NTNUs første litteraturpris går til en ung forfatter som viser en ny vei for norsk litteratur.

Sara Sølberg (34) fikk fredag kveld NTNUs litteraturpris. Den ble utdelt for første gang, og juryen sender et tydelig signal om hva slags pris dette skal bli når de velger Sølberg og hennes roman «Seismiske smell».

For de aller fleste er hun et helt ukjent navn. Hun er også en fersk forfatter, siden hun debuterte med denne boka for et år siden. Men NTNU vil gi prisen til bøker skrevet av forfattere med tilknytning til Trøndelag og som har originalitet og individuelt særpreg. I så måte er Sølberg et perfekt valg.LES OGSÅ: Her er de fem som var nominert til prisen

«Seismiske smell» forteller flere historier parallelt. På ett plan leser vi om en kvinne som ligger på operasjonsbordet og om de tankene hun gjør seg. Samtidig, nederst på hver side, får vi innsikt i andre temaer: Korallrevenes polypper åpner seg om natten – (…) En gruppe blekkspruter farer fram fra mørket. De kommuniserer seg imellom ved å blinke rødt.

NTNU er opptatt av det de med et jålete uttrykk kaller «ocean space». Det passer bra at de gir sin første litteraturpris til en roman om havet.

Bokas ulike temaer har sterke forbindelseslinjer. Kvinnen på operasjonsbordet er en del av en mye større helhet. Det som skjer i naturen, påvirker hver enkelt av oss.

Kritikerne pekte på originaliteten som bokas store styrke da den ble utgitt. «År om annet kommer det bøker som markerer et tidsskille,» skrev for eksempel Vårt Lands litteraturkritiker, forfatteren Freddy Fjellheim. Han mener boka er bemerkelsesverdig, lærerik og vakker.

LES OGÅS: Sølberg var i gang med sin tredje utdannelse da hun debuterte

Etter at flere forfattere for noen år siden gikk i Karl Ove Knausgårds fotspor og skrev om personlige og private opplevelser, viser mange yngre forfattere nå et samfunnsengasjement som vi må helt tilbake til 70-tallet for å finne maken til.

Nå handler det ikke lenger om arbeiderne og revolusjonen. Mange av de yngre forfatterne er heller opptatt av vår tids alvorligste problem: Klimaendringer og naturødeleggelser.

Også Sara Sølberg skriver i denne retningen, men hun gjør det helt uten slagord eller pekefingermentalitet. Hun er konkret og direkte, men klarer samtidig å skape ettertanke. Med stor innsikt i fakta gir hun leseren større perspektiver. NTNUs første litteraturpris skaper oppmerksomhet rundt ei bok som definitivt fortjener det.