Adresseavisen har kartlagt hvor mange ganger sexforbrytere har fått lavere straff fordi sakene har hatt unødvendig lang saksbehandlingstid.

Undersøkelsene våre viser at sexforbrytere i 75 av de 224 straffesakene som har endt med domfellelse har fått lavere straff fordi politi, påtalemyndighet eller domstolene somlet.

Dette er de 74 sexforbryterne som har fått redusert straff etter sommel

- Sterkt beklagelig

I disse sakene er 102 personer blitt utsatt for overgrep eller andre sexforbrytelser. 82 av disse var yngre enn 16 år da de ble offer for en sexforbrytelse.

Det viser Adresseavisens gransking av de 261 straffesakene, som har vært behandlet i trønderske domstoler mellom 2010 til 2014, hvor en person har møtt tiltalt eller siktet for seksualforbrytelser.

Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt synes det er nedslående resultat.

- Det er sterkt beklagelig, det er ikke noe annet å si. I enkelte saker er det nødvendig at det tar lang tid med etterforskningen, men vi er forpliktet til å gjøre alt vi kan for å bidra til at det ikke tar unødvendig lang tid, sier han.

Fikk rabatt to ganger

Av de 75 sakene er det én mann som har opplevd å få straffereduksjon to ganger. Hver tredje sexforbryter får straffereduksjon på grunn av unødvendig lang saksbehandlingstid.

- Hvis tallet stemmer, er det selvfølgelig altfor høyt. En ting er at det medfører straffereduksjon, men det som er mest beklagelig er at fornærmede, familien til fornærmede og den som har vært straffeforfulgt har gått og ventet for lenge. Vi vet disse sakene berører mange mennesker, som hver time hver dag venter på en avgjørelse, sier førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

- Noen må skjerpe seg

Bakgrunnen for at forbryterne får straffereduksjon er fordi det er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) når straffesaker ikke avgjøres av domstol innen rimelig tid.

Dette betyr at domstolene i Trøndelag minst én gang i måneden behandler saker mot sexforbrytere hvor saksbehandlingstiden hos politi, påtalemyndighet og/eller domstol har vært i strid med EMKs krav til rettferdig rettergang.

- Jeg synes ikke det betyr så mye hvor sakene blir liggende. Hele straffesakskjeden må se på dette. For de som rammes av dette er det uvesentlig om det tar lang tid hos politi, statsadvokaten eller domstolene. Det betyr at noen må skjerpe seg, sier Soknes.

Tingrettsdommer Rune Lium påpeker at lang saksbehandlingstid ikke skal gi straffereduserende virkning om det skyldes at sakene er komplisert å etterforske. Det er når sakene ligger for lenge, uten at det er fremdrift i sakene, dette er et EMK-brudd.

- Vi skiller mellom at det kan ta lang tid fordi etterforskningen er komplisert, og det som skyldes liggetid. Hvis det er liggetid får det betydning for straffeutmålingen, men da må det være snakk om en viss periode. Vi snakker gjerne om at liggetiden må ha vært ett år før det tillegges betydning. Det har også med alvorligheten i saken, sier Lium.

Likt i nord og sør

Soknes er klar på at det ikke er bra når forbryterne ikke får straffen man normalt burde fått.

- Vi setter selvfølgelig ikke pris på når straffereduksjon begrunnes i at vi ikke har behandlet saken raskt nok. En straff skal gjenspeile handlingen man har utført, noe man glir bort fra når straffen reduseres for noe vi har skyld i. Det er ikke sånn det bør være, sier han.

Adresseavisens undersøkelser viser at andelen saker hvor det har vært unødvendig lang saksbehandlingstid har gått noe ned fra 2010, da halvparten av alle sexforbrytere fikk redusert straff grunnet liggetid. Likevel viser tallene for 2014 at litt færre enn hver tredje sexforbryter fikk billigere straff. Samtidig har det vært år i løpet av fem-årsperioden Adresseavisen har undersøkt der det har vært svært få sexforbrytere som har opplevd at straffesaken mot dem har det unødig tid. I 2011 var det kun én av de 18 som ble dømt i tingrettene i Nord-Trøndelag som fikk redusert straff grunnet saksbehandlingstiden, mens i 2012 var det fire av de 31 som ble dømt for seksualforbrytelser i domstolene i Sør-Trøndelag som opplevde det samme.

Andelen seksualforbrytelser som har fått redusert straff grunnet liggetid er nokså likt i både Nord- og Sør-Trøndelag.

- Det er svært uheldig med straffereduksjon i saker av så alvorlig karakter. Politiet må ta sin del av ansvaret. Det skal ikke skje, men det skjer for ofte. Vi jobber med dette hele tiden. Vi har aldri hatt så lavt antall eldre saker som nå, forklarer politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt. Han får medhold av kollegaen lenger nord.

- Det er klart at dette ikke er noe som bør skje, sier fungerende politimester Sigbjørn Bjerkem i Nord-Trøndelag politidistrikt.

SO-team til sommeren

Han påpeker at det både med hensyn til de fornærmede og den som er siktet eller tiltalt er viktig å sette inn tiltak for å passe på at straffesakene totalt sett ikke blir for gamle før de sendes til retten. I Nord-Trøndelag har de blant annet opprettet en egen etterforskningsseksjon som jobber med saker der det foretas tilrettelagte avhør, slik som avhør av barn som er utsatt for seksuelle overgrep eller andre saker hvor det har skjedd grove integritetskrenkelser. Det har de gjort etter å ha fått klare føringer på at etterforskningsfaget skal styrkes, og at dette området skal prioriteres.

- Det er bra at vi har fått helt klare signaler på dette, sier den fungerende politimesteren.

Kollega Moe forteller at de aldri har brukt så mye ressurser på denne type saker som nå. Hver dag er det mellom 20 og 30 politibetjenter som etterforsker slike saker. I 2014 ble det opprettet et voldtektsteam i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Vi kom til en erkjennelse i 2012 at vi var for dårlige på dette området. Vi har gitt massiv opplæring til medarbeidere, noe som betyr at vi gjennomfører bedre etterforskning i voldtektssaker nå, mener Moe.

Neste sommer håper Moe at de skal ha på plass et seksuelle overgrep-team.

- Da får vi nye politibetjenter, og da skal vi ha et SO-team opp og stå, sier han.

Har du tips til serien? Send epost til sexforbryterne@adresseavisen.no