Det er krav om omstilling som gjennomsyrer partiets budsjettforslag. For 2016 flytter Høyre på i alt 50 millioner kroner i forhold til rådmannens forslag for det økonomiske opplegget neste år.

Langsiktige løsninger

- Trondheim vokser raskt, og det er viktig at vi i dag kommer opp med langsiktige løsninger som kan skape oss et handlingsrom i fremtiden. I 2018 vil antallet elever i grunnskolen begynne å stige, fra 2021 vil gruppen mellom 80 og 89 år være den aldersgruppen som vokser raskest i denne byen. Andelen innbyggere i arbeidsdyktig alder vil bli redusert i årene som kommer. Det betyr at vi må begynne å planlegge for fremtiden nå, sier høyretoppene Yngve Brox, Ingrid Skjøtskift og Berit Tiller.

Les også om Frp i Trondheims forslag til kommunebudsjett for 2016 ved å klikke på denne linken.

I feil retning

De legger frem sitt forslag til endringer på rådmannens budsjett, og legger vekt på at Trondheim kommune må iverksette nye løsninger for å møte utfordringene Trondheim står overfor.

- I de siste årene har utviklingen gått i feil retning. Det politiske flertallet har et kritisk og avvisende holdning til samarbeid med private og frivillige. Det har svekket mangfoldet og handlingsrommet. Vi i Høyre ønsker at flere enn fagbevegelsen skal være med på å bidra til utviklingen av byen vår. Alt må ikke skje i kommunal regi, sier Høyres gruppeleder Yngve Brox.

Kamp mot sykefravær

I budsjettforslaget legger partiet opp til kamp mot sykefravær ved å styrke ledelsen i kommunen, prøve ut alternative turnuser og øke grunnbemanningen. I skolen skal skolehelsetjenesten styrkes, det skal jobbes med planer for å innføre kontinuerlig barnehageopptak og utbygging av skoler og andre kommunale enheter skal i større grad skje gjennom samarbeid med private aktører. Stillinger i kommunen som blir ledige skal ikke i samme grad som i dag erstattes med nye personer og flere kommunale tjenester skal ut på anbud.

Her er rådmannens forslag til kommunebudsjett 2016.

Her er listen over de mest sentrale forslagene i Høyres budsjettforslag.

Eldreomsorgen

  • Øke grunnbemanningen i eldreomsorgen med 18 millioner kroner.

- Dette er ett av de viktigste tiltakene for å bedre kvaliteten på eldreomsorgen. Rådmannen har allerede lagt inn 110 nye stillinger de neste fire årene, men Høyre vil inn med enda mer penger. I 2016 har vi lagt inn 18 millioner – som vil gi om lag 27 nye årsverk. I 2018 skal dette trappes opp til 78 millioner. Vår plan er at denne opptrappingen skal fortsette hele fireårsperioden. Økt grunnbemanning vil hjelpe på kvaliteten, skape lavere sykefravær og bedre arbeidsmiljø for den ansatte, sier Yngve Brox.

  • Styrke legedekningen på sykehjem med 3 millioner kroner.

- Det er i det siste avdekket mange alvorlige mangler i eldreomsorgen, også feilmedisineringer. En styrking av legedekningen, og på sikt en egen sykehjemslegevakt, vil bedre på dette. Over halvparten av beboerne på sykehjem har smerter som ikke er diagnostisert eller behandlet. Mange med demens er ikke utredet. Her er det behov for å styrke den medisinske kompetansen, sier Høyres kommunalråd, Ingrid Skjøtskift.

  • Psykisk helsevern i kommunen skal styrkes med to millioner kroner.

  • Trondheim kommune må innføre en ordning som åpent viser hvor store ventelister det er for å få plass på sykehjem.

Skole

  • Skolehelsetjenesten styrkes med to millioner kroner.

- Budsjettforliket på Stortinget betyr at det kommer tre millioner til dette i Trondheim. Vi ønsker å legge på ytterligere to millioner. Andelen barn som har psykiske problemer vokser, og skolehelsetjenesten er godt egnet for å møte denne utfordringen. Rådmannen må lage en plan for å sikre at dette tilbudet blir best mulig, sier Ingrid Skjøtskift.

  • Høyre foreslår at rådmannen lager en plan for å gjennomføre løpende barnehageopptak gjennom hele året.

  • Forslag om at offentlig, privat samarbeid brukes ved nye skolebygg der bygging i egen regi ikke gir billigere og bedre løsninger.

Redusert skatt

Høyre vil si nei til rådmannens forslag om å øke eiendomsskatten i Trondheim neste år, og kutter denne økningen i skatt. Det gir 10 millioner kroner mindre i inntekter neste år. Utgiftssiden i budsjettet økes med 50 millioner kroner i partiets forslag, og dette skal dekkes gjennom flere ulike tiltak. Ved å innføre en såkalt ansettelseskontroll, en gjennomgang av om kommunen trenger å erstatte alle stillinger der folk slutter, mener Høyre det kan spares 13 millioner kroner. Ved å konkurranseutsette ulike kommunale tjenester skal det spares inn fem millioner kroner neste år og innføringen av arbeidsplikt for unge sosialklienter – som bystyret har vedtatt – mener Høyre vil spare utgiftssiden med fire millioner kroner. Ved å innføre mer anbud og bedre kontroll ser Høyre for seg at kommunen kan spare åtte millioner kroner på innkjøp i 2016.

- I tillegg vil vi kutte i prosjektet med å skape flere heltidsstillinger i kommunen. Rådmannen foreslår 25 millioner kroner til dette. Vi mener dette prosjektet ikke fungerer etter hensikten, og kutter det med ni millioner kroner. Det er viktigere å jobbe effektiv på flere plan for å bedre situasjonen i eldreomsorgen. Redusert sykefravær og mer ansvarliggjøring av den politiske og administrative ledelsen for å redusere fraværet er viktige virkemidler, sier høyretoppene i Trondheim.