MALVIK: – 220 flyktninger er akuttplassert i Malvik. De har knapt rukket å oppholde seg her i 48 timer før folk strør om seg med hånlige, hatefulle kommentarer på Facebook, skrev Rakel Skårslette Trondal nylig.

Også hun benyttet seg at sosiale medier for å ytre sin frustrasjon.

- La oss heve stemmen og ta et oppgjør. Det er i alle fall min plan, skriver hun.

Asylkrisen setter vår toleranse på prøve

Hatefullt og rasistisk

I et intervju med Adresseavisen sier hun at det er lett å tie stille fordi omkostningene med å stikke hodet frem i debatten kan være høy.

- Men vi kan ikke la rasistene og de fremmedfiendtlige råde debatten. Derfor må alle gode krefter nå samles for å snu trenden, sier Skårslette Trondal.

Hun bor selv i Malvik, og representerer SV både i fylke og kommune.

Gjenspeiler ikke folkemeningen

- Slik jeg opplever det har 50 prosent av alle ytringene i sosiale medier et hatefullt innhold mot asylsøkere. Jeg tror ikke 50 prosent av befolkningen er negative til at de kommer. Hvis det er slik, er det sørgelig, sier hun.

Skårslette Trondal viser til at det spres ytringer som at asylsøkerne som kommer må læres opp for ikke å voldta, eller at de kun er lykkejegere som kommer.

- Det er hatsk og da må man reagere.

Hun er overbevist om at det ikke gjenspeiler folkemeningen, men slik stemningen er for øyeblikket skal det mye mot til å stå for den motsatte holdningen.

- Det handler om toleranse. Vi må våge å si imot disse hatefulle nettrollene. Da er det viktig at vi som ønsker en konstruktiv debatt faktisk ytrer oss. Slik det er nå er sosiale medier i ferd med å bli en lekegrind for nettroll.

Minst 30 barn blant de akuttplasserte i Malvik

Jobbes konstruktivt

De negative ytringene har vært en frustrasjon hos politikeren siden de første asylsøkerne ble plassert på Vikhamar i forrige uke.

- Da nye asylsøkere kom til Stav, var ytringene om mulig enda mer negative. Noen ga tilsvar, men de fleste gikk i samme hatske retning, sier Skårslette Trondal.

Hun mener mange jobber konstruktivt for at asylsøkerne skal tas imot på en ordentlig måte.

- Både Refugees Welcome to Malvik og Sør-Trøndelag legger ned mye arbeid og får mye støtte. Likevel er mange engstelig for å delta i kommentarfeltene.

- Send helvetseskapen heim

På spørsmål om hva som skiller en rasistisk og hatefull ytring fra en ytring som går imot økt innvandring til Norge, sier hun:

- Hatefulle ytringer er for eksempel «send helvetseskapen heim», og han som da svarer «Ja, det finnes mange ondskapsfulle mennesker, og nå kommer det 180 av dem hit». Rasistiske ytringer er for eksempel «neandertalere», mens ytringer mot innvandring baserer seg på for eksempel fakta om økonomi, eller at de ikke har beskyttelsesbehov, sier hun.

SV-politikeren mener det er helt greit å si at man heller bør hjelpe dem i hjemlandet.

- Det er verken hatsk eller rasistisk, sier hun.

Ikke naiv

At Skårslette Trondal blir stemplet som naiv når hun snakker asylsøkernes sak, gjør henne irritert.

- De reagerer på at jeg definerer nettrollene som fiendtlig. De definerer meg som naiv, da må jeg kunne si at de er fiendtlig, sier hun.

Grunne til at det er viktig å komme nettrollene til livs, er for Skårslette Trondal åpenbar.

- Når debatten er lite balansert kan det dannes innvandringsfiendtlige holdninger. Derfor er det viktig å søke kunnskap. Ikke spre noe du ikke har kunnskap om, sier hun.

Hun viser blant annet til uttalelser om at asylsøkerne kommer hit med merkeklær og smarttelefoner. At de derfor ikke kan være reelle flyktninger.

- Her må man nyansere. De fleste som kommer hit har ikke flyktet fra fattigdom men fra krig. Alle har ansvar for hvordan de omtaler andre. Det er bedre å være forsiktig til man har sikker kunnskap, sier hun.

Politikeren minner om at Norge har ansvar for å gi asylsøkerne en plass å bo inntil de har fått svar på om de har oppholdsrett.

- De kan ikke bo på gata, så en løsning må vi ha.

Nettroll: Rakel T. Skårslette mener 50 prosent av alle ytringene i sosiale medier et hatefullt innhold mot asylsøkere. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD