Jeg har gjort min siste jobb for oljebransjen. Nå trenger jeg ikke forsvare en omstridt bransje lenger – jeg gjør det likevel.

Den siste jobben i olja var en sluttpresentasjon om Ivar Aasen-prosjektet for Aker BP, selskapet på Torvet som jeg fortsatt helst kaller Det norske.

Ivar Aasen-utbyggingen er det største prosjektet som noen gang er styrt fra Trondheim. Utbyggingen ble vedtatt enstemmig i Stortinget i 2013. Målet var første oljeproduksjon i fjerde kvartal 2016, første olje kom på julaften i fjor.

Prosjektet skulle koste rundt 27,5 milliarder kroner. Som det eneste større prosjektet på norsk sokkel holdt budsjettet. De fleste i ledelsen av prosjektet satt i det vakre bygget på Torvet, mange av dem var trøndere.

Les også: Aker BP gir ny leteoppgave til ingeniørene på Torget

Kjell Inge Røkke, Akers hovedeier, gikk offentlig ut og sa at han ikke hadde tro på at de klarte å gjennomføre prosjektet etter planen. Han måtte innrømme at han tok feil – og er sikkert glad for det.

En viktig grunn til skepsisen var at byggingen av understellet og plattformdekket, de to største byggeklossene, ble plassert i utlandet. Understellet ble ikke bygget i Verdal, men på Sardinia. Plattformdekket ble bygd i Singapore. Bare boligkvarteret havnet i Norge – på Stord. Det meste av ingeniørarbeidet ble gjort i London. Mye av leveransene kom likevel fra norske bedrifter.

En slik utbygging er et gigantisk globalt prosjekt. Mer enn 5000 mennesker over hele verden har arbeidet med Ivar Aasen. Nesten halvparten av disse i Singapore – over 2000 kunne arbeide på plattformdekket samtidig.

Det er en smeltedigel av arbeidere fra mer enn 30 land, et mangfoldig mylder av kulturer, religioner og språk. Det mest imponerende med prosjektet er at det er lagt ned 17 millioner arbeidstimer uten alvorlige skader. Jeg tror ingen andre gigantprosjekt kan vise til et slikt resultat.

Opptatt av debatt? Les også: La barna prøvesmake smågodtet, la dem legge tilbake det de ikke liker

En hovedgrunn til at prosjektet holdt budsjettet finner du i bygget på Torvet. Borefolk og eksperter på undergrunnen har boret kilometer på kilometer raskere og sikrere enn noen andre i verden.

Med avansert geostyring har de fått kunnskap om feltet og funnet fram til de områdene det er best å få ut oljen.

Rask og effektiv boring kan spare milliarder i et slikt prosjekt. Det er prestasjoner som overgår Rosenborgs på banen – men som får mindre omtale enn Pål André Helland i en dårlig uke.

Hadde prestasjonen vært i en annen bransje ville prosjektet blitt hyllet i Næringsforeningen, fått priser der priser finnes, og bred omtale i alle medier.

Det er snart ti år siden jeg hoppet fra pressen til den pressede oljebransjen – jeg liker å gå motstrøms. Jeg ville være med på å bygge et nytt og stort trøndersk selskap.

Mer debatt: Vi fatter ikke at en slik parkeringskjeller kan bli godkjent av kommunen

Det norske/Aker BP er blitt kjempestort med en verdi på 57 milliarder kroner, men er ikke lenger trøndersk. I det «gamle» hovedkontoret på Torvet er fortsatt driften av Ivar Aasen-feltet, det har Stortinget bestemt.

Fra Trondheim er en av de mest vellykkede utbyggingsprosjektene på norsk sokkel utviklet og styrt. Dette er en hyllest til Ivar Aasen-prosjektet, til alle de 5000 som har bidratt verden rundt. Det er en hyllest til et prosjekt som landets politikere sa ja til. Stortinget, og samfunnet, har fått levert som lovet.

I disse budsjettider dreier mye seg om et oljefond på 8000 milliarder kroner, om utviklingen av oljeprisen, om hva som skal komme etter oljen.

Lenge vil olje og gass være landets viktigste næring, hvor lenge er vanskelig å si. Denne Signert-kommentaren er ikke om framtida for norsk olje og gass. Det er en hyllest til god ledelse, avanserte teknologi og dyktige folk som har levert et prosjekt i verdensklasse.

Det skal teknologibyen Trondheim være stolt av – jeg er i alle fall stolt.

Hør våre kommentatorer snakke om trafikk og restriksjoner i Midtbyen, nettkampanjen #metoo og innholdet i skolen

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter