Det sier professor og samfunnsøkonom Victor Norman, som advarer alle som tror at flere statlige arbeidsplasser vil bli flyttet fra hovedstaden og ut i distriktene. Tirsdag deltok han på den årlige nyttårskonferansen i regi av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag hvor han snakket om å skape utviklingskraft sett i lys av alle reformene i offentlig sektor.

- Det må først og fremst handle om å gjøre fylket attraktivt med gode utdanningsinstitusjoner, interessante arbeidsplasser, et godt kulturliv og gode kommunikasjoner, mener han.

Kan bli kostbart

Da Victor Norman var arbeids- og administrasjonsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering mellom 2001 og 2004 var et av hans hovedmål å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo.

- Vi flyttet 900 arbeidsplasser på fem år, men de 900 var mindre enn ett års vekst i antall statlige arbeidsplasser i Oslo. Dette skulle blitt møtt med et gjesp, men skapte så mye rabalder at ingen turde gjøre noe etterpå.

Mens fylkesråd Anne Marit Mevassvik mener et sammenslått Trøndelag vil bli en stor og sterk region som vil få flere nye oppgaver, tror Victor Norman at til og med en stortrøndersk region blir for liten.

- Det må i så fall vært et Midt-Norge fylke, men det er jo ikke aktuelt, sier han.

Victor Norman kom også inn på kommunereformen og mente bruken av tvang ikke er veien å gå.

- Hvis det oppstår splittelser og uenighet er prisen for høy. Samarbeid på tvers av kommunegrensene må være viktigere, sier Normann, som ikke finner mange eksempler på at store sammenslåinger har gitt de store økonomiske besparelsene, verken i det offentlige eller privat næringsliv.

- Økonomisk sett snakker vi altfor ofte om grenser, men markedsområder og økonomiske områder går på tvers grensene. En tvungen sammenslåing kan bli veldig kostbar, mener han.

Storbyen sluker bygda

Økonomiprofessoren mener det store strategiske valget for Nord-Trøndelag handler om hvilken identitet man skal utvikle og hva det innebærer.

- Telegrafstasjonen er borte, det samme er postkontoret, lokalsykehuset, ligningskontoret og banken. I fremtiden vil man miste kemneren, det halvstore sentralsykehuset, småkommunene, noen statlige høyskoler, deler av NAV og mye mer, sier Norman, og understreket at Oslo-dominansen med statlige arbeidsplasser vil bli sterkere. Bare mellom 2006 og 2010 kom det 5000 nye statlige arbeidsplasser i Oslo.

Mange unge flytter

- Nord-Trøndelag sliter i motbakke. Det er et problem, men ikke særegent for Nord-Trøndelag. Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland sliter de også fordi de er så avhengig av landbruket. Det er ingen næring i Norge som har hatt raskere produktivitetsvekst de siste 300 år enn landbruket. Dette er en suksesshistorie. Men med større effektivitet har sysselsettingen gått jevnt nedover de siste hundre år. Det har gått jevnt nedoverbakke for de fire fylkene hvor landbruket har utgjort størst andel siden 1950. Konsekvensen for Nord-Trøndelag er at fylket de siste 20 årene har hatt en netto utflytting på 9000 mennesker. Og det er de yngste som forsvinner. Bare de siste ti årene er netto utflytting av de mellom 16 og 29 år på 6000. Det er urovekkende, sier professor Victor Norman.

- Man kan ikke tvinge kommuner til å slå seg sammen. Det kan bli en dyr affære, mener VictorNorman. Foto: Leif Arne Holme