Hendelsen skjedde i desember i 2010 i sikk-sakk-veiene opp Snøgutu i øvre Sunndal. Men verken Sør-Trøndelag tingrett eller Frostating lagmannsrett har tiltro til trønderens forklaring om at han mistet kontrollen over luksusbilen på glatta. Nå er mannen dømt for forsikringssvindel.

Ulykken med bilen, en luksuriøs Audi A8 som nylig var kjøpt av en kjent og rik investor, skjedde dagen før utløpet av tidsrammen for full erstatning og ny bil via Ifs superforsikring. If mener utforkjøringen var framprovosert og får støtte for synet sitt i både Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett. Begge rettsinstansene mener utforkjøringen skjedde med forsett ut fra et økonomisk motiv.

Kostbar kjøretur

En kombinasjon av brist i forklaringen, samt grundige tekniske undersøkelser er bakgrunnen for dommen. Nå sitter mannen igjen med kostnadene til den totaltvrakede luksusbilen. Han er også dømt til å betale alle sakskostnader: 396 617 kroner til If Skadeforsikring og 216 000 kroner for sakskostnader.

- Dette er en sak If har brukt store ressurser på å utrede. De uklarheter og spesielle omstendigheter som forelå da utforkjøringen ble meldt, ledet etter hvert til mistanke om at ikke alt nødvendigvis hadde foregått på en slik måte det ble fremstilt overfor If. Våre undersøkelser styrket mistanken i betydelig grad, og til slutt var vi sikre på at «utforkjøringen» var et resultat av en villet handling, sier Petter Domaas, som leder utredningsavdelingen hos forsikringsselskapet If, til Adresseavisen.

At tingretten og senere lagmannsretten gir If fullt medhold, er han meget tilfreds med.

- At bileier nå, etter fem år og to rettsrunder, sitter igjen med en regning som overstiger den kostbare bilens verdi, er et veldig tydelig signal om at forsikringssvindel langt fra er risikofritt. Det overveldende flertallet av ærlige kunder forventer også at vi tar tak i disse sakene, understreker Domaas.

Lagmannsretten legger til grunn store deler av tingrettens fremstilling, der det framgår at trønderen kjøpte luksusbilen for kr 1 287 618. Etter at saksøker kjøpte bilen ble den overdratt til hans eget enkeltmannsforetak for samme pris som hadde blitt avtalt med selgeren. Bruktbilverdien var 750 000 kroner og bilen var dermed overfinansiert, og trønderen betalte bare renter på billånet det første året. Han satt dermed på en «økonomisk bombe» før denne hendelsen.

Tegnet superforsikring

Saksøker skal gjennom en bekjent ha fått tips om at If Skadeforsikring hadde gunstige forsikringsordninger. Han eide flere biler, og tegnet deretter forsikring i selskapet. Som en del av forsikringspolisen inngikk et særvilkår om en såkalt «superforsikring», som innebærer at forsikringstakeren, så fremt forsikringsobjektet blir mer enn 60 % skadet innenfor tre år etter første gangs registrering av bilen, får utbetalt ikke bare gjenkjøpsverdien, men verdien av en fabrikkny bil av samme modell. I og med at bilen første gang ble registrert 12. desember 2007, utløp særvilkåret om den såkalte superforsikringen 12. desember 2010.

Fredag 10. desember 2010 la saksøkeren ut på en lang kjøretur som endte natten 11. desember ca kl 03.00. På fylkesvei 314 mellom Grødalen og Gjøra, som er en smal, bratt og svingete vei, kjørte bilen utfor en bratt og høy skrent og landet ca 100 meter nedenfor veien. Bilen ble vurdert som totalhavarert etter utforkjøringen. I forkant av utforkjøringen hadde saksøker kjørt ca 60 - 70 mil i Oppdalstraktene, på E6 ned Gudbrandsdalen og til Romsdalen, før han kjørte til fjellgårdene i øvre Sunndal.

Dyr kjøretur: Trønderen hevdet han mistet kontrollen på luksusbilen sin - og kjørte utfor et stup i Snøgutu på vei end fra fjellgårdene i øvre Sunndal. Ingen av rettsinstansene som har behandlet saken tror på trønderen. Foto: Tommy Fossum