Kommunen har mål om å få 55 prosent ut i arbeid eller utdannelse etter to år med integreringsprogram. I fjor klarte de 47 prosent.

Ca. 33 prosent av dem som avsluttet kommunens introduksjonsprogram i fjor, gikk over på sosialhjelp eller på tiltak i regi av Nav eller andre.

Les også: Dette er Trondheims plan for å integrere flyktninger

Ny rapport

Trondheim og Bergen gjør det dårligere enn for eksempel Oslo, Stavanger og landsgjennomsnittet, ifølge en rapport som kom i august. Her har Statistisk sentralbyrå (SSB) slått sammen tall fra 2007 til 2011 og sammenlignet storbyene.

- Jeg tenker at vi gjør mye bra, men at vi må bli bedre, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

- Det er derfor vi i forrige uke fremmet forslag om å få en helhetlig plan på hvordan vi skal bli bedre i hele linja, sier ordføreren.

Bosetter rekordmange

Europa står nå overfor en flyktningstrøm som er helt ekstraordinær. På to år skal Trondheim bosette 1100 flyktninger, mens det vanlige har vært rundt 300 i året.

- Er du redd for at dere kan komme enda dårligere ut nå som det bosettes rekordmange?

- Det kommer veldig an på hvem som bosettes. Er det mennesker med store helseplager, eller folk med lav utdannelse, er mulighetene for å få dem i arbeid dårligere. Vi tar imot dem som trenger beskyttelse, og må være realistiske på at en del ikke kommer i jobb, sier Ottervik.

- Er du fornøyd med hvordan introduksjonsprogrammet fungerer i dag?

- Jeg tror vi må bli flinkere til å få folk ut i praksis tidligere, og vi må bli bedre på å tilpasse opplegget til den enkelte. Det er veldig stor forskjell på folk, sier Ottervik.

Yngve Brox (H) er ikke fornøyd med at 47 prosent kom i arbeid eller utdannelse i fjor:

- Det er ikke bra nok. Særlig nå som flyktningstrømmen er økende, må de få en god start for å komme seg inn i samfunnet, sier Brox.

Les kommentaren: - og det i verdens rikeste land!