- Til politiet har kvinnen som bodde i leiligheten, fortalt at hun våknet av et smell fra kjøkkenet og at hun ble møtt av flammer fra komfyren, opplyser krimvaktleder Geir Langås ved Sentrum politistasjon.

På den bakgrunn kan det være aktuelt å undersøke kjøkkenovnen nærmere. Brannen oppsto i en leilighet i andre etasje i Anne Martha Kvams vei 5 på Risvollan ved halv femtiden natt til søndag. Alle de om lag 70 leilighetene ble evakuert, og den brannskadde leiligheten er ubeboelig.

Skjærvold bodde i leiligheten under, i første etasje. Men for to uker siden flyttet hun og familien ut.

Kjøpte nye brannvarslere

- Jeg turte ikke bo der lenger. Flere beboere opplevde problemer med komfyren. En beboer har fortalt at det plutselig slo flammer ut fra stekeovnen. Hos meg og flere andre levde ovnen sitt eget liv. Platene slo seg på og av seg selv, forteller Line Skjærvold (41).

Hun legger til at brannalarmen i flere av leilighetene er blitt utløst en rekke ganger, uten påviselig grunn. Til slutt ble Skjærvold så lei at hun koblet ut røykvarslerne, og i stedet kjøpte nye røykvarslere.

Mens de to naboblokkene, nummer 7 og 9 er private, disponeres Anne Martha Kvams vei 5 i sin helhet av Trondheim kommune som utleieleiligheter. Rundt 70 prosent av beboerne har innvandrerbakgrunn og snakker lite eller ikke noe norsk. Derfor burde kommunen ha informert dem ved bruk av tolk, mener Skjærvold. Leilighetene ble innflyttet i januar 2014.

Mangler branntavle

- Blant annet mangler blokken branntavle som viser hvor i blokken alarmen er utløst. Den befinner seg i naboblokken nummer 7. Vi ble lovet egen branntavle, men den er ennå ikke montert. Det har fra første dag vært problemer med hvitevarene, og ventilasjonsanlegget fungerer ikke. Det er gått tett av byggestøv. Måler for temperaturen i boligblokken ligger i fyrrommet.

Skjærvold forteller at siste gang brannalarmen gikk, mens de ennå bodde i blokken, var 26. november. Brannvesenet har truet med å ilegge bøter hvis ikke alarmene er reelle.

- En utenlandsk familie turte ikke lenger bruke komfyren, og kjøpte seg kokeplate. Som beboerkontakt vurderte jeg leilighetene som de reneste brannbombene. Mellom sjette og sjuende etasje var døren ut til branntrappen på utsiden av huset, sveiset igjen. Den ble åpnet etter et branntilsyn, sier Skjærvold, og legger til:

- To uker etter at jeg flyttet ut, smeller det. Vi hadde gang på gang tatt opp den manglende brannsikkerheten med kommunen, uten å nå frem. Riktignok var jeg med på tre branninspeksjoner, men lite av det vi påpekte ble utbedret.

Savner mer informasjon

Skjærvold jobber som psykiatrisk helsefagarbeider i Trondheim kommune. Hun har ofte vært i boliger til unge, fysisk funksjonshemmede og sett at der settes brannsikkerheten i høysetet, med jevnlige branninspeksjoner. I og med at det bor så mange innvandrere med begrensede norskkunnskaper, mener Skjærvold disse burde fått bedre informasjon om boforholdene. Det har hendt at engangsgrill er satt rett på gulvet, og kunne forårsaket brann.

Marion Karlsen og datteren bor i sjette etasje. De var de siste som kom seg ut under brannen.

- Ingen fra kommunen har vært her og snakket med oss. Flere av innvandrerne snakker ikke norsk og er avhengig av tolk. Vi savner oppfølging etter brannen, sier Karlsen.

Utbedret feil og mangler

Direktør i Trondheim eiendom, Anne Aaker, sier at i vår gikk man gjennom de fleste leilighetene i boligblokken etter at kommunen hadde mottatt bekymringsmeldinger fra beboere. Flere hadde klaget på hvitevarene. Disse har fått opplæring i hvordan hvitevarene skal brukes.

To beboere mente det var feil med komfyren. Det viste seg at det var en feil med komfyrvakten, mens den andre ovnen var i orden. Jeg har fått rapportert at alle feil og mangler var blitt utbedret. Vi har tatt på alvor at noen beboere har vært bekymret, sier Aaker.

- Nå er det mye som tyder på at brannen skyldes feil på en av komfyrene?

- Vi må vente på politiets resultat av etterforskningen. Det blir feil å spekulere i mulige årsaker.

- Vil dere innkalle beboerne til informasjonsmøte?

- Tirsdag hadde vi et møte med beboerrepresentanter, og før jul vil beboerne få skriftlig informasjon. Etter jul vil vi innkalle alle beboerne til informasjonsmøte, sier Anne Aaker.

Tett ventilasjonsanlegg

Også Marion Karlsen har en komfyr der platene slår seg av og på av seg selv. To måneder etter at hun flyttet inn, gikk ventilasjonsanlegget tett. Avtrekksviften har stått i over ett år. På panelet på veggen står det filteralarm.

- Naboen som ble utsatt for brannen, har fortalt oss at hun våknet av et høyt smell og at flammer sto ut fra komfyren.

Karlsen legger til at hun tidligere har bodd i kommunal leilighet på Tiller, og der var det aldri noen problemer. – Her har det vært mye tull, synes hun.

Line Skjærvold kontaktet tidlig advokatfirmaet Krogstad ANS, som har bistått med dokumentasjon overfor Trondheim kommune.

Ute av drift: Denne ventilasjonsviften har ikke virket på lenge, forteller folk som bor i boligblokken, som i helgen ble rammet av brann. Foto: Kim Nygård
Sot: I oppgangen er det ennå mye sot etter brannen i leiligheten i andre etasje. Marion Karlsen (t.v.) og datteren var de siste som ble evakuert. Tidligere beboerkontakt Line Skjærvold har tatt opp det hun mener er manglende brannsikkerhet. Foto: Kim Nygård
Var redd: Tidligere beboerkontakt i Anne Martha Kvams vei 5, Line Skjærvold, turte ikke lenger bli boende og flyttet 14 dager før brannen. Hun er kritisk til brannberedskapen. Foto: Kim Nygård
Filteralarm: Ventilasjonsanlegget i leiligheten til Marion Karlsen er ute av drift. Det meldes om filteralarm. Foto: Kim Nygård
Lukket: Denne døren mellom sjette og sjuende etasje var tidligere sveiset igjen, ifølge Line Skjærvold. Den fører ut til den utvendige branntrappen, og ble åpnet etter en branninspeksjon. Foto: Kim Nygård
Farlig: Brannen skal ha startet i en slik komfyr. Line Skjærvold sier hun selv har opplevd at platene plutselig slo seg av og på. Foto: Kim Nygård