Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener det foreligger brudd på det etiske regelverket som kraftfondet og pensjonskassen følger. De peker på selskaper som Heidelberg Cement, Hewlett-Packard, Motorola, G4S, Caterpillar, Bank Leumi, Bank Hapoalim og Mizrah Tefahot Bank der kraftfondet og pensjonskassen har eierinteresser igjennom aksjefond.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener selskapene i særlig alvorlig grad bidrar til folkeretts- og menneskerettighetsbrudd i Palestina.

De to organisasjonene mener norske kommuner bør trekke egne investeringer og investeringer gjennom pensjonsforvaltere fra selskapene, og sørge for en aktiv og etisk forsvarlig forvaltning av kommunale investeringer. Norske myndigheter må innføre etiske retningslinjer for å sikre at det ikke investeres i stater som er ansvarlige for grove menneskerettighetsbrudd, heter det.

LES OGSÅ (PLUSS): Kraftfondet går ut av kull

Ikke greit

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) synes ikke det er greit at kraftfondet og pensjonskassen i Trondheim investerer i selskaper som opererer på okkuperte områder i Palestina.

- Jeg fremmer en interpellasjon i neste formannskapsmøte der jeg ber rådmannen gå gjennom våre investeringer i de åtte selskapene rapporten fra Norsk Folkehjelp lister opp. Rådmannen må samarbeide med Statens pensjonsfond utland (SPU) og andre kommuner for å se på om disse selskapene skal ut av porteføljene, sier Fagerbakke.

Varaordføreren fra SV sier Trondheims etiske regelverk støtter seg på vurderinger som gjøres av SPU når selskaper skal lukes ut, men at det ikke er noe i veien for at Trondheim kommune gjør egne vurderinger om enkelte selskaper bør fjernes.

LES OGSÅ (PLUSS): Høyere avkastning i Kraftfondet

Bør trekke seg ut

- I mitt forslag vil jeg be at rådmannen sørger for å trekke seg ut av aksjefond som har aksjer i de nevnte selskapene, dersom det viser seg at opplysningene i rapporten er riktig. Er disse selskapene sterkt involvert i investeringer på okkupert land i Palestina så må vi ut av disse selskapene. Men det er naturlig at saken gjennomgås av dem som styrer våre investeringer først, sier Fagerbakke.

Fagerbakke, som lenge har vært opptatt av palestinernes sak, mener det ikke kan være tvil om at Israel er en okkupasjonsmakt.

Okkupant

- De fleste land i verden, bortsett fra Israel selv, ser på Israel som en okkupasjonsmakt. Det er helt greit at Norsk Folkehjelp lager slike rapporter og reiser problemstillingen. Vi som politikere har ingen mulighet til å holde oppsyn med alle våre investeringer gjennom kraftfondet og pensjonskassen. Men våre etiske regelverk er gode, og bygger på de samme prinsippene som FN, OECD og SPU opererer etter. Så nå må vi undersøke opplysningene som kommer frem, sier varaordføreren.

Etter at rapporten om norske økonomiske bånd til Israel kom ut, ba Fagerbakke rådmannen utarbeide et notat om Trondheim kommunes rolle i saken. I notatet skriver rådmannen at ingen av de åtte selskapene i rapporten er med på listen over selskaper som er utelukket i Statens pensjonsfonds investeringer. '

LES OGSÅ: Vil trekke Kraftfond ut av olje og gass

- Ikke brudd

«De åtte selskapene er heller ikke med blant de selskapene SPU har under observasjon. SPUs liste over utelukkede selskaper er sist oppdatert den 17. august 2015, og er besluttet av Norges Bank etter anbefaling fra Etikkrådet (oppnevnt av Finansdepartementet).

- Min vurdering er derfor at de omtalte investeringene ikke er et brudd på TKKs etiske regelverk. Vi vil imidlertid fortsatt følge vurderingene fra Statens pensjonsfond og Etikkrådet nøye», skriver rådmannen i notatet.