Nettet flommer over av falske nyheter. Derfor er det fortsatt behov for tradisjonelle medier.

Rett skal være rett. Internettgiganter som Facebook og Google har innsett problemet og jobber med løsninger. Hvor langt de vil gå, gjenstår å se. Foto: Karl gundersen

USA har erklært seg uavhengig fra Storbritannia, Napoleonskrigene ble utkjempet, Norge ble uavhengig og to verdenskriger ble utkjempet. Det er bare noe av det som har skjedd mens Adresseavisen har eksistert.

Neste år fyller vi 250 år, og i løpet av den tiden har vi spilt mange ulike roller. Jeg tror ikke vi skal skryte på oss å ha fulgt dagens presseidealer i alle de årene, men sannhet har alltid vært en kjerneverdi. Det er den fortsatt.

Jeg tror nemlig det er behov for noen som kan gi kvalitetssikret informasjon. Noen som har sannheten som ideal, som verken er et partiorgan som jobber for å fremme et syn, noen som synes det er moro å lure folk eller noen som ser sitt snitt til å tjene gode penger på å spre falske nyheter. Alternativet er nemlig ikke særlig lystelig.

Det var midten av juli. I München skjøt en mann rundt seg. Ti ble drept. På Twitter og Facebook dukket det tidlig opp et bilde fra et kjøpesenter som viste mennesker ligge på gulvet, blodspor og glassbiter over det hele. Samtidig dukket navnet Sam Hyde opp som den påståtte gjerningsmannen – med bilde.

Det var bare ett problem – ikke noen av meldingene var sanne. Bildet var fra et ran i Sør-Afrika. Hyde er en amerikansk komiker utsatt for en svertekampanje. Likevel var det mange som delte, mange som leste og mange som trodde.

LES MER om falske meldinger etter skytingen i München

Falske nyheter var kanskje den største medietrenden i 2016, og det skulle bare bli verre etter skytingen i München. Dette er noen av de usanne historiene som fikk stor oppmerksomhet under valgkampen i USA i høst:

  • Hillary Clinton og hennes tidligere kampanjesjef drev organisert misbruk av barn i kjelleren av en pizzarestaurant. Det såkalte pizzagate endte (foreløpig) med en mann som reiste til Washington for å avsløre dem selv og avfyrte minst ett skudd inne i restauranten.

  • WikiLeaks-dokumenter viste at Hillary Clinton solgte våpen til IS.

President Barack Obama forbød den såkalte lojalitetsforpliktelsen i amerikanske skoler, og saken fikk 2,2 millioner delinger og likes på Facebook.

Og det gikk ikke bare en vei. Du har kanskje sett sitatet fra Donald Trump fra People Magazine i 1998, der han sier at republikanerne er landets dummeste velgere og at han ville være republikaner om han noensinne skulle stille til valg. Falskt, selvfølgelig.

LES MER om hvordan de falske nyhetene ble sporet til Makedonia (ekstern lenke på engelsk)

Dette kunne vært en morsom historie om hvor lettlurte folk er. At nettet flommer over av falske nyheter er dessverre langt mer alvorlig enn som så.

Problemet er like enkelt som det er avansert. Facebook – en av verdens mektigste nettaktører – bygger tjenesten slik at du skal bli mest mulig engasjert. Algoritmene er satt opp slik at du hele veien blir vist det du deler og liker. Slik skapes ditt eget ekkokammer, hvor du bare får servert mer og mer av det som bekrefter synet du har på verden.

Problematisk? Ja! For det er uenighet som skaper nye og bedre løsninger – og til syvende og sist gjør det mulig å bli enige om kompromisser. Samfunnet trenger en diskusjon hvor ulike meninger og ulike argumenter kommer frem.

Og mens internett skulle demokratisere debatten gjennom at alle skulle få frem sine meninger, ser det i praksis ut til at noe helt annet er skjedd: At vi søker sammen i like grupper hvor vi dyrker vår enighet og blir mer mottakelige for falske nyheter.

Rett skal være rett. Internettgiganter som Facebook og Google har innsett problemet og jobber med løsninger. Hvor langt de vil gå, gjenstår å se.

LES MER: Facebook skal jakte falske nyheter

I Adresseavisen tror vi uansett på en litt annen måte å gjøre ting på. For det første ansetter vi journalister som har som jobb å finne og kvalitetssikre informasjon. For det andre ser vi det som en oppgave å vise deg ulike sider av samfunnet – ikke bare det du er enig i selv.

Og når vi snakker om algoritmer og personalisering, handler det ikke bare om å gi deg mer av det du vet du er interessert i, men like mye om å lukke gapet mellom det du vet du er interessert i og det du burde være interessert i. På samme måte som vi har gjort med en papiravis i 250 år, jobber vi med ny teknologi for å servere deg litt av det vi vet er populært for at du også skal få med deg det som er viktig.

Vi ser på det som en oppgave å utfordre, provosere og konfrontere deg med meninger du er uenig i. Vi tror det har en verdi å skape debatt. Derfor intervjuer vi klimaskeptikerne, selv om vi på lederplass slår fast at vi mener bevisene for menneskeskapt global oppvarming er så overveiende at de ikke kan sees bort fra. Derfor publiserer vi leserinnlegg som tar til orde for å stenge grensene til Norge, samtidig som vi intervjuer personer som mener landet bør gjøre mye, mye mer for å hjelpe flyktningene. Derfor er jeg stolt når jeg bare i løpet av siste uke er blitt beskyldt for å være både høyre- og venstrevridd.

Så skal vi være forsiktige med å sette oss for godt til rette på vår høye hest her hjemme. Problemet med falske nyheter gjelder ikke bare i utlandet og ikke bare i sosiale medier. Senest for et par uker siden fortalte en rekke norske medier at drap og voldtekt var tillatt på et nytt russisk TV-show. Det var ikke sant. At historier som er for gode til å være sanne som regel ikke er det, er en nyttig huskeregel for oss journalister, også. Vårt viktigste våpen er troverdighet, og da er vi nødt til å sjekke en ekstra gang.

LES DEN usanne saken om realityshowet i Russland her

Det er dagen for å komme med nyttårsforsett, og her er mitt løfte fra en 250-åring: Jeg lover å fortsette vårt arbeid for å komme til bunns i vanskelige problemstillinger, se saker fra flere sider, søke sannheten, plukke ut de viktigste tingene og skape debatter.

Vi kommer ikke til å lykkes hver gang, men da får vi bare reise oss og forsøke på nytt. For er det noe en lærer i løpet av 250 år, er det at en aldri skal gi opp – og at sannheten som regel varer lengst.

Godt nyttår!