- Jeg har fulgt fremleggelsen av Trøndelagsutredningen og intensjonsplanen som ble presentert onsdag. Og dersom den planen er så god som Tore O. Sandvik og Anne Marit Mevassvik sier, så er det vel ingen ting i veien for å la folket i Trøndelag si hva de synes gjennom en folkeavstemning, sier Hallem.

Eget fylke i nord

Senterpartiet i Nord-Trøndelag mener fortsatt at Nord-Trøndelag må være eget fylke. Saken var brennhet under høstens valgkamp, og Hallem står fortsatt på at folket må si sitt gjennom en folkeavstemning. I intensjonsplanen for den skisserte sammenslåingen legges det ikke opp til dette. Saken skal imidlertid ut på høring, og det skal gjennomføres en innbyggerhøring i form av en opinionsundersøkelse.

LES OGSÅ: De vil slå sammen Trøndelag fra 2018

- En slik folkeavstemning kan gjennomføres i forbindelse med stortingsvalget i 2017. På den måten får vi velgernes dom over planene om et Trøndelagsfylke, sier Hallem.

Senterpartiet i Nord-Trøndelag har tidligere foreslått folkeavstemning i fylkestinget, uten å få flertall for det. Nå vil Hallem fremme forslaget på nytt.

Ingen god idé

Men verken Tore O. Sandvik (Ap) – fylkesordfører i Sør-Trøndelag – eller Anne Marit Mevassvik (Ap)- fylkesråd i Nord-Trøndelag synes det er en god idé med folkeavstemning om et felles trøndelagsfylke.

- Denne utredningen viser at folkeavstemning ikke er den beste måten å høre hva innbyggerne i Trøndelag synes. Vi legger derfor opp til en bred høring der alle aktører – næringsliv, kommuner, organisasjoner og enkeltpersoner, kan gi sitt syn til kjenne. Det er en bedre måte å få frem nyansene i hva trønderne er opptatt av inn i denne prosessen, sier Mevassvik.

- Så skal man huske at sammenslåing var et tema i valgkampen. Der var det anledning til å stemme på andre partier som ikke vil slå sammen fylkene. Valget viser at det er bred politisk oppslutning om denne prosessen. Men la meg legge til at vi skal lytte til de reaksjonene som kommer frem i høringen, og justere kursen underveis. Dersom det skulle komme så sterke reaksjoner på dette at det ikke er grunnlag for å gå videre med dette, så må vi vurdere det når høringssvarene er inne, sier Tore O. Sandvik.

Planen for en trøndelagsregionen legger opp til sammenslåing ved årsskiftet 2018, og dagens to fylkeskommuner skal erstattes med en region som dekker hele Trøndelag. Stortinget har det endelige ordet i en slik prosess.

Ordføreren til Trondheim

I intensjonsplanen heter det at den nye ordføreren skal ha tilhold i Trondheim, mens den nye regionadministrasjonen skal legges til Steinkjer. Regionutvalgets møter skal arrangeres på skift mellom Steinkjer og Trondheim. Den nye regionen skal styres etter formannskapsmodellen, som betyr at Nord-Trøndelag fylkeskommune sier farvel til parlamentarismen som de nå styrer etter.

Den nye regionens navn skal være Trøndelag, og den nye folkevalgte enheten skal kalles Trøndelagsregionen. Den nye regionen skal utgjøre en valgkrets ved Stortings- og fylkestingsvalg. Planen legger opp til at det blir 59 representanter i det nye regiontinget.

NTE holdes utenom

- Den formuen de to fylkeskommunene har skal disponeres av det nye regiontinget til beste for innbyggere, samfunn og næringsliv i det nye fylket, heter det i avtalen.

Verdiene i Nord-Trøndelag E-verk (NTE) unntas fra denne ordningen. Nord-Trøndelag fylkeskommune eier i dag NTE, og disse midlene skal forbeholdes aktiviteter i dagens Nord-Trøndelag, heter det i avtalen. Som en del av denne prosessen legges det opp til at kommunene i Nord-Trøndelag skal overta eierskapet til NTE før sammenslåingen mellom de to fylkene finner sted.

Overgangsår

I planen skal de to fylkestingene slå seg sammen og konstituere seg på nytt når Trøndelag blir ett fylke 1. januar 2018. I perioden fra sammenslåing og til etter fylkestingsvalget i 2019 skal samtlige fylkestingsrepresentanter i begge fylkene sitte sammen i et felles fylkesting. Det nye regiontinget skal ha 59 representanter, og Trøndelag skal utgjøre en valgkrets både for Stortings- og fylkestingsvalgene, foreslås det i intensjonsplanen.

Intensjonsplanen skal nå til politisk behandling i begge fylkestingene, etter at den har vært ute på en bred høring. Det er de to fylkestingene som vedtar om fylkene skal søke Stortinget om å bli slått sammen.

Tomas Iver Hallem mener trønderne må få si sin mening om et felles trøndelagsfylke gjennom en folkeavstemning. Foto: Leif Arne Holme
Bunadskrøll: Bildet på forsiden av Trøndelagsutredningen viser to jenter i bunad. Bildet var ment å symbolisere foreningen av Nord- og Sør-Trøndelag gjennom de to bunadene, men bunadseksperter sier begge har Floan-bunaden fra Inderøy på seg. - Jeg ser det sånn: De har begge bunader fra Trøndelag, de sitter på Inderøy og ser sørover, det fungerer for meg, sier Anne Marit Mevassvik. Foto: Glen Musk, adresseavisen