Følger med på nyhetene: CNN Turk er den viktigste nyhetskilden til hva som skjer i hjemlandet. Foto: Pål Haugbro

Melek forteller om den endeløse tiden før hun fikk kontakt med broren etter terrorangrepet som kostet over hundre mennesker livet og hvor 245 personer ble skadd lørdag formiddag.

Adresseavisen møter den kurdiske familien på fem på Heimdal. Familien til Metin Aydilek har bodd i Norge i over 30 år, men de har fortsatt sterk tilknytning til hjemlandet Tyrkia.

Fikk ikke kontakt

- Det var min søster som også bor i Norge som først varslet om terrorangrepet. Det var i 10.30-tiden, forteller Melek.

Meleks bror er politisk engasjert i kurdernes kamp. Hun viste at broren, hans kone og sønn deltok i fredsmarsjen, arrangert av fredsaktivister, fagbevegelse og partier på venstresiden. Dette var ment å være en rolig markering med mye musikk og dans.

- Vi fikk ikke tak i dem før klokken var 12. Da var de på sykehuset for å gi blod, forteller Melek.

Erdogan innrømmer sikkerhetsglipp under Ankara-demonstrasjon

Føles som et tyrkisk 22. juli

Familien var heldigvis uskadd, men de kunne fortelle om redselsfulle scener fra terrorhandlingen, som er det blodigste angrepet på tyrkisk jord i moderne tid.

- Han fortalte om kvinner som skrek, om blod og kroppsdeler som lå slengt rundt på området. At alt skjedde så plutselig.

At så mange uskyldige mennesker døde i angrepet, er det som opprører familien på Heimdal mest. Familien er i dyp sorg etter terrorangrepet.

- Vi sitter med de samme følelsene som preget Norge etter terrorhandlingene 22. juli, sier Melek og Metin.

De er opprørt over det de mener er omverdens manglende reaksjoner på det som har skjedd.

USAs president Barack Obama ringte lørdag sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, for å uttrykke sin medfølelse etter bombeangrepet i den tyrkiske hovedstaden Ankara.

- Statsledere kommer kun med trøstende ord. De yter ikke press mot regjeringspartiet AKP (Rettferdighets- og utviklingspartiet) for måten de behandler kurdere på, sier Metin.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun støtter Tyrkia i «kampen mot terrorisme»

Ekteparet på Heimdal mener som mange andre at meningen med terrorangrepet var å ramme det kurdiskvennlige partiet HDP, som var en av flere medarrangører. De reagerer sterkt på måten Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu i ettertid har omtalt angrepet på.

- Da statsministeren kommenterte angrepet første gang, sa han at selv om de ikke deler de dreptes ideologi, ville myndighetene likevel fordømme terrorhandlingen. En statsminister trenger ikke å finne en begrunnelse for å fordømme en terrorhandling. Det er dessuten kun myndighetenes versjon som blir fortalt, fordi de kontrollerer media, sier de.

Fortsetter å demonstrere

Selv om det er fare for nye terrorangrep fortsetter Meleks bror og hans familie å demonstrere mot regjeringen.

- De deltok i nye demonstrasjoner søndag. Vi er redde for dem, men har samtidig forståelse for at de velger å engasjere seg. Det er det eneste riktige å gjøre i en tid som denne, sier hun.

Familien på Heimdal mener myndighetene bygger opp under etniske forskjeller i befolkningen.

- Vi har i mange år opplevd en forsonende holdning mellom ulike folkegrupper. Før var det vanskelig å si at man var kurder. Nå har det i mange år vært helt uproblematisk, sier Metin, som frykter at Tyrkia står på randen av en farlig borgerkrig.

Nytt Syria

Problemene startet for alvor i hjemlandet da konflikten i Syria brøt ut.

- Myndighetene fryktet da at kurderne på tyrkisk side skulle kreve selvstendighet. Samtidig fikk kurderne internasjonal ros for å bekjempe Den islamske stat (IS), sier Metin.

I tillegg til å skape splid mellom ulike grupperinger, mener de at myndighetene ikke har hindret IS i å operere fritt i Tyrkia.

- Demokratiske verdier, med like rettigheter for alle, uavhengig av etnisitet, yrkesstatus og religiøsitet, må gjeninnføres. Hvis ikke vil Tyrkia bli et nytt Syria. Det er en krig som vil få konsekvenser for hele verden, sier han.

Les: Tyrkia etterforsker storavis for «terror-propaganda»

At partiet HDP er kurdiskvennlig mener de ikke skaper splid.

- HDP prøver å forene flere politiske og etniske skillelinjer i en bevegelse.De vil forsone kurdere og tyrkere, sier de.

Buss til Oslo

Da regjeringspartiet AKP ikke oppnådde flertall etter valget i sommer, ble det skrevet ut nyvalg 1. november.

- I sommer dro vi til Oslo for å stemme. Det er fortsatt viktig for oss å støtte HDP, så vi kommer til å sette opp busser i neste uke, for på nytt å dra ned til ambassaden for å forhåndsstemme. Vi ønsker å ødelegge for planen om å danne et enevelde. De er i ferd med å frata oss demokratiske rettigheter, sier Metin.