Formannskapet legger opp til en tøffere linje mot gårdeiere som lar verneverdige bygninger råtne på rot. Det er på høy tid.

Godt hjulpet av endringer i byggesaksforskriften har formannskapet sikret seg et ris bak speilet dersom eierne av de forfalne bryggene langs Kjøpmannsgata ikke får ut fingeren. Flere av de gamle bryggene, som på så mange måter er selve sjelen i bybildet, står tomme. Særlig Huitfeldtbrygga er i stakkarslig forfatning.

Rådmannen har laget en saksutredning som tar sikte på å skape økt aktivitet i bryggerekka og i Kjøpmannsgata. Det trengs, men for at bryggene skal fylles med aktivitet, må flere pusses opp og fornyes.

I sommer ble det gjort endringer i byggesaksforskriften slik at kommunene nå kan pålegge huseiere å sette i stand sine bevaringsverdige eiendommer. Dette kan være det viktigste virkemidlet kommunene kan bruke mot gårdeiere som ikke frivillig vil ta vare på gamle bygg, eller som spekulerer i å kjøpe verneverdige eiendommer og la dem stå til de faller ned av seg selv.

Det er virkelig på tide at kommunene utstyres med bedre verktøy for å sørge for at for eksempel bryggerekka i Trondheim ikke skal falle sammen. Det finnes allerede for mange eiendommer som bare står og faller ned i Trondheim og i en rekke andre byer. Med en kommunal pisk som åpner opp for pålegg om utbedring, kan vi i fremtiden slippe å se bygg som Huitfeldtbrygga og Nedre Møllenberg gate 99 – 101 falle sammen fordi eierne ikke tar vare på dem.

Vedtakene om vitalisering av kjøpmannsgatebryggene i formannskapet tirsdag markerer en ny og positiv holdning fra byens politikerne for å ta vare på vår felles kulturarv. Eierne av Huitfeldtbrygga sier til Adresseavisen at de allerede er i gang med en dialog med byantikvaren for å sette bryggen i stand. Det er bra at noe endelig skjer med brygga som lenge har stått som en skamplett i gullrekka langs elva. Det er grunn til å håpe at en tøffere kommunal linje og nye forskrifter kan presse flere gårdeiere til å lete frem penger til å ruste opp.

Bryggerekka på begge sider av elva er trolig det mest fotograferte og besøkte området i Trondheim, utenom Nidarosdomen. På Bakklandet er det liv og røre i og rundt bryggene, mens det i Kjøpmannsgata står dårligere til. Det foregår allerede et godt arbeid for å øke aktiviteten i Kjøpmannsgata, fylle bryggene med leietakere som kan skape mer liv og dermed sikre leieinntekter til bedre istandsetting av eiendommene. Arbeidet med å vitalisere området fortjener ros og entusiasme.

Trondheim kommune kan spille en sentral rolle for å skape liv langs gata og inne i bryggene. Politikerne er enige om at kommunen kan bidra, men er uenige om hvordan dette kan skje i praksis. Det virker uansett som om politikere fra samtlige parti har et ønske om å bidra til å legge forholdene til rette for flere leietakere i bryggene. Om det er kommunale kontorer som skal inn, eller om kommunen kan legge til rette for at ulike kulturinstanser får plass i bryggene, er et spørsmål rådmannen nå skal komme tilbake til.

Tirsdagens møte i formannskapet gir uansett grunnlag for å se for seg et fremtidig løft for bryggene og Kjøpmannsgata. Det er en god start for det som kan bli en revitalisering av byens indrefilet.

LES FLERE KOMMENTARER FRA HARRY TILLER HER