Meråker: Noen kilometer inne i Torsbjørkdalen, på småbruket Revhaugen, sitter Bjørn Strid i en grønn skinnsofa. Han blar i en perm med rettsdokumenter. Rullingspakken er ikke langt unna.

- Jeg blir ikke nervøs. Det ligger ikke for meg. Jeg tar dette helt med ro, sier Strid.

Dom onsdag

Strid er en av de åtte grunneierne som for snart to år siden anla sak mot skogsgiganten AS Meraker Brug. Det Astrup-kontrollerte selskapet eier 88 prosent av kommunen. De åtte bøndene vil ha klarlagt om bruket faktisk eier hele området de kontrollerer i dag. De hevder giganten bare har hogstrett på en stor del av området. I så fall kan det være bygdefolket som er de rettmessige eierne. Bruket vant frem med sitt syn i jordskifteretten.

Onsdag faller dommen i Frostating lagmannsrett, får Adresseavisen opplyst fra retten.

- Vi er optimistiske. Uansett hvordan det går må vi jo få en skikkelig begrunnelse, sier Strid.

Men ikke alle er like rolige. En drøy kilometer lenger ned i dalen møter Tore Øien oss i døra i bare stillongsen etter en lang arbeidsdag ute. Han inviterer inn i den vedfyrte stua.

- Det er klart man blir jo nervøs. Jeg er spent på å lese dommen, sier han.

Stor maktfaktor

På en liten bakketopp knappe fire kilometer unna, ved E14 midt i Meråker sentrum, ligger Brugetsgården der Meraker Brug har sitt hovedkontor. Herfra har selskapet siden 1906 styrt industri og skogbruksvirksomheten. Det er ingen tvil om at selskapet fortsatt er en maktfaktor i fjellbygda, selv om de kanskje ikke er like mektige som før i tiden.

Rettssaken er en hemsko for selskapet, som i snart to år har hatt delingsforbud på eiendommen det er strid om. Det rammer direkte både hyttebygging i Fagerlia, like ved alpinanlegget, og småkraftverkprosjektene i Renåa og Gudåa, bekrefter daglig leder Per Hembre i Meraker Brug. Han ser frem til en avslutning på saken.

- Vi er i utgangspunktet helt enig i dommen fra jordskifteretten. Jeg har egentlig ikke så mye å si til denne saken før det er avgjort, sier han.

- Ingen tillit til jordskifteretten

Grunneier Tore Øien, som er en av de åtte som er en av partene i saken sier det stadig er folk som vil snakke om saken. Han snakker om den manglende tiltroen til jordskifteretten etter det de åtte bøndene opplevde som press for å trekke saken. Nylig kom også et brev til advokaten deres der Sør-Trøndelag jordskifterett kunngjorde slutning i en sak Meraker Brug hadde anlagt om ulovlig hogst, uten at de fikk uttale seg om dette. Jordskifteretten avviste saken, men påla likevel de åtte bøndene saksomkostninger.

- Vi har vært inne på tanken om å klage også tidligere. Nå regner jeg med at vi gjør det, sier Øien, som likevel er mest opptatt av den pågående saken i Frostating lagmannsrett.

- Det føles som om saken står på vippepunktet. Uansett hva utfallet blir så er det interessant å se hva som legges til grunn. Det er fortsatt sånn at Meraker Brug ikke har lagt frem et eneste dokument som viser at de eier dette, bare snakket om historien, sier Øien.

- Ser frem til dette er avklart

Tidligere varaordfører i kommunen, Bjørn Gunnar Aasvold sier den langtrukne eiendomskrangelen er vanskelig for bygda. Selv har han fulgt saken i alle rettsmøter som har vært. Han synes det tragisk at så store områder blir båndlagt i lang tid for en kommune.

- Det er egentlig ikke kommet frem så mye nytt. Mye av dette var også oppe i en rettssak om allmenningsrett på 1980-tallet. Det som er nytt er at det nå er strid om eiendomsretten. Det var det ikke i allmenningssaken. Dette er noe noen har snakket om tidligere, men ikke gjort noe med før nå, sier Aasvold. Han er mest opptatt av hva som skjer etter en eventuell dom i saken.

- Det viktige nå er at når det kommer en dom så må alle parter greie å leve med det og komme videre.

Det opptar også Meråker-rådmann Henrik Vinje. Han synes det går sent, men understreker at Meråker kommune selvsagt ikke har tatt side i saken.

- Det er mye som er uavklart. Det påvirker en del avtaler og fradeling. Det kan for eksempel bety at utbyggere sitter på gjerdet og ikke får gjort ting, sier han

- Vi ser jo frem til at dette blir avklart.

Foto: Adresseavisen
Meraker Brugs advokat Ola Oldren, daglig leder Per Hembre og driftssjef Olav Roald fra Meraker Brug i retten under rettssaken i Frostating lagmannsrett i november. Foto: FRANK CADAMARTERI
Tidligere varaordfører Bjørn Aasvold har fulgt eiendomskrangelen i retten. Han håper saken snart går mot en slutt. - Det er jo vanskelig når så mye av kommunen er båndlagt, sier han. Foto: Maria Gossé