Tor Bernhard Slaathaug har oversikt over de aller fleste sakene hvor mobbeoffer har vunnet frem i rettsvesenet de siste årene, og mener det gir et bilde av hvor få saker som får et slikt utfall.

- Hovedutfordringen ved å ta mobbesaker til rettsvesenet, er at det nærmest er umulig å vinne frem. Jeg sier ikke dette for at mennesker som har opplevd alvorlig mobbing på skolen skal unngå å kjøre slike saker, men det viser seg at det er fryktelig vanskelig å vinne - og det er fordi det er vanskelig å bevise, sier Slaathaug, som er generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne.

Dømt i Høyesterett

Slaathaug har tidligere uttalt at det var skammelig av Malvik kommune å anke mobbesaken som en 25 år gammel kvinne reiste mot kommunen og vant frem med. Stiftelsen bistår blant annet mennesker som har vært utsatt for mobbing, men de har ingen fullstendig oversikt over omfanget av mobbesaker i det norske rettsvesenet. Det har heller ikke Domstoladministrasjonen eller Kommunenes Sentralforbund, som ofte bistår kommuner juridisk i mobbesaker.

Det finnes én høyesterettsavgjørelse om mobbing i skolen: I 2012 ble Kristiansand kommune dømt til å betale nær 930 000 kroner i erstatning til en tidligere skoleelev. Det var første gang en kommune ble kjent ansvarlig for mobbing i skolen i landets høyeste rettsinstans. Som barneskoleelev ble mannen i 30-årene i flere år utsatt for grov mobbing både fysisk og psykisk, som slag, spark, erting og utestenging. Han har i ettertid slitt med posttraumatisk stresslidelse.

Millionerstatning

Også to andre mobbeoffer har fått stor medieoppmerksomhet de siste årene: I 2013 vant Robert Liland (26) mobbesaken mot Søgne kommune i Kristiansand tingrett. Kommunen ble dømt til å betale ham 650 000 kroner i oppreisning fordi de ansatte ved ungdomsskolen han gikk på hadde handlet uaktsomt. Kristian Alexandersen (27) gikk i 2014 til mobbesak mot Vestby kommune, som ble dømt i Follo tingrett. Det synes «som om skolen ikke i tide har innsett alvoret i mobbeproblemet», het det i dommen. Kommunen måtte ut med til sammen 1,8 millioner kroner i erstatning til Alexandersen.