12–35 år: Damer. 35 år og oppover: Gradvis mindre damer og mer lokalhistorie. Til slutt bare lokalhistorie.

Omtrent sånn lyder vitsen fra De Grønne-politiker Eivind Trædal. Det er antakelig hans morsomste Twitter-melding noensinne. Det er morsomt fordi det er sant.

LES OGSÅ: Rett sang til rett tid

I høst er sannheten nok en gang bekreftet. NRK-serien «Takin Ova», som handler om norsk hip hops historie, har flimret over flatskjermene. Serien har fått mye skryt. Men også kritikk.

Kritikken har kommet fra hip hop-miljøet selv. Noen er nemlig blitt utelatt. Flere ting mangler. Og noen burde ikke vært med i det hele tatt. Nesten umiddelbart etter premieren kastet flere seg over tastaturet.

LES OGSÅ: Sang er fjernet fra overordnet plan

Jeg har lite å si om meningsinnholdet i de mange Facebook-innleggene som fulgte – til det vet jeg for lite om norsk hip hop (men likevel må jeg få si dette: hvorfor var det ikke flere trøndere med? Hvorfor var det ikke noe om miljøet rundt festivalen 2XH, der store deler av bildemateriale var hentet fra? Hvor var intervjuet med Fremmed Rase? Eller G.O.D.S og Shitrich? Selv jeg var jo med. Dansende bak Ståle Stiil under cupfinaleshowet i 1991. Litt flaut for en rocker).

Likevel kan jeg konstatere følgende: Facebook-innleggene var veldig lange og veldig detaljerte.

Et medlem av breakdance-gruppa Atomic B-Boys var tidlig ute. Han skrev at produsentene av dokumentaren hadde utelatt den banebrytende konserten med DJ Cheese og World of Mouth på Jukebox i Oslo i 1986.

Ganske raskt bugnet kommentarfeltet over av anekdoter og historier. Jeg leste alt med stor interesse. Danset ikke Rock Steady Crew i Sarpsborg i 1984, om ikke før? Det vet vel ikke jeg, men informasjonen var dyrebar.

Midt i en temmelig grundig utredning om et par ekstremt tidlige spor av hip hop i Norge på nattklubben Leoparden i Oslo i 1983, samt på Egertorget samme år (hvis forfatteren av kommentaren ikke husket helt feil), slo det meg: Dette er jammen et godt, gammeldags historielag.

LES OGSÅ: Olav Tryggvasonsgate bør bli miljøgate

Dette er snacks for menn over 35! Nå har de begynt å kjenne på lokalhistoriens magnetiske tiltrekningskraft, tenkte jeg. Damer blir gradvis mindre viktig. Til slutt er det bare lokalhistorie.

Og selvsagt følte jeg meg truffet. I alle år har jeg trukket på skuldrene og himlet med øynene av eldre menn som er oppslukt av detaljerte trondheimsberetninger fra svunne tider, for eksempel.

LES OGSÅ: Disse skumle syklistene

Synet av årbøkene fra Strinda historielag, som jeg i min tid som journalist i Adresseavisen kunne få øye på i redaksjonen, har alltid gitt meg en svak hodepine. Hvor mange kyr var det på Bromstad gård før den brant i 1955?

Jeg aner ikke, bare at rapperen Shitrich og gruppa Bromstad Billionaires lagde ugagn i samme nabolag på 2000-tallet. Nå begynner jeg imidlertid å forstå fascinasjonen for gamle dager.

Vel, kanskje ikke forstå. Jeg begynner å kjenne den. Den vil meg noe, merker jeg. Den vil at jeg skal lese minst 148 Facebook-kommentarer om superlokal, norsk hip hop-historie og tenke at «dette er også min tid».

Forleden chattet jeg litt med Ståle Gerhardsen, mannen som gikk under etternavnet Stiil, rappet på norsk og hadde undertegnede i dansecrewet sitt på tidlig 90-tall.

Han fortalte at jeg back in the day hadde oppfordret ham til å sjekke ut den legendariske rapgruppa N.W.A. Og at jeg til og med var med i butikken da han kjøpte plata. Kunne det kanskje ha vært på Innova i Sommerveita? Det skal jeg finne ut!

Det er litt sårt å bli eldre. Men samtidig er det godt å vite at alle blir gubber til slutt. Selv de kule gutta med capsen bak fram. Ja, til og med produsentene av «Takin Ova»-dokumentaren er gubber. For hvor var egentlig jentene i serien?

Jo da, de var der i noen ørsmå glimt. Samt i en bitte litt lengre bolk mot slutten av siste episode. Da gubbene fikk snakke om damer i hip hop. Ikke så mange damer i hip hop, sa de. Lokalhistorie er tross alt viktigere.

JONAS SKYBAKMOEN

Hør våre kommentatorer og gjest Yngve Brox oppsummere årets valgkamp i podkasten OmAdressert

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter