Tre nypussede klasserom står tomme og venter. Trolig fylles de ikke opp neste år heller.

- Jeg var for at Kalvskinnet skole skulle holdes åpen, men ikke for enhver pris. Og nå har det toget gått.

Det sier Hedda Vormeland. Hun har tre barn i barneskolen. De rakk ikke å begynne før Kalvskinnet skole stengte dørene for kommunal skoledrift høsten 2010. Isak (10), Berit (8) og Hanna (6) går på Ila skole. Bernhard (2) holder foreløpig til ved Andungen barnehage ved stadion.

Skoleveien går over Nidelva fra Øya og krysser en av byens inn- og utfartsårer ved Ilaparken.

- Hadde Kalvskinnet skole skullet overleve, måtte de ha regulert skolegrensene, sier Hedda. Det er ikke nok barn i byen.

Derfor la de ned Kalvskinnet

Planen kommunen la, tilbake i 2010, var å slå Kalvskinnet og Ila skole sammen med felles rektor og administrasjon. 5.–7. trinn ved Kalvskinnet skulle flyttes til Ila. Samtidig skulle mottaksklassen for 1.–4. trinn ved Ila skole flyttes til Kalvskinnet. Dette møtte stor motstand fra foreldre ved Kalvskinnet. Rektor var på vei over til Singsaker skole. Mange lærere med han. FAU gikk til det skrittet at de skrev en kollektiv søknad om skoleplass til sine barn ved Singsaker skole. Alle som ville flytte, fikk søknaden innvilget. Til sammen ble det fler enn 70 elever. Dermed forsvant elevgrunnlaget for en drive skole i Midtbyen. All undervisning ved Kalvskinnet ble flyttet til Ila.

I dag leier den internasjonale skolen og barnehagen ved Birralee 3290 kvadratmeter av Kalvskinnet skole. 292 kvadrat disponeres av kommunen og venter på en eventuell nyåpning. På sikt vil kommunen kunne disponere 920 kvadratmeter ved full drift (1. – 7. klasse).

Byskoler, i flertall

- Jeg skal på bo Øya til jeg dør, sier Hedda på østlandsk. Barna er, foreløpig, ganske enige i det.

De har alle venner på samme alder i 200 meters omkrets, men barna er spredt på Steinerskolen, Birralee, Singsaker og Ila skoler.

Barnetallsutviklingen i Trondheim sentrum følges tett. Historikken viser at mange småbarnsfamilier flytter ut av byen når det nærmer seg skolestart for førstefødte. Det er et mønster for mange byer, og forklares ofte med behovet for luft og grønne lunger.

Derfor telles femåringene i Kalvskinnet skolekrets (Midtbyen og Øya) nøye hvert år. Foreldrene får e-post fra kommunen med spørsmål om ønsket skole.

Til nå har fem stykker svart at de ønsker seg Kalvskinnet skole. Tre flytter. En skal begynne på Steinerskolen. Resten blir ringt opp i disse dager.

Tenker på tall

I løpet av november skal administrasjonen fremme sak for politikerne.

Det har de gjort i fem år, uten at Kalvskinnet har gjenoppstått. I disse dager tenker de på tall. Kommunens saksbehandler ønsker ikke å spekulere i hvor mange elever som må ønske seg til skolen, før den kan ta imot en fersk førsteklasse.

- Klarer man å få til en klasse på 20 elever, mener jeg at det er faglig forsvarlig å starte opp igjen, sier rektor på Singsaker og tidligere rektor på Kalvskinnet, Sten Frode Solvang.

- Men om det for eksempel bare er 4–5 jenter i gruppa, er det sosialt sårbart. Dessuten er få lærere i et lite miljø en utfordring.

Og da har han ikke begynt å snakke om bindingene familier har gjort til andre skoler i den fem år lange mellomtida.

I fjor sto det i rådmannens sak til formannskapet at det så ut til å bli færre enn 18 elever per trinn. Da utredet kommunen, på papiret, et scenario der de flyttet elever på småtrinnene tilbake til sin opprinnelige skolekrets på Kalvskinnet. Politikerne sa nei. Det er, forståelig nok, få foreldre som vil forholde seg til to skoler, eller som har et ønske om å flytte barn tilbake til en eventuelt nyåpnet skole midt i skoleløpet.

Fremtiden ligger i Ila

- Jeg tror at Ila vil få de aller fleste elevene fra Øya og Midtbyen etter hvert, sier Hedda. Hun legger ikke skjul på at ungenes skole framsnakkes i nabolaget.

I dag begynner de alle fleste sentrumsungene på Ila skole.

- Vi har meget fornøyde foreldre og god dialog med dem, sier rektor Trude Mathiesen ved Ila og Kalvskinnet skole. Hun synes prosessen har gått bra med flytting av elever, til tross for en hard start. Hun er parat til å gjenåpne Kalvskinnet, er dersom politikerne bestemmer seg for det.

Saken legges frem for formannskapet i november.

Vi har tidligere besøkt Utleira, Ranheim, Lade, Sjetnmarka, Kolstad, Byåsen,Tyholt, Trolla, Byneset.