- Det som skjer i naturen stemmer godt med prognosene vi har hørt lenge. Vi ser en klar økning i andelen arter som påvirkes negativt av klimaendringene, sier direktør Ivar Myklebust i Artsdatabanken.

I den forrige Norsk Rødliste var 61 truede arter vurdert å være negativt påvirket av klimaendringer. Den nye lista som legges fram onsdag viser at klimaendringene har negativt effekt på 87 truede arter i Norge. Fugler i fjellet er blant dem som rammes.

Nedbygging av natur, gjengroing, skogbruk og andre endringer i arealbruken er fortsatt de største truslene mot artsmangfoldet. Spredning av fremmede arter til nye områder har også negativ effekt fordi de kan fortrenge etablerte arter og spre sykdommer. De ødeleggende soppsykdommene på alm og ask er eksempel på dette.

Antallet truede arter er høyest i de sør-østlige delene av landet. I Sør-Trøndelag er 312 arter vurdert som truet i forbindelse med arbeidet med rødlista. I Nord-Trøndelag vurderes 254 arter som truet og i Møre og Romsdsdal 281 arter.

Stabil andel truet

Rødlista for arter er utarbeidet i samarbeid mellom Artsdatabanken og 24 ekspertkomiteer. De har vurdert ca. 21 000 arter for Fastlands-Norge og norske havområder. Dette tilsvarer grovt sett halvparten av det norske artsmangfoldet.

Ekspertene slår fast at 2355 arter er truet. I tillegg kommer 1235 arter som er nær truet. Nesten halvparten av de truede artene lever helt eller delvis i skog, oftest gammel skog. Rødlista omfatter også arter der det er usikkerhet knyttet til utviklingen, og arter som er utryddet i Norge.

Artsdatabanken mener situasjonen for de truede artene har endret seg lite de siste fem årene. Andelen truede arter av alle de som er vurdert, er elleve prosent. Dette er noe lavere enn i den forrige rødlisten.

- Mange av endringene skyldes at vi har fått mer kunnskap om artenes forekomst og tilstand. For andre har bestandsnedgangen stanset eller flatet ut. Dette gjelder blant annet noen arter i skog som tidligere var vurdert som truet. Antallet truede arter i denne rødlista noe lavere enn i den forrige, sier Myklebust.

Klimaendringer i fjellet

På fjellet vurderes 70 prosent av artene som er plassert i en ny kategori som mer truet enn før. Blant disse er det mange planter, men også fugler. Ingen steder er den negative utviklingen tydeligere, og klimaendringer er trolig den viktigste årsaken, mener ekspertene.

Som tidligere meldt i Adresseavisen, er li- og fjellrypene nå vurdert som nær truet på grunn av rask nedgang i bestanden.

- Det er mer ustabile værforhold når fuglene hekker. Samtidig medfører varmere klima at den store insektproduksjonen skjer før kyllingene forlater reiret, og det blir matmangel, sier Myklebust.

Flere jaktbare arter er rødlistet. Hare og ærfugl vurderes som nær truet.

- En art kan komme på rødlista selv om den er tallrik. Historien har lært oss at helt vanlige arter kan forsvinne hvis vi ikke passer på. Rask og betydelig bestandsnedgang er et kriterium for rødlisting, sier Myklebust.

Dramatisk for sjøfuglene

Rødlista gjenspeiler dramatikken for sjøfuglene. Fem arter vurderes som enda sterkere truet enn for fem år siden. Av 22 vurderte sjøfuglarter, er 13 på rødlista. Ærfugl er ny på lista i år.

- Forekomsten av marine næringsdyr endrer seg på grunn av oppvarmingen i havet, og fuglene sliter med å finne nok mat. Nedgangen har pågått over lang tid, sier Myklebust.

De økende bestandene av havørn har også vært negativ for sjøfugl i noen områder. Ørner skremmer rugende sjøfugl bort fra reirene slik at hekkingen mislykkes.

Summetonen som stilner

Ti humler og bier har fått en strengere vurdering enn sist, mens elleve arter er ute av rødlista. Endringene skyldes først og fremst ny kunnskap, og ikke endringer i bestandene.

- Det er lett å glemme at dette er arter av stor betydning for blant annet matproduksjonen. Hele 70 prosent av matplantene på kloden er avhengig av pollinerende insekter, sier Myklebust.

Gaupa har som tidligere omtalt fått en strengere vurdering, og er flyttet til kategorien sterkt truet. Rødlistingen for de andre store rovdyrene er uendret.

Stort arbeid: Mange eksperter har deltatt i arbeidet med Rødlista for arter 2015. Den presenteres av direktør Ivar Myklebust ( t.v.) og prosjektleder Snorre Henriksen i Artsdatabanken onsdag. 2355 truede arter står på den nye lista. Foto: jens petter søraa