Vestfold er det fylket der det skrives ut mest ADHD-medisin, når man tar hensyn til innbyggertall.

Av de rundt 241000 innbyggerne i fylket var det 2528 personer som fikk ADHD-medisin i fjor. Det betyr at for hver tusenende vestfolding var det 10,46 brukere, mens antallet var 8,15 i Sør-Trøndelag. Oslo ligger i motsatt ende av fylkeslisten, med 3,89 brukere per tusen innbyggere. Det viser tall Adresseavisen har utarbeidet fra reseptregisteret.

LES PLUSSKOMMENTAR: Er vi virkelig så syke som legene vil ha det til?

- Det er noen uforklarlige store forskjeller mellom fylkene. Det blir skrevet ut tre ganger så mye ADHD-medisiner i fylkene som bruker mest, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

Tidligere var det forskjell på om det var tilgang på spesialister i de forskjellige fylkene, men det er ikke lenger tilfelle, opplyser Madsen.

- Forskjeller i holdningene til leger i forskjellige fylker kan gi utslag, men det er ingen fullgod forklaring. Det er større forskjell enn det burde ha vært ut ifra rent medisinske kriterier, sier fagdirektøren.

LES OGSÅ (PLUSS): - Det var vemodig å få ADHD-diagnosen

- Et tankekors

Professor ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Linn Getz, sier at det er ulike syn innenfor medisinen på hva ADHD skyldes.

- Noen mener at miljøbetingelser, som oppvekstvilkår, kan bidra sterkt til ADHD-symptomer. Andre vektlegger nesten bare biologiske årsaker, spesielt gener. De ser på fenomenet som en sykdom enkelte personer rammes av, uavhengig av ytre forhold. De som ser slik på det, tenker raskere på medikamenter som en løsning, sier Getz.

Professoren er overrasket over at det er så store forskjeller mellom fylkene.

- Det kan virke som om det er ulike faglige kulturer i landet, sier Getz.

LES OGSÅ (PLUSS): Syv av ti får reseptbelagt medisin

LES OGSÅ: Høie varsler store kutt i nordmenns antibiotikabruk

- Bruker skjønn

Overlege Torunn Stene Nøvik ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUP) ved St. Olavs Hospital mener det er vanskelig å vite om forskjellene mellom fylkene skyldes måten ADHD-diagnosen stilles.

- Vi er avhengige av at foreldre, skole og fastlegene fanger opp barna som sliter. Pedagoger i skolen vurderer barn med uro og konsentrasjonsvankser. Pedagogisk-psykologisk tjeneste gjør grunnutredningen. Det kan være at flere blir henvist til oss enn andre steder i landet, sier Nøvik.

BUP ved St. Olavs Hospital jobber ut ifra de nasjonale retningslinjene for hvordan man skal diagnostisere og behandle ADHD.

- Men vi kommer ikke forbi at det også brukes skjønn, sier Nøvik.

- Vi vet ikke eksakt hvor mange som bør få medisin. Vi gir det til pasientene som har vansker og oppfyller kriteriene for diagnose og behandling, sier Nøvik.

Legene ved St. Olav ser at oftest barn mellom ni og ti år kommer til dem.

- Mange foreldre ønsker å teste ut behandlingsalternativer før barna utredes for ADHD. Foreldrene er ofte forsiktige og avventende, sier overlegen.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

- En del av behandlingen

Avdelingsleder for Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Oslo, Trude Fixdal, tror ikke det er færre barn med ADHD i Oslo enn i andre fylker i landet. For at en person skal få diagnosen må alle andre sykdommer utelukkes.

- Vi er drillet på diagnostikken. Barna blir nøye utredet og de skal ikke få diagnosen hvis det ligger andre sykdommer til grunn, sier Fixdal, som også er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri.

Hun påpeker at i Oslo har de god tilgang på kompetanse ved sykehusene og at det kan påvirke hvor mye medsin man skriver ut.

- Det gjør at vi også ser på andre tiltak enn medisin som støtter barnet i utviklingen. Det kan for eksempel være skole- og barnehageveiledning. Medisiner er kun en del av behandlingen, sier Fixdal.

Den nasjonale retningslinjen for behandling av ADHD legger føringer for hvordan pasientene skal følges opp, og Fixdal opplyser at de legger opp behandlingen i henhold til retningslinjen.

Fixdal mener at en godt utbygd spesialisthelsetjeneste med tverrfaglig kompetanse, medfører at færre fastleger blir ansvarlig for utredning og behandling.

- Det handler om mengdetrening og det gjør oss trygge. En del fastleger som får en pasient med ADHD i ny og ned blir ikke like trygge på ulike behandlingsalternativer. Barnepsykiatere er bedre trent og har bedre tid til å se hele barnet og sette inn andre tiltak enn medisiner, sier hun.