Flere trønderske kommuner prøver å få tettstedene sine på rett kjøl. I Orkdal går de motsatt vei og tapper sentrum for kraft.

Orkdalingene er heldige. De har et klart og tydelig sentrum: Orkanger. Tettstedet har til og med bystatus, og det har ei klar og tydelig sentrumsgate: Orkdalsveien har vært det opplagte møtestedet for orkdalinger i alle år.

I det siste har sentrum forskjøvet seg til kjøpesenteret Amfi, men det ligger bare en knapp kilometer unna. Orkanger har store muligheter for å utvikle gata og området mot kjøpesenteret til å bli et livskraftig og attraktivt sentrum i den nye storkommunen Orkland.

LES OGSÅ: Dagens rådmann i Orkdal blir rådmann også i nye Orkland

Når man har det de fleste norske tettsteder mangler, ei gate som kan fungere som møtested, må man ta godt vare på den og stimulere til økt aktivitet. Kommunestyret i Orkdal gjør dessverre det motsatte.

Mens andre kommuner gjør alt de kan for å reparere sentrumsområder som er ødelagt av bilismen de siste tiårene, vil det politiske flertallet i Orkdal i stedet svekke dagens sentrum. Etter all sannsynlighet vedtar kommunestyret onsdag ettermiddag en ny kommunedelplan for næringsareal som vil føre til at sentrum blir spredt over et atskillig større område enn i dag.

De vil åpne for detaljhandel på Laksøra, et område som ligger vest for Bårdshaug og Amfi-senteret, på den andre siden av Orkla. Noe plasskrevende handelsvirksomhet ligger der allerede, og ingen er imot at det blir plassert mer arealkrevende næringsvirksomhet på området.

LES OGSÅ: Amfi Orkanger er blant de største kjøpesentrene i Trøndelag

Problemet er at kommunestyret vil åpne for detaljhandel, så lenge butikkene blir større enn 1800 kvadratmeter. Dermed åpner kommunen for at publikumsmagneter som Biltema, XXL, Jula, kanskje til og med matbutikker, kan etablere seg der.

Orkanger har allerede to kjøpesentre, Amfi og Oti, som tar folkelivet bort fra den gamle sentrumsgata. Nå ligger det an til at småbyen får enda et handelsområde som vil trekke liv og aktivitet bort fra den lille bykjernen. Én ting er sikkert: Folk vil ikke bruke beina når de skal besøke de nye butikkene på Laksøra.

Det er som om orkdalspolitikerne lever i forrige århundre. De tenker på samme måte som trondheimspolitikerne gjorde da de åpnet for den voldsomme utbyggingen på Tiller. I Orkdal skjer det i mye mindre målestokk, men prinsippet er det samme: De legger til rette for store butikker utenfor sentrum som alle vil bruke bilen for å besøke.

At Orkdal på denne måten bryter med fornuftig by- og tettstedsutvikling, er merkelig. Det er ikke mange årene siden kommunen tenkte helt annerledes.

LES OGSÅ: Den beste distriktspolitikken lager vi i litt større kommuner, mener Orkdals ordfører.

I 2003 vedtok kommunen en såkalt sentrumsavgrensning for at tettstedet ikke skulle flyte utover et altfor stort område. I 2010 ble vedtaket fulgt opp med en enda mer ambisiøs politikk. Da vedtok politikerne en plan for Orkangers utvikling fram mot 2040. Et tett og kompakt sentrum med gangavstand mellom butikker, servicetilbud og andre funksjoner, var målsetningen. Å tillate handel på Laksøra er et skritt i stikk motsatt retning.

Det finnes store muligheter for å fortette Orkanger sentrum før man tar i bruk nye områder. Det er plass til nybygg både ved Amfi-senteret og Oti-senteret, og det kan fortettes mer på begge sider av Orkdalsveien.

Når Laksøra blir åpnet for handel, vil ikke Orkanger trenge ytterligere fortetting. Småbyen vil flyte utover, og skal du fra det ene til det andre, setter du deg i bilen selv om avstanden ikke er stor.

Jeg besøkte Orkanger tidligere denne uka og fikk oppleve at sentrum er kraftig svekket allerede. Flere småbutikker holder fortsatt stand i Orkdalsveien. Folk kan kjøpe garn og blomster, de kan klippe håret og stelle hud og negler og spise pizza i den gamle gata, men det er ikke lenger der de møtes. Når en kald oktobervind feier gjennom sentrum, er det mer fristende å dra til Amfi-senteret.

Der kan folk kjøpe alt de ikke trenger og spise på to innbydende kafeer. Den ene heter Kaos, et ord som mange orkdalinger mener er dekkende for kommunens byutviklingspolitikk. For sju år siden vedtok de å jobbe for et kompakt sentrum. Onsdag vedtar de det motsatte.

Kafé Kaos: Kafeen i Amfi-senteret er et av de nye stedene der folk møtes.