Det medgir sjef for Trøndelag politidistrikt Nils Kristian Moe (52). Mandag hadde han sin første offisielle dag på jobb i det nye politidistriktet med vel 900 ansatte.

Sør-Trøndelag politidistrikt og Nord-Trøndelag politidistrikt skal smeltes sammen. Fra Bindal i nord til Oppdal/Røros i sør er det om lag 40 mil, med vel 430 000 innbyggere.

- Publikum skal ikke merke noen umiddelbare forandringer. De skal kontakte oss slik de har gjort før. Frem til høsten 2017 blir det to operasjonssentraler, én i hvert fylke. Håpet er at vi fra tredje kvartal neste år skal kunne samle operasjonssentralen i Trondheim, sier politimester Moe.

Fire operasjonssentraler

Fra nyttår ble antallet politidistrikt i Norge redusert fra 27 til 12. Enkelte politidistrikt vil i en overgangsperiode ha ikke mindre enn fire operasjonssentraler.

Like før jul ble Nils Kristian Moe utnevnt til politimester og øverste sjef i Trøndelag politidistrikt. Tidligere politimester i Nord-Trøndelag, Sigbjørn Bjerkem, er påtaleleder. Dette er de to eneste lederstillingene som så langt er besatt.

Politidirektoratet (POD) skulle før jul ha lagt frem en plan for organisering av politidistriktene på et overordnet nivå, men planarbeidet er blitt forsinket. Meningen er at alle tolv politidistrikt skal ha mest mulig lik organisering, men likevel tilpasset lokale forhold.

- Derfor har vi ennå ikke kunnet lyse ut stillinger. Men så snart POD har lagt føringer, setter vi i gang, sier Moe.

Ikke bare Trondheim

- Men du har kanskje gjort deg opp noen tanker om hvor du vil plassere de forskjellige enhetene?

- Dette arbeidet er så vidt startet, men vi må vente på retningslinjer fra POD. Jeg kan imidlertid si så mye at ikke alt skal styres fra Trondheim, om noen skulle tro det. De lokale tjenestestedene skal styrkes, men vi må samtidig påse at kvaliteten og det faglige miljøet sikres.

Her trekker Moe frem voldtektsteamet i Trondheim som et godt eksempel. Teamet skal lage en etterforskningsplan for hver sak og kvalitetssikre arbeidet. Etterforskningen skal skje lokalt, men teamet kan bistå og hjelpe til med avhør.

I Trondheim har man samlet ressursene innen IKT og økonomi, men det vil også kunne komme spesialiserte team plassert på forskjellige tjenestesteder.

Ikke færre lensmannsdistrikt ennå

- Allerede i fjor sommer var representanter fra begge politidistriktene samlet der dere så på organiseringen av det nye politidistriktet. Hvor langt er arbeidet kommet?

- Jeg kan si så mye at i 2016 vil ingen lensmannsdistrikt bli slått sammen, bortsett fra et flere vil kunne få et nærmere samarbeid. Fra årsskiftet ble lensmann John Paulsby ved Selbu og Tydal lensmannsdistrikt også lensmann i Meråker.

- I politireformen er det nedfelt at antall tjenestesteder skal reduseres. Det vil vel føre til færre lensmannsdistrikt?

- Vi ser på det som en mulighet. Men formålet med politireformen er at folk, uansett hvor de bor, skal få bedre polititjenester. Vi er i dag i stand til å etterkomme kravet til responstid, som POD stiller. Utrykningstiden avhenger av geografi og befolkningstetthet.

Kan føle usikkerhet

Politimesteren legger til at omorganiseringen også vil berøre mange ansatte. Han har derfor forståelse for at noen vil føle usikkerhet. Flere vil måtte belage seg på å utføre andre arbeidsoppgaver i fremtiden.

Det vil bli aktuelt når operasjonssentralen skal samles i én enhet i Trondheim.

Tidligere kunne tre–fire betjenter ved lensmannskontoret dekke tjenesten døgnet rundt. Ifølge Moe er forutsetningene for en slik tjeneste endret av flere årsaker. Det kreves nå flere tjenestemenn, patruljene er mer ute på veien og de dekker større områder.

Ifølge politireformen er målet at det innen 2020 skal være to polititjenestemenn per tusen innbyggere. Det gjør at Moe håper Trøndelag politidistrikt innen da skal ha over 1000 ansatte, nærmere 100 flere enn i dag.

Integrering og omorganisering

Politiet vil ha behov for mer plass. I den forbindelse overtar politiet i Trondheim den del av fløya i politihuset som frem til i dag har huset Kriminalomsorgen og Konfliktrådet.

- Publikum skal ikke på en negativ måte merke at vi omorganiserer. Driften skal gå som normalt. Men i tillegg skal vi etablere en egen organisasjon med egen leder, som skal jobbe med utvikling av den nye organisasjonen og se på den fremtidige organiseringen av Trøndelag politidistrikt, sier Nils Kristian Moe.

Tar tid: Politimester Nils Kristian Moe sier at i løpet av 2016 skal politidistriktene være sammenslått også organisatorisk. Det vil ta tid å få integrert de gamle organisasjonene til et nytt, enhetlig og operativt politidistrikt. Foto: Nils H. Toldnes
Gleder seg: Politimester Nils Kristian Moe hadde mandag sin første dag på jobb som øverste sjef for det nye Trøndelag politidistrikt. Han er full av pågangsmot og tror ett politidistrikt vil gagne innbyggerne. Foto: Nils H. Toldnes