I en undersøkelse svarte 99 prosent av cruiseturistene at de hadde hatt en fin dag i Trondheim.

- Jeg stoler på tallet. Turistene begrunnet blant annet svaret med at de likte atmosfæren, traff mange trivelige folk og opplevde byen som ren, sier cruisekoordinator Maria Kühnl i Trondheim Havn.

De som var misfornøyd savnet bedre skilting til attraksjonene og shuttlebusser til sentrum.

Undersøkelsen ble gjennomført i regi av Trondheim Cruise Network Midt-Norway, et nettverk av offentlige og private aktører som arbeider mot cruisemarkedet. Om lag 1900 turister fra 26 av skipsanløpene i sommer deltok i undersøkelsen. De ble spurt om sine inntrykk av byen, hvor mye penger de hadde brukt og hvilke attraksjoner de besøkte.

Ny opptur neste år

Målt i antall cruiseturister ble årets sesong langt dårligere enn fjorårets, som var rekordartet. I alt 50 skip med over 65 000 passasjerer klappet til kai i Trondheim i år. Nær halvparten var tyske, deretter fulgte britiske, spanske og amerikanske turister.

- Vi er på vei opp av bølgedalen igjen. Til neste år er det foreløpig meldt inn 51 skipsanløp med 88 000 passasjerer. Jeg blir ikke forbauset om antall cruiseanløp og passasjerer blir enda høyere, og da nærmer vi oss fort rekorden fra i fjor, sier Kühnl.

Til sommeren kommer flere av de større cruiseskipene til Trondheim, blant annet den kjente Queen Mary 2. Skipene i denne klassen har over 3000 passasjerer.

Mange gikk i land

Minst 82 prosent av passasjerene på cruiseskipene i sommer spaserte rundt i byen eller deltok på en organisert utflukt mens skipene lå til kai. Nidarosdomen ble rangert på topp av attraksjonene. Halvparten sa det var den de likte best. Bakklandet og Festningen ble også rost av mange.

Innovasjon Norge har tidligere beregnet at cruiseturistene i gjenomsnitt legger igjen 860 kroner hver dag de er i land. Beløpet inkluderer alt fra shopping til transport, museumsbesøk og utflukter.

Den nye undersøkelsen fra Trondheim bekrefter beregningene, mener cruisekoordinatoren.

- Om lag 60 prosent av alle som ble spurt i sommer oppga at de hadde handlet i Trondheim for i gjennomsnitt 200 kroner. Hvis man legger til utflukter, blir beløpet minst 850 kroner i gjennomsnitt, avhengig av hvor mye utflukten kostet. Dette er penger som kommer butikker, transportselskaper, turarrangører og andre lokale aktører til gode, sier Kühnl.

Mer å hente

Konstituert reiselivsdirektør i Trondheim, Marvin Wiseth, er overbevist om at potensialet i cruiseturismen ikke er godt nok utnyttet i Trondheim.

- Det er ønskelig at byen utvikles videre slik at den blir enda viktigere cruisebåthavn. Like viktig er det å legge til rette for at Trondheim i større grad blir snuhavn for cruiseskipene. Det innebærer kanskje at flere turister overnatter og bruker mer penger på bespisning og transport. Det vil kort sagt «regne» penger på alle aktører langs linjen. Med lang avstand fra seilingsleden langs kysten inn til Trondheim kan vi ikke konkurrere med de største cruiseskiphavnene i Norge, men vi kan legge til rette for å ta imot enda flere og større skip, sier Wiseth.

Han tror cruisetrafikken vil øke på tross av tøffere økonomiske tider i Europa.

- Cruiserederiene vil tilpasse seg og sørge for at det fortsatt blir muligheter for dem som ønsker å reise på cruise. Jeg tror denne turismen vil fortsette å vokse, sier Wiseth

Mål innen rekkevidde

Trondheim ligger et stykke ned på listen over cruisedestinasjonene i Norge, etter blant annet Bergen og fjordene på Vestlandet.

- Vi markedsfører Trondheim som Norges historiske hovedstad. Målet er å utvide sesongen og å øke besøkstallet med 20 prosent årlig. Vi håper å nå 100 000 cruiseturister i 2017. Allerede nå er det meldt inn 43 skipsanløp med 85 000 turister for dette året, sier Kühnl.

For 2017 er det også meldt inn seks anløp av cruiseskip i februar, mars og april.

- Sesongen utvides med flere måneder. Dette innebærer at vi også må ha et vintertilbud til turistene mens skipet ligger i havn, for eksempel en tur for å oppleve vinteren på Røros, sier Maria Kühnl.

Cruisekoordinator Maria Kühnl synes passasjerenes tilbakemeldinger etter oppholdet i Trondheim er fantastisk flotte. Foto: Nils H. Toldnes