Den 30. september var det ni barn med avslag på asylsøknad, og som har utreiseplikt fra Norge, opplyser UDI. Barnevernet har ansvaret for fire barn, som var under 15 år da de søkte asyl. De har vært mellom to og fem år i Norge, skriver Bufetat i en e-post.

Prioriterer barneretur

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsens departement beskriver i statsbudsjettet for 2016 hvor viktig det er å få returnert enslige barn:

Regjeringen vil «legge til rette for retur av enslige mindreårige uten beskyttelsesbehov til opprinnelsesland». Hvis det ikke er mulig å spore opp barnets familie, vil regjeringen «vurdere alternative omsorgsløsninger.»

- Hvilke alternative omsorgsløsninger i opprinnelseslandene er det regjeringen har i tankene?

- Vi ønsker å finne omsorgsløsninger i det landet de hører hjemme i, men jeg vil ikke nå å gå inn på hvilke omsorgsløsninger det kan være snakk om, sier statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet.

Erna stoppet saken

I sommer ba Justisdepartementet UDI redegjøre for hvilke muligheter som finnes for å redusere ankomsten av enslige, mindreårige. Oppdraget førte til politiske bølger. V og KrF reagerte sterkt og umiddelbart. Og statsminister Erna Solberg la saken død da hun uttalte at det "ikke er aktuelt for oss å stramme inn på enslige mindreårige asylsøkere."

UDI konkluderte i slutten av august med at det "er lite rom for å stramme inn asylpraksis for enslige mindreårige asylsøkere."

Likevel varsler altså Justisdepartementet i statsbudsjettet at de arbeider med konkrete tiltak som å sende barn til hjemlandet, selv om det ikke er mulig å spore opp barnets familie.

Moralsk ansvar

- Norge bidrar jo med 759 millioner kroner i bistand til Afghanistan. Det er viktig at pengene brukes til å gjøre situasjonen bedre for folk, slik at de ikke trenger å flykte. Dessuten vil gode ordninger i Afghanistan kunne påvirke vurderingen av beskyttelsesbehovet, sier statssekretær Jøran Kallmyr.

Han mener det er viktig å bremse strømmen av enslige, mindreårige asylsøkere av hensyn til barna:

- Det må ikke være attraktivt å sende barna med menneskesmuglere til Europa og Norge. Vi vet ikke hvor mange barn som blir borte på veien, men vi vet at barn som blir sendt med menneskesmuglere er utsatt for overgrep, seksuell utnyttelse og slavearbeid. Vi har et moralsk ansvar for å bidra til at barn ikke blir utsatt for noe slikt, sier Kallmyr.

Svært få returer

Returanalysen, en rapport laget av Utlendingsdirektoratet (UDI), Utlendningsnemnda (UNE) og Politiets utlendingsenhet (PU), beskriver at det er krevende å få returnert enslige, mindreårige, og bare mulig hvis barnets familie er lokalisert i hjemlandet.

Siden 2011 er det gjennomført 10 barnereturer til 6 forskjellige land.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som gjennomfører returer. I en e-post forklarer de om retur av barn:

"PU returnerer ikke enslige mindreårige uten at vi har garanti for at pårørende møter oss ved ankomst. Dette følger av regelverket. Den siste returen av en enslig mindreårig til et land utenfor Europa skjedde til et asiatisk land i 2013."

Er du opptatt av situasjonen for de mange som er på flukt ? Les kollega Åge Winges fortelling fra tre intense dager med syrere på vei fra Ungarn til Tyskland. (Pluss)

Advarer foreldrene

Selv om Norge ikke har returnert noen enslige barn til land utenfor Europa siden 2013, og bare ni barn er utreisepliktige, forventer Jøran Kallmyr at situasjonen vil endre seg. Årsaken er den store veksten i enslige, mindreårige asylsøkere. Mens myndighetene lenge holdt fast på en prognose på 1200 enslige. mindreårige i 2015, er tallet nå 4500. Sakene til de som har kommet de siste månedene er i hovedsak ikke ferdigbehandlet.

Ved utgangen av september hadde UDI behandlet rundt 800 saker. 96 av 100 får innvilget opphold. Kallmyr erkjenner at de fleste barna får bli, og at mange faktisk er foreldreløse.

- Men det gjelder ikke alle. Vi har en sterk antakelse om at mange av de afghanske barna har foreldre i hjemlandet. De må vi spore opp, slik at de kommer tilbake til foreldrene. Da vil det ikke lenger være så attraktivt å sende barna av gårde med menneskesmuglere.

- Barn, som får opphold fordi de er enslige, mindreårige, vil ikke få familiegjenforening. Det skal ikke være noe «easy vei» til opphold i Europa å sende barn, sier Kallmyr.