Det kom som en overraskelse da Bård Vegar Solhjell nylig annonserte at han likevel ikke er motivert til å fortsette som nestleder i SV.

Les om Bård Vegar Solhjells store kjærlighet.

Allerede på landsstyremøtet i slutten av november vil partiet velge en ny nestleder.

- Soleklar favoritt

Adresseavisen har snakket med en rekke kilder i partiet. Det er ett navn som peker seg ut som favoritt: Snorre Valen fra Trondheim.

- Snorre er en soleklar favoritt. Nestlederen bør være i stand til å avlaste partilederen, det er en fordel at vedkommende sitter i stortingsgruppa og er en politisk allrounder. Han må ta ting kjapt, og være trygg og uredd i debatter. Det er også en fordel at den nye nestlederen er et kjent ansikt, spesielt nå da SV er i opposisjon og ikke spiller en avgjørende rolle i Stortinget. Vi trenger også en som tenker nytt og selvstendig. Snorre Valen er alt dette, fastslår en SV-kilde som kjenner partiet godt.

Den nye nestlederen må jobbe tett med leder Audun Lysbakken, og må kunne være en del av den daglige ledelsen i partiet. Den andre nestlederen, Oddny Miljeteig, fra Bergen er nemlig sykmeldt på grunn av kreft, og det gjør behovet for å kunne delta i det daglige arbeidet enda mer påtrengende.

- Høyaktuell

Fylkeslagene i partiet har frist til 1. november med å komme med innspill til valgkomiteen. Den ledes av Steinar Nørstebø, leder i Hordaland SV. Valget skjer på landsstyremøtet den siste helga i november.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag SV, Ottar Michelsen, presiserer at fylkeslaget ennå ikke har behandlet saken.

- Men på vegne av meg selv kan jeg si at Snorre er en høyaktuell kandidat. Han er en veldig flink og krystallklar politiker, og han nyter stor tillit internt i SV, sier fylkeslederen i Sør-Trøndelag - som også er SVs kommunalråd i Trondheim.

Les om da Snorre Valen tok en Arnstad og sa «Fuck Norwegian»:

Kildene Adresseavisen har snakket med, peker alle på Snorre Valen som den mest aktuelle kandidaten – dersom han selv ønsker å bli partiets nestleder. Utover stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag, er det tre andre navn som peker seg ut.

Den ene er stortingsrepresentanten fra Finnmark, Kirsti Bergstø (34). Hun er tidligere statssekretær i Barne- og familiedepartementet og kommunestyremedlem i Nesseby.

Les om da Kirsti Bergstø parodierte Karl Ove Knausgård.

Også vara for Audun Lysbakken på Stortinget, Gina Barstad, trekkes fram - men siden både hun og Lysbakken kommer fra Hordaland er det lite aktuelt.

Arvinn E. Gadgil (35) kommer fra Tromsø og er i dag direktør i Flyktninghjelpen. Gadgil satt som politisk rådgiver og statssekretær i Utenriksdepartementet i hele Stoltenberg-perioden, og regnes som et sterkt navn.

Her er UD-statssekretærens twittertabbe.

Hans internasjonale erfaring trekkes spesielt fram.

Torgeir Knag Fylkesnes (40) er også fra Tromsø. Han har hovedfag i kreativitet, utfordrer skjema og testhverdagen i skolen, og sitter i dag i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

I tenkeboksen

Flere kilder sier til Adresseavisen at dersom Snorre Valen selv ønsker det, blir han partiets nye nestleder.

Valen selv er nå i tenkeboksen, men etter det Adresseavisen forstår er det ikke uaktuelt at han kan komme til å stille som partiets nye nestleder.

Les også Snorre Valen om årets statsbudsjett: Regningen sendes til fattige mennesker

Stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag ønsker ikke selv å uttale seg i saken utover følgende:

- Dette kom veldig brått på, og jeg vil ikke kommentere saken før organisasjonen har fått uttale seg, sier Valen til Adresseavisen.

Bård Vegar Solhjell har informert landsstyret i SV om at han ønsker å trekke seg som nestleder i partiet i november. Foto: NTB scanpix