På landsbasis handler vi for 55,5 milliarder kroner til jul, opplyser Virke.

- Vi er veldig fornøyd, sier senterleder Anders Næss ved City Lade i Trondheim. Ifølge Næss har senteret i desember økt dagligvareomsetningen med tre-fire millioner kroner sammenlignet med i fjor. Den samme utviklingen har City Syd hatt.

- Vi tror at salgstakten holder seg, og at det blir veldig bra også i mellomjula.

Næss tror ikke noen bestemt kjede seiret i priskrigen på utvalgte julevarer fordi alle lavprisbutikkene deltok. Følgen av krigen ble at det hos noen oppsto mangel på enkelte varer de siste dagene før jul.

Bra i Midtbyen også

- Vi har hatt en fantastisk avslutning før jul, med sist mandag og tirsdag på topp. Og mellomjula er ikke bare for bytting. Etter tre «røde» dager har folk fått nok av fet mat og vil ut, sier senterleder Jomar Asbøll ved Trondheim Torg.

- Mange butikker starter januarsalget i mellomjula. Faktisk er januar også en god salgsmåned, mens februar er den dårligste.

Ifølge Asbøll har senteret hatt en god høst med en økning på 8,8 prosent i oktober og 4,3 prosent i november. Men én ting må senterlederen innrømme, skisalget har vært dårlig.

Magneten trekker

Ved Magneten på Levanger tror senterleder Lars Heiersaunet at det blir fullt kjør i butikkene i mellomjula etter tre røde dager.

- Vi har solgt gavekort som aldri før og flere og flere butikker fremskynder januarsalget til mellomjula. Med det været vi har for tiden, liker folk å komme til senteret for å treffe andre og ta en kaffekopp. Vi blir et treffpunkt.

Heiersaunet mener kundene har fremskyndet handelen litt. Butikkene opplever at de må finne frem julepapiret tidligere og tidligere. Senteret hadde en omsetningsvekst på 11,7 prosent i november og lå også godt over fjoråret i begynnelsen av desember. Frem mot jul lå omsetningen to-tre prosent over fjoråret.

Topp under Black Friday

Hovedorganisasjonen Virke regner med at vi handler for 55,5 milliarder denne jula.

- Veksten er på 3,5 prosent, men julehandelen har fordelt seg litt annerledes og kom tidligere på grunn av Black Friday siste helg i november, forteller Ingrid Thinn Bjerke, direktør i  Virke, faghandel og industriell handel.

Det er geografiske forskjeller, med en svakere utvikling på Vestlandet. Bjerke tror det henger sammen med reduksjoner og usikkerheten i de oljerelaterte virksomhetene.

Etter en sterk økning i forbndelse med Black Friday, falt omsetningen i starten av desember til under fjorårsnivå. Den siste uken før jul tok handelen seg kraftig opp igjen. 22. desember var toppdagen med en omsetning på 3,3 milliarder kroner. Til sammen handlet vi for seks milliarder de tre siste dagene før julaften.

- Bytting vil selvfølgelig være viktig i mellomjula, men jeg tror også vi vil se mye av salg, for eksempel i sportsbransjen på grunn av manglende vintervær, sier Ingrid Thinn Bjerke.

I siste liten

- Jeg venter gjerne til salget i mellomjula og vet jeg kan gjøre en god handel da, sier Øyvind Bjørge.

Adresseavisen møter ham og sønnen Are i sportsbutikken til Obs Lade like før stengetid på julaften. De er praktisk talt alene i den store butikken. Are har rukket å sanke en liten haug med klær som snart skal bli julegaver. Han innrømmer at det er han som er sent ute.

- Men jeg er opptatt av at man skal kjøpe noe ordentlig, sier Are og er veldig fornøyd med kvalitetsgenseren han fant til halv pris. Normalt er han ikke så opptatt av prisen, han handler bare når det er noe han trenger. Faren er mer opptatt av å gjøre en god handel.

Økende arbeidsledighet og advarsler om trangere tider skremmer ikke de to. Faren har jobb i videregående skole og sønnen er tømrerlærling.

Gull i vente

- Smart å handle så sent, da er det så lite å velge i, sier Vegard Skagseth med et glis.

Det er 20 minutter til stengetid på julaften og Skagseth står inne på gullsmedbutikken Bjørklund på City Lade og skal ha en "ekstragave" til damen.

Han pleier å være sent ute med julegavene. Men ingen skal klage på effektiviteten. Mindre enn to minutter etter at ekspeditøren har kommet ham til unnsetning, er smykket i ferd med å pakkes inn. Ekstragaven er i boks, de mer praktiske gavene til henne er allerede kjøpt inn. Neste jul får nok Skagseth det enda mer travelt, kjæresten har termin i mars.