Dermed er det langt flere enn tidligere som får økonomisk hjelp for at barna kan gå i barnehage.

Årsaken er en ny moderasjonsordning og gratis kjernetid som tidligere i år ble innført for foreldre med barn i barnehage.

- Disse ordningene fører til at flere foreldre enn tidligere får støtte, og at flere får en større overføring. Men foreldrene må selv søke. Derfor har vi nå tatt en ekstra runde ut mot barnehagene for å informere om dette, sier Elen Cecilie Isdahl, rådgiver i Trondheim kommune.

Kunnskapsdepartementet anslår at 10-15 prosent av alle familier med barn i barnehagealder, vil bli omfattet av de nye moderasjonsordningene.

- Dette er et nasjonalt anslag, og det er vanskelig å si hvor mange det gjelder i Trondheim. Men vi forventer flere søkere, sier Isdahl.

Maksgrense

Trondheim har tidligere hatt en egen ordning hvor foreldre med lav betalingsevne har fått prisavslag i barnehage og SFO. I fjor var 290 barn omfattet av denne ordningen. Flertallet av barna fikk gratis barnehage som følge av foreldrenes lave inntekt.

Nå foreslår rådmannen å fjerne den lokale ordningen som følge av de nye nasjonale bestemmelsene som ble innført av regjeringen.

Den nye ordningen innebærer at ingen skal betale mer enn seks prosent av inntekten for en barnehageplass. Det betyr at når en husholdning har mindre enn 473 000 kroner i samlet inntekt, vil familien ha rett på reduksjon. Foreldre som ikke har skattepliktig inntekt, får fullt betalingsfritak.

- Den nasjonale inntektsgraderte moderasjonsordningen vil omfatte langt flere lavinntektsfamilier med barn enn tidligere. Samtidig er det slik at noen familier vil få lavere moderasjon enn de får gjennom dagens ordning, skriver rådmannen i saken som nå skal behandles politisk.

Gratis kjernetid

Stortinget har også innført gratis kjernetid for fire- og femåringer i familier med lav inntekt. Dette innebærer at barna fra 1. august i år har rett til 20 timers gratis barnehagetilbud når familien har en inntekt på under 405 000 kroner.

Etter budsjettforhandlingene på Stortinget, vil denne ordningen bli utvidet neste høst slik at også treåringer fra lavinntektsfamilier får 20 timers gratis barnehage.

Gratis SFO

110 barn i kommunale og private skolefritidsordninger har i dag gratis SFO på grunn av foreldrenes lave inntekt, mens nærmere 60 barn har fått en lavere SFO-kontingent på grunn av familiens økonomiske situasjon. Rådmannen foreslår å avvikle også denne ordningen, og vil se på alternative former for gradert foreldrebetaling. Nå ser det ut til at rådmannen får en løsning servert fra regjeringspartiene: Etter budsjettforhandlingene med neste års statsbudsjett er det klart for et prøveprosjekt med gratis kjernetid i SFO for lavinntektsfamilier. Dette ifølge Venstres Lucie Kathrine Sunde-Eidem.

- Gratis kjernetid i SFO er en sak vi jobbet mye med i valgkampen, og som vi er veldig glad for at Trondheim nå får være en del av. Vi vet at deltakelse i SFO kan være et inntektsspørsmål. Dette vil sikre at alle barn får like muligheter til å ta del i SFO, påpeker Sunde-Eidem.