De 1000 nye registreringsplassene i gamle Smart Club i Råde i Østfold var ikke nok. Kapasiteten der ble sprengt etter en knapp uke. For norske myndigheter haster det med å få avklart hvem av flyktningene som skal videre i det norske asylsystemet – og hvem som skal ut.

Regjeringen har blinket ut retur av asylsøkere til ulike land i EU (se faktaboks om Dublin-samarbeidet) som et av de viktigste målene for utlendingsmyndighetene.

Men nesten like mange asylsøkere har Norge som første asylland – og dermed blir de returnert hit fra andre land.

Så langt i år har Norge i tillegg bare fått returnert halvparten av asylsøkerne de ønsket til andre land i Dublin-samarbeidet.

Senterpartiet vil hjelpe Regjeringen

Vil returnere til Ungarn

statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) mener grensekontroll og Dublin-returer henger sammen. Han konstaterer at svært mange av asylsøkerne som ankommer Norge allerede er registrert og har avgitt ID i et annet land.

Han forventer at en stor andel av disse kan returneres som en følge av Dublin-avtalen.

- I Ungarn er det, for eksempel, avgitt 50.000 fingeravtrykk. De som kommer hit av disse, vil bli returnert i henhold til Dublin-avtalen, sier Kallmyr.

Sverige utviser flest til Norge

Mens Norge ønsker å sende flest personer til nettopp Ungarn og Italia, er det Sverige og Tyskland som vil returnere flest asylsøkere til Norge.

I første halvår 2014 ble 731 asylsøkere sendt ut til andre Dublin-land, mens Norge tok imot 664 "dublinere".

Så langt i 2015 har Norge anmodet andre Dublin-land om å motta 1716 asylsøkere, mens Norge er blitt anmodet om å ta imot 1277.

En "dubliner" er en asylsøker som allerede har blitt registrert i et annet europeisk land. Dublin-avtalen sier at asylsøknaden skal behandles i landet som asylsøkeren først er registrert i.

Overraskende

Tusenvis av asylsøkere har de siste ukene kommet til Norge. De fleste har kommet via ulike ruter gjennom Sentral-Europa, og mange er registrert i land som Italia og Ungarn.

Disse kan derfor i prinsippet sendes tilbake til det første landet de kom til.

Det store stridsspørsmålet i EU er byrdefordeling for å avhjelpe situasjonen i de landene som tar imot flest asylsøkere. Norske myndigheter samtidig vært svært opptatt av returtallene i Dublin-samarbeidet. .

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener det for mange er overraskende at nesten like mange blir returnert til som sendt ut av Norge:

- Mange tror nok at det er en større ubalanse i Dublin-avtalen enn det egentlig er, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI.

UDI opplyser at Norge først gjør et vedtak i en Dublin-sak. Deretter sendes en anmodning til landet asylsøkeren er registrert i. Dette landet avgjør så om anmodningen blir akseptert. Så langt i 2015 har Norge bare fått ja på halvparten av anmodningene.

Noas: – Bortkastet

generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) er kritisk til at asylsøkere blir sendt frem og tilbake over europeiske lands grenser:

- Det er bortkastet å returnere syrere, eritreere og andre med åpenbare beskyttelsesbehov til andre Dublin-land. I stedet burde landene beholde og gjøre avtaler seg imellom for tilsvarende antall flyktninger, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Austenå mener dette har både menneskelige og økonomiske fordeler.

Hun mener at regjeringen i all hovedsak er opptatt av hvor mange man sender ut av landet, ikke hvor mange som kommer inn til Norge.

- Det er jo en slags politisk kommunikasjon. Frp er opptatt av å vise høye returtall, slik de har lovet velgerne sine. Det kan man jo forstå, men det er ikke et riktig bilde av situasjonen.

Kan bryte sammen

I flere EU-land oppleves det at Dublin-samarbeidet er i ferd med å bryte helt sammen. Men norske myndigheter har ikke mottatt beskjed fra Ungarn om at de ikke ønsker å motta "dublinere".

Politiets utlendingsenhet (PU) skriver i en e-post at de «ikke foretatt uttransportering til Ungarn etter Dublin-avtalen den siste måneden.» Siste uttransportering til Ungarn etter Dublin-avtalen ble gjennomført 16. september, men det er ikke gitt noen stopp-ordre.

Regjeringen mener kravene om å gjeninnføre grensekontroll og suspendere Dublin-samarbeidet ikke er veien å gå.

- Man stopper ikke noen asylstrøm med grensekontroll, men vi får bedre kontroll på hvem som ankommer landet, sier Kallmyr.

Stortinget har også engasjert seg i saken. I en helt fersk innstilling ber de "regjeringen redegjøre for hvordan Dublin-regelverket håndteres fra norsk side i den aktuelle situasjonen, hensiktsmessigheten i å bruke ressurser på å returnere asylsøkere til førsteland og mulige konsekvenser av ikke å gjøre det."

Er du opptatt av situasjonen for de mange som er på flukt ? Les kollega Åge Winges sterke fortelling fra tre intense dager med syrere på vei fra Ungarn til Tyskland. (Pluss)