UDI har bedt om anbud for 1500 nye asylmottaksplasser i Midt-Norge. Idag har regionen 2419 plasser, så det er snakk om en meget betydelig økning, i tråd med de helt uvanlig store asylankomstene til Europa - og også Norge. Aktører som drifter asylmottak har tilbudt totalt 1120 plasser i følgende kommuner: Steinkjer, Stjørdal, Meråker, Hitra, Vestnes og Kristiansund.

- Utfordringene i Midt-Norge er de samme som over hele landet: rett og slett boligmasse, sier regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt-Norge.

Les også: Regjeringen og frivillige skal snakke om bosetting

Bekymret ordfører i Stjørdal

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) har nettopp fått beskjed om at mottaksdrifter Hero Norge AS ønsker et møte med han. Stjørdal har aldri før hatt asylmottak, nå planlegges det å ta imot 150 asylsøkere her fra 1. desember.

- Vi har skjønt at det går mot et desentralisert mottak her. Ting skjer veldig raskt nå, sier Vigdenes.

Desentralisert betyr at beboerne bor spredt rundt og ikke samlet på ett sted. Ordføreren har et todelt syn på situasjonen:

- På den ene siden må kommuner stille opp. Vi har for eksempel sagt ja til alle anmodningene om bosetting av folk som allerede har fått opphold. Det er ingen ting som er verre enn at de blir sittende i mottak, sier Vigdenes.

- På den andre siden begynner vi å nærme oss en grense for hvor mye vi klarer å håndtere når vi også får et mottak. Det kommunale apparatet som tar imot dem som bosettes, vil også håndtere dem som bor på mottak. Vi begynner å nå grensen for vår evne til å ivareta dem og integrere dem, sier Vigdenes.

Her kan du lese om hvordan flyktninger integreres

Hero Norge i fire kommuner

Regionsjef Vidar Torheim i Hero Norge AS, har – i tillegg til Stjørdal – også lagt inn anbud for Meråker, Steinkjer og Kristiansund.

- Vi snakker om desentraliserte mottak på 150 personer på hver plass. I Meråker har vi også en hotellbygning som er tenkt brukt, Fonnfjell hotell, forteller Torheim.

Han sier det er vanskelig å gjøre konkrete avtaler før de har kontrakt med UDI.

- Nå må jeg legge på, for jeg får en spennende telefon fra UDI her, sier Torheim.

Oppringningen viste seg å omhandle akuttplasseringer i Nord-Norge, der trykket er særlig stort etter at over 1000 personer har kommet over grensa fra Russland.

140 plasser på Hitra

Norsk mottaksdrift ved Per Erik Løkstad har inne et anbud på 140 plasser på Hitra.

- Det blir et sentralisert mottak i tidligere Hitra fjordhotell. Vi kan være klare til å ta imot folk én måned etter at vi har signert kontrakt, sier Løkstad.

Mottaket på Hitra ble lagt ned i fjor sommer. Løkstad sier de også er i dialog i flere midtnorske kommuner om andre aktuelle plasser for nye mottak. Det bekrefter også Hero at de er. Daglig leder Hallstein Saunes i Link sier de har lagt inn et nytt tilbud på et eksisterende mottak i Vestnes.

UDI henvender seg også til privatpersoner med boligmasse: Man behøver ikke å være en profesjonell tilbyder for å gå i dialog med UDI:

- Vi ønsker rett og slett at folk som sitter med boliger av en viss størrelse – som brakkerigger, nedlagte hotell, helsehus eller hva som helst – til å ta kontakt, sier regiondirektør Vordahl, som for tiden har svært lange og travle dager på jobb.

Les også: Nå skal flyktninger hjelpe andre flyktninger

Ønsker også transittmottak

UDI Midt-Norge ønsker også å etablere et transittmottak i regionen, altså et sted der nyankomne som ønsker asyl bor i en kortere periode. Tidligere har det vært et slikt mottak på Persaunet i Trondheim, men det ble avviklet i fjor sommer.

- Vi ser på konkrete muligheter. Jeg kan ikke si så mye mer rundt dette nå, sier Vordahl, som ikke vil kommentere hvor det er aktuelt.

I løpet av kort tid avgjør UDI hvilke nye mottak som skal starte opp i de seks aktuelle kommunene. Siden UDI sitt opprinnelige ønske var 1500 plasser, og det bare har kommet inn tilbud om 1120 plasser, er sannsynligheten stor for at UDI takker ja til tilbyderne.

UDI har også ute et anbud på plasser for enslige mindreårige asylsøkere i region Midt-Norge. Trolig kommer det også snart en ny utlysning på vanlige plasser.

Les kronikken: Den store dugnaden

Hero Norge AS planlegger å bruke Fonnfjord Hotell i Meråker fra 1. desember. Foto: VEGARD EGGEN