- I forhold til rådmannens forslag flytter vi rundt på et sted mellom 145 og 150 millioner kroner. Vi vil være tydeligere på hva som må prioriteres opp og ned i Trondheim neste år. Frp ønsker å styrke bemanningen på sykehjemmene og styrke skolehelsetjenesten. Vi skal kutte utgifter gjennom å konkurranseutsette tjenester, kutte i kulturbudsjettet og låne mindre penger i de neste årene, sier Frps gruppeleder, Elin Marie Andreassen.

Rådmannen la i oktober frem sitt forslag til budsjett for 2016 og økonomiplan for de neste fire årene. Tirsdag skal formannskapet starte den politiske behandlingen, og Frp er først ute med å presentere sine forslag til endringer på budsjettet.

Mer til sykehjem

  • Frp foreslår å styrke grunnbemanningen på sykehjemmene med 22 millioner kroner i 2016, og en opptrapping gjennom hele økonomiplanperioden.

- Alle partiene var i valgkampen enige om at dette må prioriteres nå. Dette tar vi konsekvensen av. 22 millioner er en start, og vil gi mellom 15 og 20 nye årsverk neste år. I rådmannens forslag er det lagt opp til å styrke bemanningen i hjemmetjenesten, men det er ikke nok. Vi mener det er behov for mer penger til ansatte på sykehjem, og vil bruke penger på det, sier Andreassen.

Skole, idrett og skatt

  • Frp foreslår å tilføre skolehelsetjenesten 4,7 millioner kroner i tillegg til rådmannens forslag. Dette skal brukes til å øke antall helsesøstre og være forebyggende innsats mot mobbing i skolen.

  • Frp vil kutte i eiendomsskatten neste år. Ti prosent reduksjon vil utgjøre et inntektstap for kommunen på 59 millioner kroner. Samtidig vil Frp reversere rådmannens forslag om å innføre piggdekkavgift neste år.

- Eiendomsskatt er en stygg og urettferdig form for skatt fordi den ikke tar hensyn til folks skatteevne. Rådmannen har lagt opp til en reell økning neste år, og det er vi imot. Det er dårlig næringspolitikk å saldere budsjettet med økt eiendomsskatt, og derfor må den heller reduseres, sier Frps gruppeleder.

  • Frp vil styrke idretten i Trondheim, og foreslår drøyt åtte millioner kroner mer til idrettsformål.

- Når Trondheim spektrum skal rehabiliteres vil vi miste hallflater som idretten bruker i dag. Vi foreslår å legge inn 3,85 millioner i budsjettet slik at kommunen kan leie plasser i andre idrettshaller. På den måten erstatter vi de tapte hallflatene. Inkluderingsmidlene idrettslagene får for å skape aktivitet som inkluderer nye grupper, støtte til idrettslagene og utviklingsmidler til idretten skal også styrkes, sier Elin Marie Andreassen.

Kutt på kultur

  • Frp foreslår å kutte tilskudd til kultursektoren med 40 millioner kroner, tilskuddet til kunsthall med to millioner, byantikvarens midler foreslås kuttet med to millioner og det samme skal kulturenheten reduseres med.

- Rådmannen har i alt foreslått 192 millioner kroner til kulturbudsjettet neste år. Innenfor kulturlivet driver kommunen med en rekke oppgaver som ikke er lovpålagte. Behovet for å styrke eldreomsorgen og skolehelsetjenesten er så stort at vi er nødt til å prioritere. Da er det lett for oss å heller velge disse områdene fremfor å bruke penger på profesjonelle kulturaktører, fritidstilbud til voksne, kunstnerleilighet i Berlin og støtte til knutepunktarrangementer, sier Andreassen.

Mer privatisering, mindre fravær

  • Frp vil spare 40 millioner kroner på å konkurranseutsette kommunale tjenester.

- Dette er et forslag vi har fremmet i mange år. For 2016 foreslår vi riktignok et litt lavere beløp i innsparing enn vi har lagt opp til tidligere. Frp ønsker å sjekke ut hvor mye penger kommunen kan spare på å sette for eksempel renhold ut på anbud. I prinsippet ser vi ikke noen områder av kommunens tjenester som ikke kan settes ut på anbud, og vi mener det er penger å spare.

  • Ved å redusere sykefraværet i Trondheim skal Frp spare seks millioner kroner neste år.

  • Frp vil stille strengere krav til kommunens innkjøp av varer og tjenester, og mener det kan spares inn åtte millioner kroner ved å være tøffere i forhandlinger med leverandører.

LES OGSÅ: Vurderer piggdegg-avgift i bomringen

Redusere lån og selge eiendom

  • Frp vil redusere kommunens gjeld med 221 millioner kroner neste år. 190 millioner av disse skal realiseres gjennom nedsalg i eierskap og eiendom.

- Vi tenker oss å selge Trondheim Kino, renholdsverket, parkeringsanlegg og garasjer. I tillegg viser en oversikt fra rådmannen at kommunen sitter med store ubebygde tomter som kan selges. De neste fire årene vil vi redusere låneopptaket med over en halv milliard kroner gjennom en slik prosess. For neste år vil vår plan bety om lag to millioner kroner i reduserte kapitalutgifter, sier Elin Marie Andreassen.