Christoffer (7) har tatt på seg skøytene og er klar for å skyte pucken rundt om på skøytebanen sammen med mamma Katrin Langen. De bor i nærheten av grusbanen på Myra ved Kyvannet i Trondheim, som om vinteren er gjort om til isbane.

- Jeg har mange triks som jeg kan gjøre på skøyter, sier Christoffer i det han skyter pucken inn i snøen ved siden av isen. Han øver ivrig for å gjøre skuddet mer presist.

- Hanskene er litt glatte så jeg treffer ikke hver gang, forklarer han.

Det kryr av mennesker i alle aldre på skøytebanen på Byåsen. Noen gamle kompiser møtes for å spille ishockeykamp mot hverandre, mens andre forsøker fortsatt å bli vant til følelsen av å gå på isen med skøyter på beina. Christoffer koser seg i det flotte vinterværet. På banen møter han ofte flere venner som bor i nærheten.

- En gang slo jeg noen gutter som er eldre enn meg i ishockey. Det var artig, sier han.

Mamma Katrin Langen sier at de av og til tar turen til banen for å gå på skøyter sammen.

- Det er et kjempebra tiltak at de lager skøyteis. Det bruker å være en del folk her og i dag er ikke noe unntak, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): 55 skøytebaner - isleken er i gang

- Veldig artig

Trondheim bydrift var på plass på Myra mandag formiddag for å sørge for at Christoffer og de andre kunne kose seg på isen senere på dagen. Pål Aunvåg er med og kjører bilen som sprøyter vannet som sørger for speilblank skøyteis.

- Det blir fort klart for å gå på skøyter her etter at vi har sprøytet, sier Aunvåg.

15 minutter etter at bilen har sprøytet vann på den nybrøytede banen har det blitt til fin is. Så skal banen pusses før den er skøyteklar.

Anne Bergljot Gimmestad Fjelnseth og de to døtrene hennes har kledd godt på seg for å tilbringe formiddagen på skøytebanen.

- Vi har det veldig artig. Det er bare å gå ned hit også er det kort vei hjem igjen. Det er mange som bruker skøytebanen og det er skikkelig is her, sier Gimmestad Fjelnseth mens barna går i et skøytetog bortover isen.

Fredrike Zwick, som heller ikke bor langt unna banen, har det artig på isen sammen med barna. Fabian (2) har fått på barneskøytene og får hjelp av pappa Daniel Zwick til å skli bortover.

- De yngste må få prøve seg litt de også, sier Zwick.

Full fres

Trondheim kommune legger is på omtrent 55 grusbaner hver vinter. Den milde vinteren har tidligere i år gjort det vanskelig å lage is til ivrige barn og voksne. Trondheim bydrift benytter derfor muligheten når det er kaldt nok for å legge is.

- Vi sprøyter vann for å legge is over hele byen nå. Vi setter inn ressurser for å lage is så mange steder som mulig. Det er en prioritert oppgave nå i mellomjula, sier Odd Arne Nilsen i Trondheim bydrift, som forteller at det går med mange tusen liter vann for å lage is i løpet av vinteren. De største banene som blir prioritert først når kulden setter inn.

- Vi begynner på de største banene også tar banene ved sjøen til slutt. Det er vanskeligst å få til bra is der. Vi må bare stå på hvis vi skal rekke alle banene, sier Nilsen.

Senere denne uken er det meldt mildvær i Trondheim.

- Det sprøs hvor lenge isen varer, men hvis vi får lagt en skikkelig issåle så blir det bra. Isen blir myk hvis det blir mildt, men vi kan være heldig at det går bra hvis det er nok tele i bakken, sier Aunvåg i Trondheim bydrift.

SE OGSÅ: Her er det ny skøytebane av plast

Utrygg is på vannene

Det er ikke bare skøytebanene som er dekket av is. Flere av vannene i Trondheim har også fått et lag med snø i løpet av helga. Det er ikke dermed trygt å bevege seg ut på isen. På iskartet, som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) legger ut, at det er fare for å gå gjennom isen på vann i Trondheim. På Theisendammen var det søndag delvis islagt, men stor fare for å gå gjennom isen, ifølge NVE. Tykkelsen på stålisen bør være minst 10 centimeter før man beveger seg ut på vannet.

- Vi anbefaler ikke å gå ut på vannene i Trondheim ennå før man er helt sikker på at isen er tykk nok. Det har vært veldig mildt frem til jul i år. Man bør være veldig forsiktig. Personer bør være spesielt oppmerksomme på om isen er trygg eller ikke der elver går inn eller ut av vannet, sier leder i Sør-Trøndelag hjelpekorps, Audun Orrestad.