Kommunalråd og gruppeleder for Arbeiderpartiet Geir Waage varsle flere store endringe på rådmannens budsjettforslag for neste år.

I forslaget, som ble presentert onsdag formidag, hadde rådmannen like godt strøket i flere de mer profilerte valgløftene og ambisjonene til den nye storkoalisjonen i Trondheim på skole og barnehager.

- Det er opplagt at det er en god del vi må gripe fatt i. Nå vil vi sette oss ned med de andre og ta dette punkt for punkt, sier Waage.

Ikke flere lærere

De rødgrønne i Trondheim har de siste årene prioritert flere lærere i alderstrinnet 1. til 3. klasse, noe som har ført til at hver enkelt lærer i hele grunnskolen i byen i gjennomsnitt har ansvaret for en elev mindre enn snittet i de andre store byene i Norge.

Ti tross for de klart uttalte ambisjonene om å fortsette arbeidet med å øke lærertettheten på de høyere trinnene, kom rådmannen til at det å «opprettholde dagens nivå» var det lengste han kunne strekke seg i sitt budsjettforslag .

- Den årlige økingen av antallet lærere er noe vi politikerne har prioritert hvert år, så vi må vel gjøre jobben i år også. Det er naturlig å gå vider på fjerde trinn, sier Waage om prioriteringen som har en årsvirkning på om lag 15 millioner kroner.

Begynner dette å bli vel detaljert? Skaff deg oversikten over budsjettforslaget her.

Tettere på alle skoler

19343 elever og 1831 lærere var i sving i den offentlige grunnskolen i Trondheim i fjor. 432 nye elever kom til i år – og økningen vil bare fortsette. Trondheim kommer etter alt å dømme til å ta imot 900 flere elever fram til 2019.

Nå ber rådmannen byens politikere om å sette av 1,250 milliarder kroner til skolebygging de neste fire årene.

I perioden vil rådmannen:

* ferdigstille fire påbegynte skoleprosjekter på Lade, Sjetne, Okstad og Berg. Regningen for disse prosjektene vil alene komme på 725 millioner kroner – og gi 390 elevplasser som står klare for å møte utbygging av nye boligområder.

* at kommunen starter bygging av to helt nye skoler: et nytt skoleanlegg i området Ranheim-Charlottenlund. Skolen vil stå ferdig til skolestart i 2020 og ha en kapasitet på om lag 700 elever. Rådmannen mener det bør bygges med idrettshall. Rådmannen legger også opp til byggestart ved Huseby skole.

* begynne å planlegger for ytterligere fire skoler med byggestart i 2020.

Men alle skolene i byen må nå belage seg på flere elever. «Det er nødvendig å vurdere kapasiteten ved alle skoler i Trondheim med tanke på å øke utnyttelsesgraden», skriver rådmannen i budsjettforslaget som ble lagt frem onsdag.

Data og naturfag

Arbeiderpartiet konstaterer at rådmannen i budsjettforslaget har utsatt skolestarte for den nye skolen i øst.

- Vi trenger en ferdig skole i området Ranheim-Charlottenlund til skolestart allerede i 2019. Her må vi flytte penger, konstaterer Waage.

I skolebudsjettet åpner rådmannen for at både den gamle skolen på Kalvskinnet og Ranheim gamle skole kan bli gjenåpnet for å gi bedre kapasitet.

I forslaget til nytt skolebudsjett i Trondheim har rådmannen lagt inn:

* Oppfølging av forslaget til nytt statsbudsjett, der det var lagt inn midler til en ekstra naturfagstime på 5. til 7. trinn. Helårseffekt på 5,5 millioner kroner.

* PC-tettheten i Trondheim er lavere enn i andre byer. Trondheim kommune investerer nå i Chromebooks til elevene. Rådmannen setter av 1,5 millioner kroner til å øke IKT-kompetansen blant læererne neste år, 2,5 millioner kroner i 2017.

* Styrker skoleledelsen på små skoler. Minimum en rektor og 20 prosent fagledelse på alle skoler. Kostnad en million kroner.

* opptrapping av universitetssamarbeidet økes med 1,3 millioner kroner neste år.

Avventende

Utdanningsforbundets Geir Røsvoll mener skolebudsjettet inneholder noen lyspunkter.

- Jeg kan godt starte med litt skryt. Det at de satser på å bygge skoler er både nødvendig og bra – og noe vi liker godt i Utdanningsforbundet. Det er også et godt signal at det legges midler på bordet for skoleledelse, selv om selve beløpet er litt puslete, sier Røsvoll.

Han konstaterer at det i selve budsjettforslaget er ingen endring av lærertettheten.

- Men det er jo positivt at han ikke foreslår kutt. Så får vi stole på at dette er noe som blir ordnet i den politiske behandlingen, sier Røsvoll.

- Lite ambisiøst

Høyres Ynge Brox er bekymret for kvaliteten i trondheimsskolen – og mener rådmannens budsjettforslag er lite ambisiøst på innhold.

- Skolen i Trondheim har for få som presterer godt og for mange som presterer for dårlig. Budsjettet er lite ambisiøst på å styrke selve kunnskapsformidlingen. Dette handler ikke bare om penger, det er lite snakk om hvordan løfte de svake og stimulere de sterke, sier Brox.

Ingen nye barnehageopptak

I barnehagebyen Trondheim sliter rådmannen med å finne plass til sentrum-venstre-partienes ambisjoner om flere plasser og smidigere barnehageopptak i året.

Trondheim vil fortsatt vil ha såkalt full barnehagedekning for barn født før 31. august, men kommer ikke til å øke antallet plasser til barna som fyller ett år etter 31. august.

Kommunen har gitt 430 slike plasser i år. Dette skal videreføres på samme nivå neste år, foreslår rådmannen i budsjettforslaget som ble lagt frem onsdag formiddag.

- Ambisjonene er intakte, men vi trenger å bruke hele perioden på å nå målet om barnehageplass til alle når de fyller ett år, sier Waage.

VIL FLYTTE PENGER: Kommunalråd og gruppeleder for Arbeiderpartiet, Geir Waage, er ikke fornøyd med rådmannens budsjettforslag. - Vi må gripe fatt i flere ting her, sier Waage. Foto: VEGARD EGGEN
BEKYMRET: Høyres Yngve Brox er bekymret for trondhimsskolen. Han mener budsjettforslaget fra rådmannen er for lite ambisiøst. Foto: Christine Schefte
SKRYTER OGSÅ: Utdanningsforbundets Geir Røsvoll gir honør for at rådmannen nå vil ferdigstille mange nye skoleprosjekter, men konstater at det gjenstår et stykke politisk arbeid med budsjettet før den økte lærertettheten er på plass. Foto: Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM, Adresseavise