Opposisjonen på Stortinget mener justisminister Anders Anundsen ikke har bedt om nok penger til å håndtere den kraftige økningen flyktninger til Norge nå i høst.

Nå vil de rødgrønne partiene på Stortinget øke en tilleggsproposisjon fra regjeringen på 227 millioner kroner med ytterligere 111 millioner kroner «for at statsråden skal få kontroll over situasjonen».

Venstre og KrF vurderte i går kveld om de skulle slå følge og lage flertall med de rødgrønne for å sørge for mer penger til Anundsens håndtering av flyktningkrisen.

Ba om mer

Regjeringen og mottaksapparatet sliter med å holde tritt med det sterkt økende antallet flyktninger som nå krysser grensene til Norge.

Regjeringen ba derfor 18. september Stortinget om å få gjøre omfattende omdisponeringer på justisbudsjettet og en tilleggsbevilgning på 227 millioner kroner.

De baserte dette på at anslaget ankomster etter sommeren ble økt fra 11 000 til 16 000. Mandag denne uken ble dette imidlertid økt til 20 000-25 000 ankomster av UDI.

- Dette er bare anslag, og tallene gjelder for 2015. Det betyr at det ikke er siste gang Stortinget møter denne problemstillingen, sa Anundsen i en høring som ble gjennomført på onsdag.

Anundsen slo likevel fast at selv om situasjonen «er krevende, har regjeringen god kontroll».

«En marsjordre»

Opposisjonspartiene deler ikke justisministerens vurderinger og er sterkt kritiske til hvordan han håndterer tilstrømmingen av asylsøkere.

- Regjeringen er katastrofalt bakpå. Det er Frp som styrer dette i Justisdepartementet. De er påfallende ineffektive, sier SVs Karin Andersen.

Arbeiderpartiet, SV og Sp slår nå fast at Anundsen trenger en «marsjordre» og mer penger enn han ber om.

- Vi gir nå en generell fullmakt til regjeringen om å gjøre det som må gjøres for å sikre forsvarlig mottak av flyktningene, ikke minst de mindreårige. Men justisministeren trenger åpenbart noen konkrete arbeidsoppgaver. Derfor har vi lagt inn til sammen 111 millioner kroner utover det regjeringen har bedt om, sier Arbeiderpartiets Helga Pedersen.

Mer til enslige mindreårige

Kommunalkomiteen avgir fredag formiddag innstilling i saken. Arbeiderpartiet, Sp og SV vil:

  • Øke UDIs budsjett med ytterligere 48 millioner kroner, øremerket mottak av enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år

  • Gi fem millioner ekstra til den ordinære saksbehandlingskjeden i UDI.

  • Gi to millioner ekstra kroner til Politiets Utlendingsenhet for å styrke barnefaglig kompetanse.

  • Gi to millioner ekstra hver til kommunene Sør-Varanger og Råde, som nå får nye mottakssenter.

  • Gi 50 millioner ekstra kroner på helsetiltak i vertskommunene for mottak.

  • Gi to millioner ekstra kroner til rettighetsarbeid blant asylsøkerne (Noas og andre).

Utsatt

Fristen for å levere merknader ble i går kveld utsatt i et forsøk på å lande et bredere flertall for å øke Anundsens ekstrabevilgning.

Både Venstre og KrF vurderer å slå følge med de rødgrønne. Ifølge kilder ble det også ført samtaler med regjeringspartiene om å øke tilleggsbevilgningen.

Høyres Ingjerd Schou er saksordfører, men ville i går kveld ikke kommentere mulighetene for at regjeringen ville bli «påført» mer flyktningepenger enn det den har bedt om.

- Dette vil jeg først snakke om når vi har avgitt vår innstilling fredag formiddag, sier Schou.