NTNU får Skandinavias fremste forskningsmiljø innen informasjonssikkerhet når Høgskolen i Gjøvik fra 1. januar blir en del av NTNU.

Samfunnet gjør seg avhengig av digitale tjenester og blir dermed mer sårbart for cyberangrep. Gjøvik er sentral i det norske cyberforsvaret. Høyskolen har et internasjonalt fagmiljø med utdanning fra bachelor til doktorgrad i informasjonssikkerhet.

Cyberforsvar i innlandet

I tillegg holder Norsk senter for informasjonssikring som skal avdekke cyberangrep mot Norge, til i Gjøvik. Litt lenger nord, på Jørstadmoen i Lillehammer, holder cyberforsvaret til.

- Dette er grunner til at Innlandet har blitt så sentral i arbeidet med informasjonssikkerhet, sier Sofie Nystrøm som leder senteret for informasjonssikkerhet.

Rektor Jørn Wroldsen er ikke i tvil om at dette er det aller fremste fagmiljøet Høgskolen i Gjøvik tar med seg inn i nye NTNU.

- Når vi ser fagmiljøene samlet i Trondheim og Gjøvik, blir dette veldig bra, sier rektor Wroldsen. Han viser også til det gode nettverket Gjøvik har med Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Politiet og Forsvaret som er blant partnerne og finansierer professorater og forskning.

Sponser professorat

Nasjonal sikkerhetsmyndighet sponser et professorat. Avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy understreker hvor viktig det er at miljøet på Gjøvik utdanner folk IKT-kompetanse på et høyt nivå.

- Vi opplever at miljøet i Gjøvik er veldig foroverlent, ambisiøst og har en tydelig ambisjon om å styrke og utvikle utdanningen innen IKT i Norge. Gjøvikmiljøet er utradisjonelt og unorskt med blant annet stor grad av offentlig privat samarbeid.

PST støtter senteret med et halvt professorat.

- Vi trenger et sterkt fagmiljø for å hindre spionasje og andre angrep mot Norge, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

- Cyberkriminalitet har utviklet seg raskt og det er viktig å ha et fagmiljø for å hindre angrep og bidra til at norske bedrifter kan sikre seg selv mot digitale angrep, sier han.

Internasjonalt miljø

Avdelingsleder Laura Georg (fra Tyskland) forteller om et internasjonalt miljø med folk fra 28 nasjoner og 20 doktorgradskandidater som driver med ulike forskningsprosjekt for fri, trygg og sikker informasjonsutveksling.

- NTNU blir en god støtte og styrke i forskningen vår, sier hun.

Her sitter forskere og jobber med hvordan vi kan erstatte fingeravtrykk med sikrere former for identifikasjon. Akkurat nå har gjøvikforskerne tro på at ansiktsutformingen til hver enkelt og skanning av blodårene i fingrene kan være tryggere måter å identifisere oss på.

På nabokontoret sitter Håkon Gunleifsen. I august begynte han sitt doktorgradsarbeid i samarbeid med kraftprodusenten Eidsiva som sponsor. Han jobber med sikkerheten i de virtuelle nettverkene.

- Stadig mer blir skybasert. Da må vi tenkte annerledes på sikkerhet, sier han. Han jobber spesielt med å lage en standard protokoll for å knytte sammen ulike nettverk og ulike internettleverandører.

Utfyllende fagmiljø i Trondheim

Også Trondheim har flere forskningsmiljøer og studier innen informasjonssikkerhet. Dekan Geir Egil Øien ved fakultetet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk ved dagens NTNU sier fagmiljøene i Gjøvik og Trondheim utfyller hverandre godt:

- Trondheim har et sterkere tyngdepunkt i grunnleggende forskning, mens Gjøvik i hovedsak driver med anvendt forskning. Til sammen dekker vi hele bredden og blir størst og best på området, sier dekan Geir Egil Øien. Han forteller at NTNU etter fusjonen får rundt 100 vitenskapelige ansatte på fagfeltet.

- Informasjonssikkerhet blir viktigere jo mer avhengige vi gjør oss av IKT, og fordi vi også ser at risikoen for angrep er økende, sier han.

NTNU får Skandinavias fremste forskningsmiljø innen informasjonssikkerhet når Høgskolen i Gjøvik fra 1. januar blir en del av NTNU. Foto: Morten Antonsen
Rektor Jørn Wraalsen kaller informasjonssikkerhet for edelstenen Høgskolen i Gjøvik tar med seg inn i NTNU. Foto: Morten Antonsen
Håkon Gunleifsen tar doktorgraden på informasjonssikkerhet og sikkerhet i virtuelle nettverk. Foto: Morten Antonsen