Fusjonsprosessen må også ta mer hensyn til kulturforskjellene mellom fusjonspartnerne, sier konsulentselskapet.

Deloitte peker på at det er store kulturforskjeller mellom NTNU og de tre høyskolene. Blant annet har konsulentselskapet merket seg uro i høyskoleadministrasjonene. Mange opplever det som at de må endre seg, mens NTNU-ansatte bare kan fortsette som før.

Må unngå verdikamp

Det er NTNU-ledelsen som har bedt Deloitte om de to rapportene som vurderer selve fusjonsprosessen og arbeidet med å samle institusjonene på samme IKT-plattform.

I evalueringen av fusjonen viser Deloitte til erfaringer fra Danmark. Der spilte kulturforskjeller en mye viktigere rolle enn forventet da utdanningsinstitusjoner skulle smelte sammen. Ulikhetene må tas på alvor for å unngå at det utvikler seg til en verdikamp i det nye NTNU, advarer Deloitte.

Konsulentene ber universitetet kartlegge forskjellene og holdningene til fusjon, og definere en strategi for endring. En dansk lærdom var at ledelsen burde kommunisere «ofte og overbevisende».

- Går for sakte

Etter planen skal inndelingen i fakulteter for det fusjonerte NTNU spikres i februar. Nye dekaner skal være på plass 1. januar 2017, og de nye instituttene med ledere 1. august 2017. Dette er altfor tregt, mener Deloitte. Nye ledere må på plass så fort som mulig. Hurtigere endring vil redusere usikkerheten blant ledere og ansatte, heter det i rapporten.

Konsulentselskapet etterlyser klare føringer for integrasjonen videre, ellers risikerer man at NTNU i en lang venteperiode utvikler seg til å bli en serie av arbeidsfellesskap, med hver sin strategi og vinneroppskrift.

Mer fokus på gevinster

Deloitte savner at NTNU setter seg mål for hvilke gevinster fusjonen skal gi. Rapportskriverne mener det finnes store mulige gevinster, både i en mer rasjonell administrasjon og bedre utdanning og forskning. Dette forutsetter imidlertid klare prioriteringer og presise mål, som følges opp. Selv om endringer ikke alltid er så populære, mener Deloitte det er smart å ta dem nå, mens organisasjonen likevel er i endring.

I rapporten om sammensmeltingen av IKT-funksjonene, mener Deloitte at NTNU har for svak styring. Det øker faren for at systemene ikke vil fungere som de skal 1. januar 2016, når fusjonen trer i kraft, advares det.

LES OGSÅ : Unngikk offentlighet om fusjonsmotstand

- Gode innspill

- Begge rapportene er gode. Det er viktig at noen ser oss i kortene, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

- Når det gjelder tydeligere mål for fusjonsprosessen og gevinster, er jeg enig. På studiesiden har vi klare målsettinger, men det er et godt råd at vi skal formulere mer tydelig hva vi kan få til. Det kan vi gjøre nokså fort. Her har vi mye å lære av hverandre. Når det gjelder forskning, er det vanskeligere å være konkret. På den administrative siden skal vi være ute etter samkjøringsgevinster, samtidig som vi har slått fast at ingen skal bli oppsagt. Kanskje skal vi kvantifisere gevinster mer.

Når det gjelder tempo i prosessen, fastholder Bovim at det er best for fusjonen å bruke tid, til tross for alle ulempene. Rektoren kommer likevel til å ta opp i styremøtet 22. oktober om det kan være lurt å fremskynde prosessen for instituttene.

- Har dere undervurdert kulturforskjellene mellom institusjonene?

- Jeg synes vi har jobbet mye med det, men det er en viktig påpekning. Det blir sagt at kultur spiser strategi til frokost. Ennå er vi fire adskilte institusjoner, og jeg tror det vil hjelpe at vi blir en institusjon fra 1. januar. Det er spesielt viktig hvordan NTNU møter de andre institusjonene, fordi vi oppleves som den sterke parten.

Bovim roser de involverte i fusjonsprosessen som han mener gjør en kjempeinnsats.

- Vi må unngå å overbelaste folk. Derfor må vi prioritere. Vi kan ikke gjøre alt med det samme.