- Jeg engasjerer meg i det samfunnsoppdraget politiet har og brenner for trygghet for innbyggerne. Dessuten liker jeg at det hele tiden oppstår utfordringer som vi skal ut og løse. Det uforutsigbare i politiet er tiltalende og det er en jobb det ikke er lett å kjede seg i.

Du har vært politimester i Sør-Trøndelag i snart 8 år. Hva har vært den største utfordringen i jobben, til nå?

- Det er jaggu ikke enkelt å svare på. Den vanskeligste saken for organisasjonen er den såkalte Åre-saken – sextrakasseringen av en kvinnelig politibetjent, der hennes overordnede ble degradert i etterkant. Å snakke om dette og finne ut av hvordan vi skulle ivareta begge de impliserte, var veldig vanskelig. Saken har påvirket miljøet internt. Klart det, det skulle bare mangle.

Hva blir den største utfordringen som politimester i et nytt sammenslått politidistrikt?

- Å gjøre jobben vår enda bedre. Bry oss om de menneskene vi er satt til å tjene i Trøndelag. For eksempel betyr det at vi må styrke tilrettelagte avhør av barn eller i andre offersaker. Vi må etterforske godt og kan ikke akseptere at saker blir liggende i systemet over lang tid, slik Adresseavisen har skrevet om nylig. Vi må gjøre godt politiarbeid og ikke glemme at vi er til for innbyggerne. Jeg ønsker ikke unødig fokus på organisasjon og posisjoner. Forhåpentligvis skal vi klare det. Vi har gode muligheter for å lykkes.

Fra Bindal i nord og nesten til Hjerkinn i sør. Det er digert, over 45 mil i bil. Hvilke utfordringer skaper det?

- Det åpenbare er geografien. Det er krevende å opprettholde god beredskap på et så stort område med spredt bosetting i distriktene og det er ikke mulig å ha en kontinuerlig beredskap alle steder. Vi er heldige i det norske samfunnet at folk setter pris på å ha politi der de bor. Og vi skal være godt lokalpoliti i alle disse kommunene og tettstedene. Det er en motsetning vi må løse.

Det blir færre lensmenn og større distrikt. Hvor utrygt er det for folk som bor på landet?

- Det kommer an på hvordan du definerer trygghet. Et kontor og en lensmann overalt hvor det har vært, kan jeg ikke levere. Men det skal være minimum en patrulje med to tjenestefolk tilgjengelig. Min jobb er å få ut den patruljen dit det trengs, når det trengs. Kartet for hvordan nærpolitiet blir er ikke tegnet ennå, men vi blir nødt til å samarbeide mer for å ha nok operasjonelt personell som er ute og gjør jobben.

Du gikk inn for seks stykker i sin tid. Hva er bra med store distrikter?

- Det ble 12 og det aksepterer jeg fullt ut. Jeg tror store enheter gir robust økonomi. Det er mindre sårbart og gir større handlingsrom. Først da klarer du å ta ut full gevinst. Trøndelag er en god base og et solid grunnlag. Dette bør vi klare!

Hvor skal du sitte?

- Her. I Trondheim.

Hvorfor er det viktig?

- Det er bestemt av Politidirektoratet. Politimesteren mer enn en administrativ leder. Skal jeg ta reelle valg må jeg sitte nært operasjonssentral, påtalemakt og sentrale etterforskningsenheter.

Skal det bare være én operasjonssentral?

- Når vi er ferdig med omorganiseringen medio 2017 har vi én. Dette kan vi ikke bomme på! Det er noe av det viktigste som skal på plass og det må bare fungere.

Det er enstemmig enighet på Stortinget om midlertidig bevæpning. Skal dere bære våpen til enhver tid?

- Ja. Så lenge trusselsituasjonen er som i dag, bør vi bære våpen. Fordi det er en uoversiktlig situasjon vi står i. Vi vet at det er mennesker som har et ønske om og kapasitet til å ta livet av andre. Skulle det oppstå alvorlige trusselsituasjoner, eller terror, er håpet mitt at politiet bekjemper det på en hensiktsmessig måte. Til nå har det vært en stor verdi at Norge har ubevæpnet politi, men verden har forandret seg.

Enn alle disse vådeskuddene? Viser ikke det at dere er for dårlige med våpen.

- Nei, vi har behandlet dette på en god måte. Vi har hatt få situasjoner hvor norsk politi har truet med eller måttet ty til våpen. Vådeskuddene er menneskelige feil i prosedyren der betjenten skal spenne av våpenet. Jeg klarer ikke å se det som argument for at politiet skal avvæpnes eller skulle trenge mer trening.

Hva brenner du for?

- Skikkelig godt politiarbeid. Vi skal være høflige, ordentlige og proffe i alt vi skal gjøre. Områder som jeg mener er ekstra viktige for oss å gjøre en god jobb på, er vold og seksuelle overgrep, mot barn i særdeleshet.

- Ellers sier jeg som til til døtrene mine, at man skal alltid skal prøve å være positiv og oppføre seg skikkelig overfor den man er sammen med. Og gjøre jobben sin godt. Det håper jeg å gjøre.