Trondheim:

I Brasil er han dømt til 9,5 års fengsel. Nesten alt han eier er beslaglagt av brasilianske myndigheter. Nå sitter han alene i Trondheim mens familien er igjen i Brasil.

- Betyr dette at du har gitt opp å nå frem i Brasil?

- Nei, det har jeg ikke, sier han kontant.

Rømte landet

For å unngå å havne i fengsel sa han forrige uke farvel til familien i Natal, fløy til hovedstaden São Paulo, deretter til Foz de Iguaçu ved grensen til Paraguay, kjørte bil gjennom Paraguay til Argentina, før han fløy fra Buenos Aires til Frankfurt og videre til Oslo. Etter tre dager i Oslo for å «bearbeide inntrykk» og møte kjente kom han endelig hjem til Trondheim. Norge har ingen utleveringsavtale med Brasil, derfor føler han seg trygg her.

- Kall det dra, rømme, flykte, kall det hva du vil, sier han.

Strid om Økokrim-rapport

Birkeland forteller at han dro hjem til Norge nærmest etter råd fra sin advokat i Brasil, som ikke tror det er håp om å nå frem i siste ankeinstans i Brasil. Han anbefaler isteden å anlegge en ny sak, og forsøke å få dommen omstøtt, slik det brasilianske rettsvesenet faktisk åpner for.

- Det vanskelige i denne saken har vært at de mangler bevis til min fordel, som vi har forsøkt å få lagt frem. Utgangspunktet i saken er opplysninger og en rapport fra Økokrim, som de i intervjuer faktisk har innrømmet er feilaktig, sier Birkeland.

Mistet alt

I rapporten, som var utgangspunkt for det brasilianske politiets aksjon mot en rekke nordmenn, fastslås det at Birkeland sto med 0 i inntekt året før han utvandret til Brasil og innførte en stor pengesum til landet. Penger han tjente da han solgte seg ut av utestedet Bajazzo og som er ligningsført tidligere.

- Dommen er avsagt på helt feil grunnlag. Det skal vi bevise. Advokaten ser langt lysere på å få lagt frem dokumenter og nå frem i en ny sak, sier Birkeland.

Pengene ble investert i en leilighet, et hus og et vertshus, som familien skulle leve av, i Brasil. Birkeland kan dokumentere at pengene ble overført fra hans norske bankforbindelse Nordea, via Norges bank, til den brasilianske sentralbanken, og så direkte til selgerne.

Alle eiendommene er nå beslaglagt av den brasilianske staten. Det tidligere vertshuset har forfalt til en steinhaug og kunne like gjerne ligget i en krigssone.

Roser Sandberg

Allerede denne uken håper Birkeland å få i stand et møte med Økokrim for å diskutere saken.

- Du har møtt dem før, hva håper du å oppnå nå?

- Jeg har alltid tro på dialog. Uansett er man tjent med det. Jeg må forklare at ting er annerledes der enn her. Norske myndigheter, Økokrim og jeg tror på rettferdighet. Det kan ikke være sånn at det er greit at noen er dømt for noe som er feil, sier Birkeland.

56-åringen sier han er glad for støtten han har fått fra norske politikere. Spesielt trekker han frem Per Sandberg, som har fulgt saken og som han har møtt flere ganger. Nå håper han å få til et møte med den profilerte Frp-politikeren i løpet av kort tid.

- Erna Solberg har tidligere sagt at det ikke var noe problem å sende et offisielt dokument fra Norge. Jeg håper at hun og andre fortsatt står for det, sier Birkeland.

Tilbake til start

Adresseavisen møter ham på Byåsen, ikke langt unna huset i Roald Amundsens veg, der han bodde da han var liten. Nå bor han som han sier «på nåde» i en leilighet han har fått låne gjennom familien.

- Jeg har familien min her på Byåsen. Rundt meg. Det er viktig, sier han.

- Det var ikke sånn jeg tenkte meg at det skulle bli. Vi tenkte å flytte hjem fra Brasil og hadde en leilighet i byen, men den måtte vi selge for å ha penger de siste årene, sier Birkeland.

Jakter jobb i Trondheim

Nå er han på jakt etter jobb og vil etablere seg med familien i Trondheim. Han sier han er åpen for det meste, kanskje kan det bli i restaurantbransjen, der han tidligere jobbet, kanskje noe helt annet. Han har allerede forhørt seg litt med gamle kjente.

- Det første som må skje nå, på kort sikt, er at jeg får hit familien, sørger for at ungene kommer seg på skole, lærer seg språket, blir integrert og at vi får et bra liv her i Norge, sier han. Målet er at det skal skje til jul.

I ti år har han vært gift med en brasiliansk kvinne. Sammen har de tre barn, to gutter på 9 og 11 år og en datter på 14 år. Ungene er norske statsborgere, selv om de aldri har bodd her i Norge. Allerede før han dro fra Brasil startet han søknadsprosessen for familien.

- Tror du egentlig at du vil nå frem i denne saken?

- Du, det har jeg alltid vært 100 prosent sikker på. Jeg vet at jeg kommer i mål. Det tar bare tid, sier han.

- Er du bitter?

- Det er mange som spør meg om det. Nei, jeg føler ikke det.