- Dette må i bare få på plass, rett og slett. Nesten halvparten av barna går i private barnehager, så det er helt naturlig at også de melder det inn til kommunen når det skjer feil. Det handler om sikkerhet for dem som driver og for foreldre og barn, sier leder i oppvekstkomiteen i Trondheim, Eirik Schrøder (Ap).

Baby brent av kokende vann

Adresseavisen har i løpet av siste uke omtalt alvorlige avvik som er rapportert inn fra ansatte i kommunale barnehager. Men de private inngår altså ikke i Trondheim kommunes avvikssystem og kvalitetssikringssystem – et system kommunen mener er svært viktig. Fredag fortalte Edel Stokholm om da hennes datter var 14 måneder gammel og fikk kokende vann fra en vannkoker over hele foten. Datteren gikk i en privat barnehage i Trondheim. Stokholm kontaktet da kommunen for å varsle inn avviket, og for å høre hvordan det ble fulgt opp. Svaret var at de ikke hadde noe system for det, og at det ikke ville bli fulgt opp utover det barnehagen gjorde selv. Kommunen sa i sitt tilsvar at en så alvorlig sak uansett ville ført til tilsyn og veiledning av barnehagen om det hadde skjedd i dag (hendelsen skjedde for tre år siden). Samtlige politikere Adresseavisen har snakket med vektlegger at også private barnehager – på lik linje med private sykehjem – skal inn i kommunens avvikssystem.

LES OGSÅ: Her sviktet sikkerheten i barnehagen - barn hogget barn med voksenøks

Frykter B-lag

- Det er veldig synd at de private barnehagene ikke er med i kommunens avvikssystem. Det er et viktig system for å utvikle kvaliteten, sier avtroppet leder av oppvekstkomiteen, Marte Løvik (Sp).

- Det er helt naturlig at også de melder avvik. Hadde jeg vært privat barnehageeier ville jeg ønsket å være en del av et slikt kvalitetssikringssystem, sier hun.

- Når de ikke er det, blir det et A- og B-lag i kommunen da?

- Det er en risiko for det. Dette handler jo om kvalitet til syvende og sist, så faren er der. Om man er privat eller kommunal skal ikke ha noe å si. Skjer det avvik, bør vi vite om det, for å sikre bedre rutiner. Det er jo hensikten med et kvalitetssikringssystem.

- Kritierum for tilskudd

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) sier at de private bør innlemmes – og at dette bør være ett kriterium for at de skal få tilskudd.

- Dette må vi få til en avtale med de private om. Det er også de tjent med, sier hun.

Høyres fraksjonsleder i oppvekstkomiteen, Mari Holm Lønseth, er enig.

- Uavhengig av om du sender barnet ditt til privat eller offentlig barnehage, skal du være trygg. Vi i Trondheim har et godt avvikssystem og da ser jeg ikke hvorfor ikke kommunen også skal stille krav til private om å rapportere dette. Private får jo betydelige summer fra det offentlige og kommunen setter krav til hvordan de skal drives, sier Mari Holm Lønseth.

Aps Eirik Schrøder sier det er viktig kunnskap også fra private barnehager som kan utveksles.

- Dette går begge veier. Jeg har ingen grunn til å tro at ikke private følger opp avvik internt, men skal det skapes kultur for å rapportere, må de inn i dette systemet.

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Gunn Røstad, varslet i forrige uke at de, sammen med de private barnehagene, skal vurdere å innlemme dem i kommunens kvalitetssikringssystem.

Frykter A- og B-lag. Marte Løvik (Sp). Foto: Kim Nygård
- Må sette krav. Mari Holm Lønseth (H). Foto: Glen Musk, Adresseavisen
- Ett av kravene man må stille, sier Hilde Opoku (MdG). Foto: jens petter søraa