For første gang blir alle søkerne til petroleumsfag invitert til en dag i Trondheim.

Instituttleder Egil Tjåland tror ingen har invitert samtlige primærsøkere i et fag til en slik samling før. Slik håper NTNU å friste de beste søkerne til å takke ja til en studieplass på petroleum.

Dårlige tider i oljebransjen

De dårlige tidene i oljebransjen med oppsigelser og nedgang i oljeprisen, har fått ferske studenter til å søke andre fag enn petroleum. Nå vil NTNU gi alle søkerne et innblikk i studiet og bransjen. 1. juni er det samling i Trondheim. Søkerne får møte professorer, petroleumsstudenter og folk fra oljebransjen. De skal besøke Studentersamfundet og få en smakebit av studiebyen Trondheim.

I fjor søkte 286 på de 45 studieplassene. I år har bare 77 søkt på sivilingingeniørutdanningen i petroleumsfag.

Tid for å tenke alternativt

De siste årene har masterstudentene fra petroleumsfag hatt jobb lenge før de har levert masteroppgaven. Slik er det ikke i år. Adresseavisen møter seks masterstudenter på institutt for petroleumsteknologi. 10. juni skal de levere masteroppgaven, og tre vet ikke hva de skal gjøre etterpå.

De frykter at de skal havne i en kø av ferdigutdannede sivilingeniører som skal søke på stadig færre jobber. Det er tid for å tenke alternativt.

–Jeg må prøve å finne noe som er relevant, sier Johan Holm Østvedt. Han tror det er viktig å sikre en CV uten tomrom og vil enten studere videre eller finne en jobb i utkanten av det han egentlig hadde tenkt.

–Byggebransjen eller vei og anlegg er alternative bransjer. Eller det er mulig å studere mer. Det er fint å bo i Norge. Det er ingen krise å ikke få jobb, sier Øyvind Breivik

Velger å studere pedagogikk

Mari Albrigtsen har søkt praktisk pedagogisk utdanning ved NTNU for å kvalifisere seg som lærer i videregående skole.

–Grunnen til at jeg har valgt det, er situasjonen i oljebransjen, men nå virker det finere og finere å ta pedagogikk.

–Pedagogikk er alltid greit. Det vil gjøre oss bedre til å jobbe med mennesker, og er absolutt relevant, sier Ulrikke Nilsen som selv har sikret seg jobb i verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger.

De er alle bekymret for om de får den jobben de hadde tenkt seg.

–Det tar litt mer tid å få drømmejobben, sier Mari Albrigtsen.

Vil ha de beste hodene

Instituttleder Egil Tjaaland har stor tro på framtida for nye petroleumsstudenter. Selv var han nyutdannet i kriseåret 1986.

LES OGSÅ: Jenter vil bli sivilingeniør

– De toppfolkene vi utdanner har ikke problemer med å få seg jobb. Ingen annen bransje i Norge er så viktig som oljebransjen, sier Tjåland.

–Vi ønsker de aller beste. Viss vi skal forvalte den enorme formuen, må vi ha de beste hodene. Det kreves mye kunnskap og gode folk for å få opp oljen, og dess vanskeligere det er å få opp oljen, dess kløktigere studenter trenger vi.

Flere tar doktorgrad

På institutt for petroleumsteknologi opplever de at flere vil ta doktorgrad. I år går fem av de ferske sivilingeniørene videre til doktorgradsstudiene. Samtidig er de opptatt av at Norge skal leve av olje lenge. Johan Sverdrup-feltet kommer i drift i 2019 og skal produsere olje i 60 år. Ekofiskfeltet skal være i produksjon fram til 2060. I tillegg kommer mange mindre felt og Barentshavet.

–Jeg skulle ønske jeg var blant årets søkere, sier Øyvind Breivik.

– Det er få søkere til plassene og det burde være greit å komme inn. Det blir sikkert lett å få jobb når de er ferdige i motsetning til nå. Dessuten får de en unik studietid i Trondheim med et fantastisk studentmiljø.

Instituttleder Egil Tjåland til venstre og professor Jon Kleppe, begge ved institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk. Foto: VEGARD EGGEN