Fotråte hos villrein ble påvist for første gang i Rondane høsten 2007. Siden er sykdommen påvist i villreinområdene Nordfjella og Forollhogna, og høsten 2015 også i Snøhetta, Knutshø og Hardangervidda. Sykdommen er et økende helseproblem for villreinbestanden, og en viktig årsak til halthet hos villrein.

Dør av bakterien

- Bakterien forårsaker en smertefull betennelse i reinens føtter, og dyrene blir svært halte. En rein som er angrepet på mer enn én fot, vil trolig raskt bukke under, og enkelte dyr kan dø av blodforgiftning, skriver Kjell Handeland, veterinær, fagansvarlig vilthelse ved Veterinærinstituttet. Han utdyper hva årsaken kan være til at fotråten brer om seg overfor Adresseavisen:

- Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Økt kunnskap om denne sykdommen hos jegere og villreinforvaltere er helt klart en årsak til at vi fanger opp flere tilfeller enn tidligere. I tillegg tenker vi at klimaendringene kan spille en viss rolle. Blant annet synes mange nedbørsdager og dermed jevn fukting av beitet om sommeren å kunne gi flere smittede og syke dyr, uttaler Handeland.

Ukjent omfang

Omfanget av syke dyr i de nye områdene hvor Veterinærinstituttet har påvist sykdommen, er vanskelig å vurdere.

- Ofte får vi informasjon om sannsynlig fotråte fra jegere etter at jakta er over, uten at det har blitt tatt ut materiale for laboratorieundersøkelse. På bakgrunn av antall henvendelser og mengden innsendt materiale for laboratorieundersøkelse, synes sjukdommen å ha hatt størst utbredelse i Knutshø.

Under sauesankinga i høst fant Anne Marit Aune en reinsbukk ved Elgsjøen i Knutshø.

- Dyret ser i utgangspunktet frisk ut. Denne bukken døde av blodforgiftning på grunn av fotråte-bakterien, sier oppsynsmann i Oppdal bygdeallmenning, Ingolf Røtvei, til Adresseavisen.

Stort problem

Fotråte synes, i alle fall enkelte år, å være et betydelig helseproblem i mange av villreinområdene våre. De mange påvisningene de siste årene avspeiler trolig både at fotråte er et økende sykdomsproblem hos villrein, og økt kunnskap (informasjon) om denne sykdommen hos villreinforvaltningen og jegere, heter det på Veterinærinstituttets hjemmesider.

Villreinen er en viktig dyreart innenfor Helseovervåkingsprogrammet for hjortevilt (HOP), som Veterinærinstituttet driver på vegne av Miljødirektoratet.

- Vi vil fortsette overvåkingen av fotråte i villreinpopulasjonene, og ønsker innsending av bein fra halte dyr som avlives under jakt, og ellers i året. Vi er også interessert i å få tilsendt bilder fra slike dyr, understreker Handeland.