Partikollegaene på Stortinget tror ikke Sandberg blir temmet av å bli hentet inn i regjeringen.

- Det blir nok fortsatt noen krasj mellom Per og Venstre og KrF, sier stortingskollega Sivert Bjørnstad.

Selv blånektet Sandberg sent tirsdag kveld på at statsminister Erna Solberg endelig hadde tatt den berømmelige telefonen.

- Jeg har ikke snakket med statsministeren. Det er bare journalister som har ringt og utnevnt meg i det siste døgnet. Det har de til gjengjeld gjort til gagns, lo Sandberg da Adresseavisen snakket med ham i går kveld.

Sandberg og Helleland

Det er likevel klart at Sandberg i formiddag blir utnevnt til fiskeriminister i Fiskeri- og næringsdepartementet.

I formiddag blir han utnevnt til statsråd sammen med en annen trønder, nemlig Høyres Linda Hofstad Helleland. Hun blir kulturminister. (Les mer om henne på kultursidene side 32-33.)

Statsminister Erna Solberg gjør en rekke rokeringer i sitt kabinett (se egen sak). Sylvi Listhaug blir ny statsråd for flyktninger, asyl og integrering i Justisdepartementet. Der skal hun være sammen med justisminister Anders Anundsen.

Som et resultat av at Frp styrker seg i justisfeltet, har Høyre gjort krav på å overta i Arbeids- og sosialdepartementet. Konsekvensen er at trønderen Robert Eriksson forlater regjeringen.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Aldri kjedelig med Linda og Per

Ikke fare for avskilting

Adresseavisen vet at man på toppen i både Høyre og Frp den siste tiden har jobbet – og forhandlet – med ulike kabaler og løsninger for «Nye Regjeringen Solberg»

At den omstridte nestlederen og Frps egen «opposisjonsleder» på Stortinget Per Sandberg nå skulle inn som statsråd har ligget i kortene en stund, men slett ikke vært opplagt.

Da Solberg satt sammen sitt første mannskap, varslet Sandberg, som var svært sentral i forhandlingene med Høyre og sentrumspartiene, på forhånd at han ikke ønsket å bli statsråd.

Sandberg avviste i går kveld kategorisk å bekrefte noe som helst, men gjentok det han har sagt ved et par anledninger den siste tiden:

- Blir jeg spurt av Erna om å være statsråd, kommer jeg til å svare annerledes enn jeg gjorde sist, sier Sandberg.

Ikke avskiltet

Sandberg har ved flere anledninger gått i krigen mot regjeringens nærmeste støttepartiet i Stortinget, Venstre og KrF.

- Noen ser for seg at du blir lettere å ha med å gjøre dersom du er på innsiden?

- Jeg hører noe si det, men dette forstår jeg ikke. Uansett om jeg sitter i Stortinget, i regjering, i forhandlinger på Sundvollen eller Nydalen, er det ingen som kan ta fra meg mitt landsmøtevedtatte verv. Uansett hvilken posisjon jeg har, vil jeg først og fremst være nestleder i Frp og ombudsmann for Frps partiprogram, sier Sandberg.

- Det blir nok noen krasj

Mens noen røster i Frps mannskap på Stortinget overfor NRK i går ga uttrykk for at partiet kan miste sin folkelighet når Sandberg går over til regjeringen, er stemningen blant Sandberg egne stor foran Sandbergs regjeringspremiere.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad synes det er veldig gledelig at Per Sandberg nå skal inn i regjeringen

- Per har spilt en viktig rolle i Stortinget, ikke minst omkring forliket om asyl- og innvandringspolitikken som nå er på plass. Nå skal de nye innstramningene iverksettes av regjeringen, og da er det fint å ha Sandberg der for å sørge for at dette skjer på en god måte. Som nestleder i partiet kommer han til å ha fokus på hele regjeringens arbeidsområder – ikke bare fiskeripolitikken og det er jeg overbevist om at vil styrke Frp, sier Sivert Bjørnstad.

Han tror ikke kranglene mellom Per Sandberg og toppene i Venstre og KrF vil gå over dersom Sandberg blir ny fiskeriminister.

- Det vil nok bli flere muligheter til å tørne sammen selv om Per nå ser ut til å bli statsråd. Mye av kranglene vi har sett har handlet om personer, og ikke bare politikk. Men det er ikke så mange ulike meninger i fiskeripolitikken, om det er der han skal inn. Men jeg ser ikke bort fra at det vil bli noen krangler, men slik ville det også vært om Per hadde fortsatt i Stortinget. Vi er ulike partier, og vi er ikke enige om alt, sier Bjørnstad.

Sivert Bjørnstad har ikke tro på at Frp vil miste folkeligheten nå når Per Sandberg forlater Stortinget til fordel for regjeringskontorene.

- Per skal fortsatt reise mye rundt og snakke med folk. Han er nestleder i partiet og vil ha gode muligheter til fortsatt å snakke om Frps helhetlige politikk, jeg tror ikke vi bare kommer til å høre han snakke om fiskeri i årene som kommer, sier Sivert Bjørnstad.

På besøk

I oppdrettsgiganten Salmar mottas nyheten om at Per Sandberg blir fiskeriminister med forventning. Daglig leder Leif Inge Nordhammer lover at det straks vil dukke opp en invitasjon til et besøk på Frøya når Sandberg får nøkkelen til regjeringskontoret.

- Per Sandberg må gjerne komme på besøk til oss. Vi har forventninger til at han har evnen til å se helheten som oppdrettsbransjen står overfor. Vi trenger forutsigbare rammevilkår og en fiskeriminister som kan styre utviklingen i en retning som er basert på fakta. I dag er det mye fokus på miljøsiden av vår virksomhet, og det er viktig. Men bærekraft handler like mye om den samfunnsøkonomiske betydningen og økonomien i vår virksomhet. Jeg håper Sandberg kan se helheten i de utfordringene vi står overfor, sier Nordhammer.