Stikk i strid med hva som har vært den herskende oppfatningen konkluderer den med at belastningen for pendlere ofte er større enn for mange andre som reiser i forbindelse med jobben.

- Det er overraskende. Holdningen i mange bedrifter er at pendlerne har det bra og greier seg fint. Det har vært stort fokus på folk som reiser mye i jobben, spesielt internasjonalt, men frem til nå har det vært lite forskning på dette, sier Maria Therese Jensen.

Intervjuet oljeansatte

I fire år har hun kartlagt og intervjuet 2093 ansatte som reiser i forbindelse med jobben. Arbeidet med doktorgradsavhandling i organisasjonspsykologi; «Always going somewhere, never being anywhere: Exploring associations among business travel, work-family conflict, the emotional exhaustion component of burnout, and health outcomes», er gjort i olje- og gasselskapet hvor hun selv er ansatt.

Blir lettere utbrente

Jensen har sett på tre ulike grupper personer; pendlere, de som reiser mye internasjonalt i jobben og de som reiser innenlands i jobbsammenheng. Hennes konklusjon er at de fleste som reiser mye i jobbsammenheng opplever at dette går ut over privatlivet og at de har større risiko for å bli utbrente. Jensen sier pendlerne er de som i størst grad opplever høy grad av konflikt mellom jobb og familie, sammenlignet med andre som reiser i jobben.

- En mulig forklaring er at mange pendlere kanskje er påtvunget reisene. Mange er kanskje også lavere i hierarkiet i en organisasjon enn mange av dem som reiser mye ellers. Da er det snakk om reiser i viktige jobber, med høyere status, sier hun.

Videre konkluderer Jensen også med at det er en sammenheng mellom utbrenthet og muskel- og skjelettplager, og utbrenthet og mage-tarm-plager hos alle de tre gruppene reisende hun har undersøkt. Sterkest er dette synlig hos pendlerne.

- Viktig med rutiner

Inne på et varmt sommertog lener togpendler Iwar Arnstad seg tilbake i setet. I tjue år har han pendlet til jobb. Nå reiser han daglig fra Stjørdal til jobben i domstolsadministrasjonen i Trondheim

- Jeg synes det er positivt å pendle. Da barna var små kunne jeg føle at jeg fikk mer energi etter en slik reise, men du må bestemme deg for å bruke tiden på noe. Jeg har faste rutiner og leser blant annet avisen og slapper av, men noen synes sikkert jeg er lite sosial på toget, sier Arnstad.

Han snakker om at det for han er viktig å skille mellom arbeidstid og reisetid, men ser at dette skillet er i ferd med å bli glidende. Det kan være en belastning. Selv har han også opplevd at pendling ikke bare er enkelt.

- Jeg ukependlet til Oslo og jobben som informasjonssjef i Senterpartiet i to år. Det fungerte ikke for meg, sier Arnstad, som nå blant annet engasjert seg for å få ned reisetid på jernbanen og å opprettholde stoppesteder.

Greit når man ikke har familie

Dagpendlerne Adresseavisen snakker med på perrongen i Hommelvik synes likevel det er greit å pendle.

- Det er greit å pendle med toget. Jeg har ikke små barn og alle kan ikke jobbe her i Malvik, sier Inger Skogen, som pendler til St. Olavs Hospital og jobben ved medisinsk fakultet ved NTNU.

Konflikt med hjemmet

- Jeg fant ingen direkte sammenheng mellom antall reisedøgn og utbrenthet, men konklusjonen min er likevel at det er fare for utbrenthet blant dem som reiser hyppig fordi det oppleves som at jobben går ut over familie- og privatliv, sier hun.

- Det som sliter på mange er at de har mye tid borte hjemmefra. De opplever krav på jobben og krav hjemme, men føler på at de bare greier å oppfylle disse halvveis.

Hun konkluderer blant annet med at bedrifter i fremtiden ikke utelukkende bør se på de økonomiske kostnadene med jobbreiser, men også bør gjøre mer for å redusere graden av konflikter mellom jobb og familie for de ansatte.

- Hvordan bør folk håndtere jobbreiser?

- Enkelte som kan kontrollere reisevirksomheten selv opplever det som positivt. Men mye handler om å redusere konfliktene mellom hjem og jobb. Man må snakke med familie og ledere og ikke alltid ha dårlig samvittighet. For pendlerne er det også viktig at de har et forhold til og tar hensyn til sin egen helse, sier hun.

Funnene i Maria Therese Jensens doktorgradavhandling er blant annet omtalt av Wall Street Journal, men er ikke bredt omtalt av norske medier Foto: Privat