Nå etterlyser de mer omfattende risikovurderinger av nye lusemidler for havbruksnæringen.

- Dagens vurderinger er ikke tilstrekkelige. Legemidlene mot lus kan ramme flere andre «uskyldige ofre», sier forsker Adam Lillicrap i Norsk institutt for vannforskning (Niva).

Tre forskere i Niva hevder i fagtidsskriftet Environment International at det er betydelige svakheter ved risikovurderingene av medisinbruken i oppdrettsnæringen.

Skader utelukkes ikke

Bruken av lakselusmidler i oppdrettsnæringen har økt kraftig. Ny forskning viser at noen av legemidlene kan skade krepsdyr, som for eksempel reker. Bruken av disse midlene økte med nærmere 50 prosent fra 2013 til i fjor, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt. Legemidler mot lakselus brukes av hensyn til de ville bestandene av laks, sjøørret og sjørøye, og av hensyn til oppdrettslaksen.

- Medikamentene trenger ikke være akutt giftige. Likevel kan de ha en langsiktig negativ virkning selv i små konsentrasjoner. Jeg tenker spesielt på at noen midler kan hemme reker og andre krepsdyrs evne til å danne skall. Vi vet foreløpig ikke sikkert hvor mye bruken av lusemidler utilsiktet har skadet andre organismer, men vi kan ikke utelukke at det har skjedd i områdene rundt oppdrettsanleggene, sier Lillicrap.

En tidligere undersøkelse Niva har gjort for Miljødirektoratet, viser også at medisiner som brukes mot lakselus spres langt mer enn tidligere antatt, og de kan spores lenge etter at avlusningen er ferdig. Enkelte stoffer ble funnet opptil 4800 meter fra anleggene i blåskjellprøver. Prøvene ble tatt to uker etter at behandlingen var gjennomført.

- Det blir stadig mer motstandsdyktig lakselus, og bruken av legemidler øker. Som miljøforskere er det vårt ansvar å beskytte miljøet mot uheldige virkninger av kjemikalier. Det er viktig å få på plass risikovurderinger som fanger opp miljøvirkningene på en bedre måte enn vurderingene som gjøres i dag. Dette vil forbedre miljøsikkerheten rundt oppdrettsnæringen, mener Lillicrap.

Ikke tilpasset Norge

Oppdrettsfisken behandles med legemidler som enten blir tilsatt fiskefôret eller gis som bad. Det er Statens Legemiddelverk som godkjenner medikamentene. De som søker om å få markedsføre et nytt legemiddel, må legge fram den dokumentasjonen Legemiddelverket krever.

- Vi har blitt mer bevisst på at søkerne må ta hensyn til norske forhold når de skal dokumentere miljøeffektene. De internasjonale retningslinjene for slike risikovurderinger er svært generelle, og ikke spesielt tilpasset medikamenter i oppdrettsnæringen, sier seniorrådgiver Hanne Bergendahl i Legemiddelverket.

- Deler dere forskernes bekymring?

- De internasjonale retningslinjene er ikke optimale sett med norske øyne, derfor ber vi ofte om tilleggsdokumentasjon fra søkerne. Vi kan også kreve oppfølging og overvåkning etter at et legemiddel er tatt i bruk. Dersom det viser seg å ha negative effekter man ikke visste om, må vi vurdere flere restriksjoner på bruken. Det blir hele tiden en balansegang mellom den nytte medikamentet har, og de ulemper det medfører, sier Bergendahl.

- Hva med de omstridte lusemidlene?

- Vi var klar over at noen lakselusmidler kunne ha negativ effekt på flere krepsdyr. Det er grunnen til at vi i godkjenningen forutsetter at bruken skal være begrenset, og at preparatene bare kan brukes til visse tider av året, sier Bergendahl.